Het geheim van een succesvolle blended learning strategie

24 November, 2022| Zoë Tebbenhof| 5 min read

Twee jaar geleden werden blended en online learning dé manier om een trainingsorganisatie draaiende te houden. Hoe kunnen deze leerstrategieën ons blijven helpen op de lange termijn?

Tijdens de webinar ‘The Secrets to a Successful Blended Learning Strategy’ gingen we het gesprek aan met drie professionals. Welk advies hadden zij voor het neerzetten van een succesvolle strategie?

Waarom je een sterke blended learning strategie nodig hebt

Voor opleidingsbedrijven was het van groot belang om snel veranderingen en aanpassingen door te voeren tijdens de coronapandemie. Er was geen tijd om na te denken over de juiste processen voor het creëren van online en blended leerpaden. Het moest gebeuren en snel ook. Door deze turbulente introductie aan de wereld van blended learning, missen een hoop opleiders en learning designers nu een goede strategie.

Verder is er een gigantische druk op de beroepsbevolking. Daarom is de vraag naar een meer flexibel opleidingsaanbod gestegen. Klanten willen blended learning journeys integreren in hun organisatie, in plaats van ad-hoc-trainingen. Door dit aan te bieden, kunnen ze geholpen worden bij het verbeteren van hun interne werkcultuur.

Het 3P-model

Linda Youssef was één van de professionals die aanwezig was bij de webinar. Ze is een Lean Coach bij Lean & Verbeeten, een kennis- en opleidingsinstituut op het gebied van lean denken en werken. Een framework dat ze vaak gebruiken in hun programma is het 3P-model:

Mensen moeten begrijpen waarom een verandering nodig is, en wat het doel (purpose) en de waarde van een blended learning strategie is. Daarna moet er een proces (process) worden bedacht voor dit doel, met een focus op de mensen (people) binnen dit proces. Ondersteun je hen en heb je de juiste mensen op de juiste plek?

Drie experts aan het woord

Luister naar wat Linda Youssef, Frans van Kreuningen en Christiaan Grové zeiden over het creëren van een succesvolle blended leren strategie.

Purpose

Waarom is het belangrijk?

Wanneer we bij aNewSpring aan de slag gaan met een klant, beginnen we met de visie van hun beoogde resultaat. Wat is het doel dat zij willen bereiken? Een belangrijke stap, want zodra de implementatie ingewikkelder wordt en de tijdsdruk toeneemt, heb je altijd een duidelijk beginpunt waaraan je kunt zien of je nog steeds op de goede weg bent.

Er moet hoe dan ook een grote verandering komen in de mindset. Hoe kan je iedereen ervan overtuigen dat blended learning dé manier is om vooruit te gaan?

Frans van Kreuningen, de CEO van Krauthammer, heeft dit gedaan door het wetenschappelijk bewezen feit te delen dat blended learning voor betere prestaties zorgt dan klassikale trainingen. Het is dus geen trend of hype, maar daadwerkelijk de meest effectieve leermethode. Daarnaast is het een logische stap met alle technische opties die tegenwoordig binnen handbereik zijn.

Christiaan Grové, medeoprichter van Semco Style, gelooft ook dat blended learning een oplossing vormt voor het saaie ‘deel’ van leren. Althans, als je het goed doet. Zijn advies is om je deelnemers in hun eigen tijd vertrouwd te laten raken met de theorie; (online) bijeenkomsten kunnen worden ingezet om het verder te bespreken en dieper in het lesmateriaal te duiken.

People

Wie is erbij betrokken?

Hoe krijg je de juiste mensen op één lijn, zodat ze zelf de noodzaak voelen voor verandering? Dit kan ingewikkeld zijn, zeker als de mensen binnen je bedrijf nog altijd geloven dat klassikale trainingen zorgen voor de beste resultaten.

Het hebben van hetzelfde doel en deze op effectieve wijze delen met je mensen draagt bij aan de mate van betrokkenheid. Heb je nog niet iedereen direct over kunnen halen? Frans raadt aan om eerst te beginnen met vier of vijf personen. Dit is wat Krauthammer ook heeft gedaan.

Ze begonnen met vijf trainers die stonden te springen om de blended manier uit te proberen en hebben het getest bij klanten die specifiek hadden gevraagd naar deze methode. De voorlopers werden daarna ingezet om meer trainers en klanten over te halen. Op deze manier hebben ze hun mensen kunnen overtuigen.

Process

Wat moet er gebeuren?

Is het doel van de verandering bepaald en wijzen alle (betrokken) neuzen naar dezelfde kant? Dan is het tijd om in het benodigde proces te duiken waarmee de strategie uitgevoerd kan worden. Waar begin je? En nog belangrijker: hoe blijf je de strategie continu verbeteren? Zoals we door de jaren heen hebben geleerd, verandert de markt constant en is voorop blijven lopen van belang om mensen te helpen met leren.

Dus, hoe zet je de juiste processen op? Volgens Christiaan is ‘samenwerken’ de sleutel tot succes. Niet één of twee mensen die in een kamer zitten en een blended learning strategie bedenken. In plaats daarvan is een leger aan mensen nodig die samen beoordelen wat wel en niet werkt. Aan het eind van hun trainingen, vraagt Semco Style feedback van deelnemers. Dit helpt bij het futureproof maken van een trainingsprogramma.

Bij Lean & Verbeeten staat continue verbetering ook voorop. Dit is zichtbaar in het proces dat zij hebben opgezet voor het verbeteren van hun leeromgeving. Zodra zij een nieuwe training creëren, voeren ze twee maanden lang een pilot uit. Daarna vragen ze om feedback en voeren ze eventuele veranderingen door. De training wordt vervolgens een jaar lang gebruikt, waarna ze opnieuw naar de feedback kijken en wijzigingen doorvoeren. Dit wordt ieder jaar herhaald, naast dat grotere problemen uiteraard direct worden verholpen.

Behalve dit gestructureerde verbeteringsproces is het ook van belang om beheerders te hebben voor verschillende punten binnen het proces. Eén persoon is verantwoordelijk voor de content, terwijl de ander ervoor zorgt dat het in de online leeromgeving wordt gezet, enzovoorts. Op deze manier weet iedereen wat van hen wordt verwacht en bij wie ze moeten aankloppen wanneer ze hulp nodig hebben.

Leer van degenen die je voorgingen

Het belangrijkste boodschap uit de webinar? Gebruik een framework dat je kan leiden in deze ontdekkingsreis, zoals het 3P-model. En weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Begin met een vliegende start door te leren van anderen die je voorgingen.

Bekijk de opname of bekijk onze pagina over blended learning, waar we een stapel bronnen hebben samengebracht die je kunnen helpen in je eigen zoektocht naar een succesvolle strategie.

Pragmatische denker Wil een technische skill leren

Zoë Tebbenhof

Enthousiasteling die graag inspiratie en ideeën deelt om anderen te helpen. Is niet bang om minder populaire kanten te belichten.

Find me on