Leerpioniers in de spotlight: Christianne Bal

27 jun., 2022| Famke Vromans| 3 min lezen

Samen met alle leerpioniers in onze community zijn we op een missie om training iedere dag een stukje beter te maken. De inzichten en verhalen die jullie delen, zijn de motor die deze community draaiende houdt.

Daarom gaan we in deze serie in gesprek met andere leerpioniers en stellen hen een aantal prikkelende vragen.

Deze keer gaan we in gesprek met Christianne Bal van KPE. 

Biografie

Christianne Bal

Ze is projectleider Learning & Development bij KPE. Wil heel graag meer over learning analytics leren om nog meer grip te krijgen op gepersonaliseerde trainingen en ze te verbeteren.

Voor welk onderdeel van je werk kunnen mensen je ’s nachts wakker maken?

“Bij KPE personaliseren wij alle trainingen. Dat vind ik geweldig. We zijn altijd op zoek naar de leerbehoeften van de deelnemer en de doelen van de klant. De antwoorden hierop personaliseren we in de leeromgeving. KPE richt zich echt op de ‘learning needs’ en maakt van elk traject iets persoonlijks. Elk individu leert anders en door deze aanpak vergroten we de leerefficiëntie. Plus, niet te vergeten: de deelnemers ervaren meer plezier in hun ontwikkeling!”

Zijn er uitdagingen of problemen in je werk die je ‘s nachts wakker houden?

“Het gebruik van digitale leerinterventies is zeker een uitdaging. Onze doelgroep is gefocust op de bouw en vastgoed. Je merkt dat de weerstand bij sommigen hoger ligt bij het gebruik van digitale tools. We willen uiteindelijk meer naar EdTech groeien, maar zien wel een uitdaging om iedereen daar intrinsiek voor te motiveren. Om deze redenen gaan we met regelmaat 1-op-1 met de deelnemer zitten om door de aNewSpring-app te lopen. Hoe werkt het precies? Zo proberen we de deelnemer te motiveren alle leerinterventies te gebruiken.

We zijn ook bezig met virtual reality, bijvoorbeeld door een serious game waar de deelnemer op een bouwplaats aan de slag gaat met een bouwcirkelzaag. Via deze veilige omgeving creëren we impact en wekken we interesse bij de doelgroep.”

Wat was de beste of meest waardevolle fout die je ooit maakte?

“Toen ik net mijn eerste stappen in L&D had gezet, dacht ik dat leren het beste via een korte weg kon plaatsvinden. Men is over het algemeen ook gewend dat trainingen op evenementen gebaseerd zijn; je volgt het eenmalig, past het toe en het is afgerond. In verloop van tijd heb ik geleerd dat je je beter kunt focussen op de lange termijn en leerinterventies moet verspreiden, bijvoorbeeld door een lange trainingsdag op te splitsen in drie kleinere. Zo is degene veel meer bezig met het herinneren en ophalen van kennis. Natuurlijk brengt deze aanpak ook uitdagingen mee. Zie een langer traject maar eens te verkopen bij klanten. Tijd en budget spelen dan vaak een beperkende rol.”

In verloop van tijd heb ik geleerd dat je je beter kunt focussen op de lange termijn en leerinterventies moet verspreiden, bijvoorbeeld door een lange trainingsdag op te splitsen in drie kleinere. Zo is degene veel meer bezig met het herinneren en ophalen van kennis.

Christianne Bal, KPE

Wat is volgens jou de grootste misvatting over leren?

“Wat ik vaak zie, is dat trainers en opleiders te veel aanbieden. Mensen vergeten dat de basis het belangrijkst is; vanuit daar kun je verbeteren en personaliseren. Zijn al die versiersels eromheen wel echt nodig om de boodschap over te brengen? Onderscheid must-haves van de nice-to-haves om de toegevoegde waarde van een interventie te behouden.

Wel is het belangrijk om voor iedere leervoorkeur iets aan te bieden, dus een mix van interventies. Zo leert men op zijn of haar eigen manier en kiest degene zelf welke voorkeur ze toepassen.”

Wie of wat zou jij aanbevelen als inspiratiebron aan andere leerpioniers?

“Momenteel leef ik naar het boek van Daniel Coyle, The Talent Code. Dit boek gaat over hoe je een talent creëert. Dat iemand een geboren talent is, is in werkelijkheid maar een klein deel van het proces om ergens goed in te worden. Daniel schrijft dat het ontwikkelen van talent via drie wegen gebeurt. Zodra iemand iets leuk vindt, leert degene sneller. Dit komt doordat de connecties in je hersenen veel sneller worden gelegd. Daarnaast zijn deep practice (veel oefenen en fouten maken) en coaching ook twee belangrijke factoren. De manier waarop er gecoacht wordt moet aansluiten bij wat jou aanspreekt.

In het boek worden ook verschillende leertheorieën en praktijkvoorbeelden besproken die L&D’ers ongetwijfeld zullen aanspreken. Je kunt het direct vertalen naar je eigen trainingen. Echt een aanrader!”

Wat doe jij anders dan anderen om jezelf te blijven uitdagen?

“Verschillende dingen. Ik lees veel en probeer regelmatig evenementen bij te wonen, zoals de webinars van aNewSpring. Ook probeer ik onderwerpen eigen te maken waar ik nog niet bekend mee ben. Bij KPE hebben we zo’n breed scala aan onderwerpen, dat ik mezelf blijf uitdagen in onderwerpen die ik nog niet ken. Niet continu blijven hangen in hetzelfde, maar de vernieuwing opzoeken.”

Hoe speelt om- en bijscholing een rol in jouw eigen carrière of werk?

“Het is belangrijk niet in overload te gaan en te werken vanuit de intrinsieke motivatie vanuit de deelnemer. De deelnemers moeten zelf bereid zijn om hun vaardigheden bij te spijkeren of iets nieuws te leren anders zal de toepassing en het gewenste eindresultaat van de interventie achterblijven. Van tevoren is het dus belangrijk in gesprek te gaan met je medewerkers om te kijken waar de motivatie en behoeften liggen iets nieuws te leren. Zo werkt het voordelig voor zowel opleider als deelnemer.”

Aandachtige luisteraar Wil vloeiend Spaans leren spreken

Famke Vromans

Creatieveling die graag de puntjes op de i zet en samen avonturen aangaat.

Vind me op

Meld je aan voor aNewLetter en leer meer leerpioniers kennen