Learning events die we bezochten in 2022

03 February, 2023| Ger Driesen| 5 min read

2022 was het jaar waarin live evenementen terugkwamen. Een aantal daarvan werden aan het begin van het jaar uitgesteld tot mei en zullen daar in 2023 (en daarna?) blijven. Dus bereid je vast voor: mei wordt waarschijnlijk de maand met de meeste live evenementen.

Maar wacht nog even met nadenken over de evenementen die je binnenkort gaat bezoeken. Laten we eerst eens kijken naar waar we vorig jaar aanwezig waren.

Internationale evenementen

Op reis naar conferenties en tentoonstellingen

Terug naar normaal

Ik had de eer om de Learning Solutions Conference te bezoeken en er te spreken. Mijn collega Roy en ik hadden het over Jobs-to-be-Done (JTBD) voor learning design. Het was april en de organisatoren van de conferentie hadden een slim systeem bedacht met gekleurde polsbandjes om de sociale afstand te reguleren.

Eerder in diezelfde maand maakte ik deel uit van het EU-panel bij het opnemen van de sessie ‘The Digital Learning Boom – What Is Next?’. Het wordt waarschijnlijk gelanceerd op de ATD International Conference & Exhibition in mei. In 2022 waren wij niet aanwezig op deze conferentie, maar onze collega’s René, Robbert en Thijs stonden bij onze stand op de beurs.

Als ik er nu op terugkijk, kan april worden gezien als het keerpunt om ’terug naar normaal’ te gaan. Ook inhoudelijk verdwenen corona-gerelateerde onderwerpen vrij snel van de agenda’s van de conferenties. Bij Learntec Duitsland in juni, waar ik meedeed aan een sessie over Learning Ecosystems, waren er niet veel coronamaatregelen meer.

Eind 2022 werd ik uitgenodigd om te spreken op Online Educa Berlin en het ELF in Warschau – beide over Jobs-to-be-Done voor learning design. Van coronamaatregelen of -onderwerpen was niet veel meer over. De sfeer bij Online Educa Berlin was erg optimistisch en het liet zien dat veel deelnemers (de meerderheid vertegenwoordigde het hoger onderwijs) het wilden vieren dat ze hun vakgenoten weer persoonlijk mochten ontmoeten. De ELF-conferentie is een erg leuk en goed georganiseerd evenement. Het was geweldig om de levendige Poolse (en naburige) L&D-gemeenschap te ontmoeten.

Events in Nederland en België

Wat gebeurde er dichterbij?

Online, live en hybride events

Als ik terugkijk op wat er in Nederland en België gebeurde, begon het jaar met een mooi online evenement met een grote groep deelnemers. Het werd georganiseerd door de actieve L&D community ‘LOSmakers’ met wie ik Jobs-to-be-Done deelde voor learning design.

In België werd het tweejaarlijkse VOV-evenement, dat werd uitgesteld in 2021, verplaatst naar eind april 2022. Het aantal deelnemers was lager dan voorheen en sommigen aarzelden nog of waren nog wat oncomfortabel bij het idee van een live evenement. De sfeer was echter – zoals altijd – uitstekend en ik had een full house bij mijn sessie ‘How to Handle the Skills Obsession’.

Dezelfde aarzeling hing eerder in april in de lucht op de Nederlandse conferentie NextLearning. We hadden het voorrecht keynote spreker Will Talheimer te strikken voor een exclusieve masterclass de dag na de conferentie. In mei hield de Nederlandse L&D ledenvereniging Develhub haar jaarlijkse evenement op een prachtige locatie: de Apenheul in Apeldoorn. Samen met mijn oud-collega Jos modereerden we de zeer interactieve ‘Wisdom of the Crowd’-afsluitingssessie. Het liet ons en alle deelnemers de hoogtepunten van het geweldige evenement zien. Ik was een beetje verdrietig omdat het ook mijn laatste project was samen met Jos.

Terugkijkend op het voorjaar van 2022, moet ik toegeven dat onze eigen de aNewSpring Awards een absoluut hoogtepunt was! Het was een prachtige lentedag op 24 maart toen het publiek zich verzamelde in Rotterdam (en online). Het is altijd heel bijzonder en inspirerend om op dit evenement indrukwekkend ‘werk uit de echte wereld’ tentoongesteld te krijgen en te vieren met winnaars.

Het laatste evenement waar ik vorig jaar naartoe ben gegaan was het ATD EU Summit in December in Amsterdam. Ik kreeg de kans om deel uit te maken van een panel en mijn onderwerp was ‘de deelnemer op één zetten’. Het was leuk voor mij en aNewSpring om op het podium te verschijnen. Daarnaast heb ik genoten van het ontmoeten van mensen uit m’n netwerk en het verder uitbreiden ervan.

Events georganiseerd door partners

In de spotlight

Over de hele wereld

Ik wil ook van de gelegenheid gebruikmaken om enkele partnerevenementen te benoemen. aNewSpring heeft een aantal internationale partners, en we zijn ontzettend trots op het werk dat ze doen én de evenementen die ze organiseren.

New Leaf Technologies in Zuid-Afrika heeft al vele jaren een uitstekende reputatie als het gaat om het aanbieden van het e-Learning Indaba-evenement. Inmisceo in het Verenigd Koninkrijk heeft een fantastische reputatie als organisatie van het evenement ‘Future-proof your Training Business’, dat ook al een aantal jaar op een rij plaatsvindt.

Collega’s Jacco en Thijs gingen met onze Australische partner ReadyTech naar de Nationale VET-conferentie in de Gold Coast. ReadyTech doet belangrijk werk op dat gebied. Onze basis van partners blijft groeien en daarmee ook hun evenementen in de komende jaren – dus houd hen in de gaten!

Een paar handige tips

Wat te doen in 2023

Reflecterend op een jaar vol evenementen, kan ik je een paar dingen aanbevelen voor aankomend jaar:

  • Live evenementen geven je inspiratie en misschien zelfs concrete oplossingen voor de uitdagingen waar je voor staat. Dat is duidelijk. Onderschat ook niet de waarde van de persoonlijke relaties die je opbouwt tijdens een gedeelde ervaring, zoals een conferentie. Het zal je ‘warme netwerk’ laten groeien, waar je terecht kunt met toekomstige uitdagingen.

  • Verras jezelf. Ik hou van evenementen waar je een frisse kijk op dingen krijgt. Daarnaast hou ik van evenementen met sprekers uit een andere branche of achtergrond. Die kunnen je een andere invalshoek bieden om naar je werk te kijken en nieuwe oplossingen te vinden.

  • Volg je ‘mweh’. Bij evenementen met parallelsessies probeer ik er altijd één te volgen waarvan ik van tevoren denk: ‘mweh’. Met ‘mweh’ bedoel ik een onderwerp of een context die zeker niet mijn eerste keuze zou zijn. Het kan je blinde vlek zijn en het is heel waardevol om die weg te werken. Het is een beetje riskant. Soms word je aanvankelijke ‘mweh’ bevestigd, maar het is ook dé manier om verborgen juweeltjes te ontdekken.

Na deze tips ben je misschien nieuwsgierig naar de beste evenementen in 2023. Ik deel mijn perspectieven daarop met je in de volgende editie van aNewLetter.

Learning trendcatcher Houdt van verbinden

Ger Driesen

Zou een directe verbinding willen tussen zijn brein en het internet. Houdt ervan om mensen te verbinden, ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren binnen de learning community.

Find me on