Leerpunten over ons onderzoek naar de skills-obsessie

02 September, 2022| Ger Driesen| 5 min read

Het mooie aan het vak ‘leren en ontwikkelen’ vind ik dat het nooit saai is. In een snel veranderende wereld blijft leren van groot belang. Het is vaak een deel van de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken. Maar thema’s volgen elkaar in rap tempo op. Je kunt als opleider niet zomaar overal inspringen.

Maak je geen zorgen; wij kijken met je mee. En als we dat doen, doen we dat serieus. Dit keer hebben we de ‘skills-obsessie’ aangepakt.

In de ban van de skills-obsessie

De wereld van leren en opleiden is al een tijd in de ban van skills. Wij zouden aNewSpring niet zijn als we niet nieuwsgierig waren naar de hoe, wat en waarom van dit onderwerp. Daarom besloten we enkele maanden geleden om samen, met de community, onderzoek te doen naar deze skills-obsessie.

De inzichten van experts uit het veld en verschillende leerpioniers vormden de basis. Deze hebben, in combinatie met harde cijfers en feiten uit een stapel rapporten, gezorgd voor een geslaagde zoektocht. In dit artikel delen we de belangrijkste inzichten met je, inclusief links naar relevante content.

Wereldwijd tekort aan vaardigheden

In 2021 werden er al dikke rapporten geschreven over de skills gap, ofwel het tekort aan vaardigheden in de professionele wereld. Dit is natuurlijk doorgesijpeld naar de opleidingswereld. De investeringen in edtech (leertechnologie) exploderen en de skills-obsessie is een trending topic bij leerprofessionals wereldwijd. Ook hebben overheden van verschillende landen nieuwe subsidies en financiële voordelen in het leven geroepen voor mensen die zich willen laten om- of bijscholen.

Er is één groep die hier een belangrijke rol in speelt: de opleiders. Zij zijn cruciaal bij het helpen van mensen met het leren van nieuwe vaardigheden. Toch zijn er nog veel opleiders die denken dat de skills-obsessie offtopic voor ze is. Ben je daar één van? Wie weet brengt de reeks inzichten van de afgelopen maanden je op andere gedachten.

Een overzicht van alle cijfers, feiten en tips

Bekijk de Perspectives Guide!

Duik in de vragen:
  • Waar komt deze enorme obsessie voor vaardigheden vandaan?
  • Wat zijn de belangrijkste factoren achter de obsessie?
  • Welke uitdagingen zijn van belang voor opleiders?
  • Wat zijn goede praktijkvoorbeelden van opleiders die al langer met de obsessie omgaan?
  • Hoe kan ik het beste omgaan met de skills-obsessie?

Waarom is er zoveel aandacht voor skills?

Toen het tekort aan vaardigheden onderwerp van gesprek werd, wezen veel vingers naar de coronapandemie. Dit vroeg namelijk om een andere manier van werken en daardoor ook een nieuwe set skills. Klinkt logisch.

Toch kwamen we er tijdens het onderzoek achter dat dit niet de enige oorzaak was: het tekort is vooral ontstaan door technologische ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie: cv-monteurs moeten ineens verstand hebben van warmtepompen en zonnepanelen. Corona heeft het voornamelijk uitvergroot en versneld. Verder spelen lokale impulsen, zoals Brexit, ook mee.

Hoe kunnen opleiders hier kansrijk mee omgaan?

De eerste stap is het begrijpen en erkennen dat dit probleem speelt bij jouw klanten. Dit betekent dat er voor jou als opleider kansen liggen als je hier goed mee om weet te gaan.

Ga met je klanten in gesprek, praat over hun uitdagingen en kijk hoe je ze het best kunt helpen. Het is van belang om je goed te informeren en het probleem dat zij ervaren écht te begrijpen. En: beter weten is beter doen, dus wees bereid om je producten en service aan te passen en te actualiseren. Weet je niet precies hoe zo’n gesprek te beginnen? Bekijk de resultaten van de Global Sentiment Survey.

Webinar

Meer inzichten

Ger Driesen en Simon Wallis ontrafelden de wereldwijde perspectieven op het inzetten van de skills-obsessie voor je (trainings)bedrijf.

Wat kunnen opleiders precies doen?

Nu je weet waarom de skills-obsessie speelt en hoe je ermee om kunt gaan, is het tijd voor actie. Bijvoorbeeld door soft skills en hard skills te combineren in je aanbod. Verschillende leerpioniers die we spraken, noemden dit als één van de best practices.

Denk aan het combineren van een training voor technische vaardigheden, zoals coderen, met menselijke vaardigheden. Zo kunnen deelnemers van je cursus of training zich na afronding onderscheiden binnen de organisatie of op de arbeidsmarkt. Zorg ook dat de oplossingen bewezen effectief zijn, en gebaseerd op methoden die wetenschappelijk onderzocht en getoetst zijn. Zoals Mirjam Neelen tijdens haar interview zei: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Learning trendcatcher Houdt van verbinden

Ger Driesen

Zou een directe verbinding willen tussen zijn brein en het internet. Houdt ervan om mensen te verbinden, ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren binnen de learning community.

Find me on