Een verhaal over het implementeren van een leerplatform

28 October, 2022| Stefan van den Tol| 2 min read

Je wil dat je leertraject een groot succes wordt, toch? Veel mensen kiezen voor een leerplatform als ze hun leertraject willen verbeteren. En terecht! Maar al snel beseffen ze zich dat succes geen rechte lijn is en dat het toch iets complexer ligt.

Er zijn zeker manieren die de weg naar succes makkelijker maken. Bijvoorbeeld door een gewenst resultaat voor ogen te hebben, maar je onderweg te richten op kleinere mijlpalen en een iteratieve aanpak te hanteren. Dit helpt je om het leertraject op een consistente en betrouwbare manier te verbeteren.

Inspiratie van klanten

Tijdens het online eLearning Indaba-event, gehost door New Leaf Tech, kreeg ik de eer om een verhaal te vertellen over de implementatie van een leerplatform. Mijn inspiratie voor het verhaal? De 16 jaar die ik in Customer Success heb gewerkt en waarin ik heel veel klanten heb gesproken. Al deze ervaringen heb ik gebundeld om je klaar te stomen voor het succesvol implementeren van een leerplatform.

Video

Het verhaal

Bekijk de opname van Stefans sessie op eLearning Indaba over het implementeren van een leerplatform voor maximale impact.

Wat Kelly tegen Laura zei

In mijn verhaal maak je kennis met Laura, een learning designer bij Awesome Training Company (ATC). Samen met Will, de CEO van ATC, besluit ze de visie van het bedrijf op leren te herschrijven. Ze weten dat de wereld om hen heen snel verandert, dus ze willen ervoor zorgen dat ze klaar zijn voor de toekomst. Daar komt nieuwe tooling om de hoek kijken! Een leerplatform, om precies te zijn.

Na het selecteren van een leerplatform, is Laura tevreden. Maar ze weet dat dit nog maar het begin is. Ze belt haar vriendin Kelly, die al enkele jaren leertrajecten implementeert. Kelly vertelt Laura dat een duidelijke visie voor succes belangrijk is, maar dat het ook verlammend kan werken om een groot, gewaagd doel te hebben.

Voorbereiden op succes

Hoe bereid je je voor op een succesvolle implementatie? Hieronder vind je enkele tips van Kelly:

  • Schrijf het gewenste resultaat op, maar focus je op de mijlpalen op de weg ernaartoe.

  • Voordat je begint, is het belangrijk om interne processen te heroverwegen, inzicht te krijgen in beschikbare middelen en stakeholders aan boord te krijgen.

  • Gebruik checklists die leiden tot acties en wijs mensen aan die verantwoordelijk zijn voor die acties.

  • Het ontwerpen van een leertraject is niet het doel. Definieer leerdoelen en meet het leereffect.

  • Maak helder hoe je het traject aan het einde gaat evalueren en zorg ervoor dat de doelen die je stelt meetbaar zijn.

Meer over dit onderwerp

Kelly deelt ook het aNewSpring Success Framework met Laura – een framework dat bestaat uit zeven stappen die je helpen realistische en meetbare doelen te stellen en acties te plannen om deze doelen te realiseren. Dit kun je gebruiken als gids om de eindstreep van je eerste mijlpaal te halen!

Klinkt goed, toch? Bekijk de video voor meer informatie en ontdek alle tips en tricks die Kelly met je deelt!

Creatieve initiatiefnemer Wil een pro worden in trailrunning

Stefan van den Tol

Houdt van 'moves' maken. Dingen maken en creëren is zijn passie.

Find me on