Karin Bremer over e-learning met Online Academy

21 January, 2020| Caroline van der Schaaf| 4 min read

Ze beheerst de beginselen van het programmeren, heeft de basis van Photoshop onder de knie en spreekt een aardig woordje Spaans. “Als opleidingsmanager bemoei ik me met elke training die we maken en zo leer ik van alles”, aldus Karin Bremer van NCOI Online Academy. “Het wordt steeds belangrijker dat we ons blijven ontwikkelen. Met name online leren kan daar een grote bijdrage aan leveren.”

Biography

Karin Bremer

• Woont in Utrecht • Opleiding: arbeids- en organisatiepsychologie in Nijmegen • Bedrijf: NCOI Online Academy • Functie: opleidingsmanager • Houdt van: verre reizen maken met de rugzak en yoga •

Jullie aanbod van trainingen is dus groot. Welke trainingen zijn populair bij jullie?

“Het is eigenlijk behoorlijk divers. Het varieert van Soft Skills tot Projectmanagement tot Mindfulness en Gezonde Voeding.”

Hoe ben jij bij Online Academy terechtgekomen?

“Na mijn studie ben ik bij NCOI begonnen als opleidingsadviseur. Dat heb ik anderhalf jaar gedaan. Toen er een vacature vrijkwam bij Online Academy heb ik daar op gesolliciteerd. Ik werkte er toen samen met directeur Tom Bos. Inmiddels is ons team een stuk groter. Als opleidingsmanager ben ik verantwoordelijk voor al onze e-learning.”

Wat vind je zo mooi aan dit werk?

“Toen ik bij Online Academy terecht kwam, kwam ik erachter dat hier echt een passie van mij ligt. Ik vind e-learning een supergaaf vakgebied. Ik heb er de laatste jaren veel over geleerd en ik kan er nog veel meer over leren. Ik vind het heel leuk om erover na te denken hoe we een training maken waarvan mensen daadwerkelijk iets leren.

Maar het gaafste is om te zien wat we ermee bereiken. Zo hoorde ik laatst dat iemand een nieuwe baan had gevonden op basis van onze training Sollicitatiegesprekken Voeren. Of iemand die na de training Rekenvaardigheden eindelijk begreep hoe breuken werken. Daar word ik zo blij van! Want daar doen we het voor: mensen een stapje verder brengen.”

Hoe pakken jullie dat aan?

“Bij Online Academy hebben we een model ontwikkeld dat is gestoeld op wetenschappelijk onderzoek, waarvan dus is aangetoond dat het werkt. Mensen leren bij ons dagelijks, in kleine blokjes van ongeveer tien minuten per dag. Gedurende die korte tijd kunnen ze hun aandacht echt bij de training houden. Doordat ze elke dag leren en voor een langere periode, kunnen we een heleboel herhaling aanbrengen. Dat is een van de dingen die ervoor zorgen dat we echt impact kunnen maken met onze trainingen.”

Voor wie zijn jullie cursussen bedoeld?

“Wij richten ons op werkend Nederland. We werken met een abonnementsdienst, bedrijven nemen een abonnement bij ons af en daarvoor kunnen alle medewerkers van dat bedrijf onbeperkt online trainingen volgen. Een soort Netflix voor trainingen, eigenlijk. Online leren werkt voor veel mensen heel goed: het is laagdrempeliger om mee te beginnen, het kost werkgevers minder geld, ze zijn werknemers minder lang kwijt op de werkplek en ze hoeven geen klassikale scholingsdagen te verzorgen.

Ik vind het zelf heel leuk om nieuwe dingen te leren. Ik volg regelmatig een cursus in Online Academy. De eerstvolgende die ik wil gaan doen is SQL, een methode waarmee je data kunt analyseren, dat lijkt me heel interessant. Ik vind het heel leuk om van andere vakgebieden iets te weten te komen. Zo blijf ik mezelf ontwikkelen.”

Hoe gaat het ontwikkelen van cursussen in zijn werk?

“We hebben inhoudsdeskundigen die de inhoud leveren. Ik zorg ervoor dat de inhoud de juiste didactische vorm krijgt, zodat het een goede online training wordt met een hoog leerrendement. Zo zorgen we ervoor dat iemand zoveel mogelijk leert van zo’n training.

Eigenlijk vragen we ons steeds af: is ons model nog steeds het beste of moeten we toch iets gaan aanpassen? Dat vind ik ook zo leuk aan mijn functie: ik ben steeds aan het kijken wat er beter kan en wat het beste resultaat oplevert. Niks staat vast. Ook als je een mooie training hebt gemaakt en er komt negatieve kritiek op, dan moet je er iets aan veranderen. Daar moet je wel tegen kunnen.

Het is altijd goed om nieuwe cursussen te piloten bij mensen die niet elke dag bezig zijn met online trainingen, om te kijken of ze het snappen en leuk vinden. Mijn collega’s zijn vaak proefpersonen, ben ik bang.”

Ik word er zo blij van als ik hoor wat mensen met onze trainingen bereiken. Mensen een stapje verder brengen, daar doen we het voor!

Karin Bremer, Opleidingsmanager bij Online Academy

Jullie doen zelf elk jaar ook een onderzoek. Kun je daar iets over vertellen?

“We proberen inderdaad zelf ook een kleine bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Ons laatste onderzoek gaat over gepersonaliseerd leren. In het kader daarvan hebben we een adaptieve training ontwikkeld met als onderwerp Privacy & Security. Daarvoor hebben we het platform van aNewSpring gekozen, omdat dat een van de beste is. We wilden weten wat de verschillen in resultaten zijn tussen een vast en een adaptief leerpad en of het nog verschil maakt hoe de stof wordt aangeboden. We hebben verschillende varianten gemaakt van vaste en adaptieve leervormen.

Daarnaast hebben we de content visueel, auditief of tekstueel of in combinatie aangeboden. De eerste voorzichtige analyses laten zien dat mensen die een gecombineerde training kregen, dus een mix van video, audio en tekst, het hoogste leerrendement hadden. De adaptieve varianten deden het ook goed.”

Hoe ziet de toekomst van online leren eruit bij Online Academy?

“We krijgen steeds meer certificaten met waarde. Je kan dan bijvoorbeeld een module bij ons volgen die je vervolgens kunt inzetten als vrijstelling in een HBO opleiding.

Daarnaast gaat online leren steeds persoonlijker worden. Daar zetten wij al de eerste stappen in, onder meer door berichtjes op maat te sturen die iemand zo goed mogelijk motiveren om weer te gaan leren. Ons ultieme resultaat is dat e-learning voor elke persoon verschillend is op basis van zijn kennis, wensen en voorkeursstijl. Het zal nog even duren voor het zover is, maar het is wel een heel mooi vooruitzicht.”

Nieuwsgierige storyteller Wil gitaar leren spelen

Caroline van der Schaaf

Stelt graag en veel vragen, want door voortdurend nieuwsgierig te zijn, kom je veel te weten over de meest uiteenlopende mensen en onderwerpen.

Find me on