Leerpioniers in de spotlight: Claudia Hamerlinck

10 jun., 2022| Famke Vromans| 3 min lezen

Samen met alle leerpioniers in onze community zijn we op een missie om training iedere dag een stukje beter te maken. De inzichten en verhalen die jullie delen, zijn de motor die deze community draaiende houdt.

Daarom gaan we in deze serie in gesprek met andere leerpioniers en stellen hen een aantal prikkelende vragen.

Deze keer gaan we in gesprek met Claudia Hamerlinck van Leerpunt KOEL.

Biografie

Claudia Hamerlinck

Ze is leer- en ontwikkelspecialist bij Leerpunt KOEL. Heeft geen bucketlist, want ze wil nooit stoppen met ontwikkelen, een bucketlist zou betekenen dat je ook ooit klaar zou kunnen zijn.

Voor welk onderdeel van je werk kunnen mensen je ’s nachts wakker maken?

“Geef mij een ontwerp, een stijldocument en de juiste richtlijnen en ik tover een saaie PowerPoint of document om in de juiste huisstijl. Ik ben geen grafisch ontwerper, maar ik word daar dolgelukkig van. Je kunt ervan op aan dat ik het tot in de details aanpak. Denk aan de juiste kleuren, lettertypen, logo’s en afbeeldingen. De huisstijl van Leerpunt KOEL hebben we ook overal strak en consequent doorgevoerd. Echt een satisfying klusje!”

Zijn er uitdagingen of problemen in je werk die je ‘s nachts wakker houden?

“Momenteel zijn we met een groot project bezig. We redigeren onze volledige SOH-opleiding (Spreekuur Ondersteuner Huisarts) waarvoor ondertussen onafgebroken nieuwe uitvoeringen starten. Deze opleiding bestaat al jaren en bezit alles wat een goede blended opleiding – met een doorlooptijd van een half jaar – nodig heeft; vier cursusdagen, toets- en praktijkmomenten, een interactieve digitale leeromgeving in aNewSpring en een bijbehorende cursusmap. Deze revisie gaat in tot op de punten en de komma’s, dat betekent ook dat alle aanpassingen synchroon moeten worden doorgevoerd. Als liefhebber van leren, ontwikkelen, lijstjes en vormgeving kun je vast begrijpen dat ik op mijn plek zit in dit uitdagende project.”

Wat was de beste of meest waardevolle fout die je ooit maakte?

“Ik heb twee smeuïge voorbeelden. In mijn werk ben ik altijd op zoek naar systemen die automatisch iets kunnen oplossen. Het is wel eens voorgekomen dat er een automatisch bericht is verzonden naar honderden mensen, dat niet voor hen bedoeld was. Mijn collega’s hebben het er druk mee gehad, zij kregen alle reacties binnen. Ik heb ook wel eens een verkeerd scherm gedeeld tijdens een presentatie voor potentiële klanten. Tot op de dag van vandaag geef ik Microsoft Teams de schuld, omdat het programma zo traag reageerde, haha. Mijn tip: zorg dat je geen onnodige schermen open hebt staan voordat je iets deelt.”

Als ik aan het ontwikkelen ben, ben ik altijd op zoek naar het 'kaasplankje'. Heb ik alle kleine stukjes informatie via verschillende wegen?

Claudia Hamerlinck, Leerpunt KOEL

Wat is volgens jou de grootste misvatting over leren?

“Als trainer of opleider kun je niet alle hypes rondom nieuwe tools, integraties en platforms hooghouden. Het klinkt allemaal leuk en interessant, maar je kunt je deelnemer niet alles aanbieden, zo raken ze de weg kwijt. Houd het simpel en effectief. Niet alleen voor je cursist maar ook voor jezelf. Maak keuzes waar je goed in bent. Je kent ‘m wel… less is more!”

Wie of wat zou jij aanbevelen als inspiratiebron aan andere leerpioniers?

“Stel je eens voor: je zit in een restaurant en je hebt net heerlijk gedineerd. Ondanks dat je al propvol zit, besluit je nog een kaasplankje te bestellen. Dat kaasplankje eet je vervolgens helemaal op, omdat de kaasjes allemaal net even anders zijn en smaken. Probeer dat ook met leren te bereiken; maak van je training een kaasplankje. Wissel af met leeractiviteiten en daag je deelnemers uit met kleine stukjes informatie door verschillende manieren. Dit voorbeeld komt uit een training die ik ooit heb gevolgd over breinvriendelijk leren, van prof. dr. Stefan van der Stigchel. Deze training was en is nog steeds erg waardevol voor mijn werk. Als ik aan het ontwikkelen ben, denk ik vaak; heb ik nu een kaasplankje? Zitten alle facetten erop?”

Wat doe jij anders dan anderen om jezelf te blijven uitdagen?

“Mijn werk is echt mijn passie. Daarom ben ik altijd op zoek naar de vraag: wat valt er nog meer te ontdekken? Wat is interessant om bij te houden? aNewLetter komt dan ook als geroepen; het wordt allemaal gefilterd en uitgezocht. Scheelt mij weer tijd. Naast mijn werk ben ik actief met handbiken (met handbiken trap je met je armen). Elk jaar heb je in Oostenrijk de HandBikeBattle, waarbij je een berg van 20km en bijna 1000 hoogtemeters gaat beklimmen, puur op armkracht. Dit jaar ga ik meedoen; in juni om precies te zijn. Hiervoor ben ik al vier jaar aan het trainen.”

Aandachtige luisteraar Wil vloeiend Spaans leren spreken

Famke Vromans

Creatieveling die graag de puntjes op de i zet en samen avonturen aangaat.

Vind me op

Meld je aan voor aNewLetter en leer meer leerpioniers kennen