Overstappen naar blended: 3 succesfactoren

19 February, 2024| Pieter van Diggele| 4 min read

Als je al wat jaartjes actief bent als opleider, heb je waarschijnlijk successen geboekt met het ontwikkelen en geven van klassikale trainingen. Natuurlijk hechten deelnemers en klanten nog steeds veel waarde aan die kwalitatieve face-to-face tijd met een trainer en de interactie met andere deelnemers. Maar tegenwoordig zijn ze ook op zoek naar een bijpassende digitale ervaring en efficiënt gebruik van hun kostbare tijd.

Afgelopen jaren hebben veel opleiders de stap gezet naar het aanbieden van volledige blended leerervaringen. Ze plukken er nu de vruchten van door het beste van twee werelden te bieden. Het Belgische Amelior is één van hen.

Je kunt veel leren van hun verhaal, ongeacht of je de eerste stap van klassikaal naar blended nog moet zetten of je bestaande blended learning naar een hoger niveau wilt tillen. In dit artikel belichten we de drie sleutelfactoren die Amelior hielpen om de overstap succesvol te maken.

Als we het succesverhaal van Amelior samenvatten in een paar belangrijke punten die je kunt gebruiken voor je eigen avontuur, dan zijn dat de volgende:

  • Begin klein en itereer; Rome is niet in één dag gebouwd.

  • Interne betrokkenheid en afstemming zijn de sleutel tot succes.

  • Wees niet bang om hulp te vragen.

Duik in de uitleg hieronder en ontdek hoe je ze zelf in praktijk kunt toepassen.

Succesfactor #1

Hou het klein en overzichtelijk

Amelior had zoiets nog nooit geprobeerd. Een belangrijke les van hun bekroonde succes is dat je klein moet beginnen. Waarom? Klein beginnen en vaak itereren helpt je om:

  • variabelen te minimaliseren

  • gefocust te blijven

  • leerpunten vroeg in het proces toe te passen

Klinkt het omgooien van al je trainingen ontmoedigend? Kies dan één module of onderwerp en implementeer blended learning als een test.

Amelior begon ook doelbewust met het transformeren van één trainingsprogramma. Dit gaf hen de focus die nodig was om te slagen.

Succesfactor #2

Krijg je mensen mee met verandering

Iets nieuws proberen is altijd eng. Maar als je de mensen waarmee je deze stap zet enthousiast krijgt, dan kan dat een groot verschil maken. De inhoudsexperts van Amelior weten veel over hun eigen domein, maar hadden nog weinig kaas gegeten van digitale leertechnologie.

Deze inhoudsexperts waren cruciaal voor een succesvolle overgang naar blended learning. Het aanpakken en wegnemen van hun aannames, angsten en aarzelingen was een enorme uitdaging.

Hen verzekeren dat technologie de impact en het bereik van hun training zou vergroten, hielp bij het creëren van betrokkenheid en afstemming. Neem dit ter harte als je aan je volgende avontuur in blended leren begint.

Oplossingen

Wat betreft de betrokken inhoudsexperts: gelukkig werden hun angsten geen werkelijkheid. In plaats van hun expertise te verwateren, gaf de blended aanpak hen de ruimte om zich te concentreren op de onderdelen van de training die er echt toe deden.

Hoewel niet elke deelnemer alle e-learningmodules voltooide, merkten sommige inhoudsexperts op dat dit ook gemakkelijk kon worden afgehandeld door hen dat later te laten doen. Ze zagen duidelijk de potentie van het online materiaal om het leren in de klas te ondersteunen.

Het vinden van de juiste balans tussen online en offline bleek eenvoudig opgelost te kunnen worden. Voor elke module werd namelijk een goede afweging gemaakt of deze geschikt was voor online leren.

Blended leren is de perfecte kruisbestuiving voor vaardigheidsontwikkeling.

Karin Bastiaannet, Category Manager Kwaliteit bij Amelior
Succesfactor #3

Werk samen als een team

Om je trainingsmateriaal te herzien hoef je er niet alleen voor te staan. We realiseren ons dat het niet altijd makkelijk is om bestaand materiaal aan te laten sluiten op een blended leermodel. Amelior zag dit ook in. Daarom vertrouwden ze ook op de expertise van professionals, zowel intern als extern, om een meeslepende en interactieve leerervaring te creëren.

Wees dus niet bang om hulp te vragen waar nodig. Vele handen maken licht werk! Weet dat het uiteindelijk de moeite waard is. Want zoals Karin Bastiaannet van Amelior het zegt:

“Blended learning maximaliseert niet alleen de waarde van de vakinhoudelijke expert, maar ook de kennis en ervaring van de deelnemers. Het is de perfecte kruisbestuiving voor vaardigheidsontwikkeling.”

Wat is jouw volgende stap in blended learning?

Neem deze sleutelfactoren ter harte en je vergroot je eigen kansen op een succesvol traject naar (beter) blended leren. Wat is jouw volgende stap? Ben je klaar voor nog meer inspiratie?

Mensen in beweging krijgen Wil altijd nieuwe dingen proberen

Pieter van Diggele

Op een missie om dingen te maken die er toe doen om mensen helpen beter te leren en leerpioniers bij opleiders succesvol te maken.

Find me on

Meld je aan voor onze Love to Learn Letter