Ger's Learning Notes #53: Learning podcasts

05 April, 2023| Ger Driesen| 3 min read

Podcasts are hotter than an American setting on a thermostat in Europe,” is een quote die ik laatst hoorde. Het is een handige tool om op de hoogte te blijven van nieuwe onderwerpen en inzichten. Als L&D professionals hebben we geluk, want er bestaat een brede selectie aan interessante podcasts over ons beroep. In eerdere edities van mijn Learning Notes kon je al een paar specifieke podcasts vinden die te maken hadden met het centrale onderwerp van die aflevering.

Afgelopen december was ik aanwezig bij een sessie van John Helmer en Donald Clark op de Online Educa Berlin conferentie. De introductie van John ging over zijn reis als podcast producer. Daarna nam hij samen met Donald Clark een live aflevering op van de ‘Great Minds on Learning’ podcast. Een hele toffe ervaring. Hou ze in de gaten, want misschien doen ze het binnenkort bij jou in de buurt! Op 18 april zijn ze aanwezig op het NextLearning evenement in ‘s-Hertogenbosch. Laat het niet aan je voorbij gaan als je de kans hebt om te gaan.

Het was moeilijk om te kiezen welke podcasts ik zou kiezen voor deze aflevering, maar ik heb besloten om me aan de standaard vier bronnen te houden. Natuurlijk zijn er veel meer geweldige podcasts over leren. Het is dus mogelijk dat ik er eentje niet heb genoemd waarvan je vindt dat het wel in deze lijst thuishoort. Als dat het geval is, laat het me dan weten! Ik ben benieuwd naar je suggesties.

The Learning Hack & Great Minds on Learning - Door John Helmer (en Donald Clark)

Waar gaat het over?

The Learning Hack gaat over belangrijke innovaties die de toekomst van leren vormen; in de Great Minds on Learning podcast wordt de geschiedenis van thought gedeeld en gesproken over leren met Donald Clark zoals alleen hij dat kan.

Waarom luisteren?

  • Showrunner en presentator John Helmer heeft een achtergrond in marketing, maar ook in muziek: hij heeft kennis over studio’s en geluidsopname, wat resulteert in een podcast van hoge kwaliteit. Dat kun je zeker horen.

  • Met The Learning Hack leer je over alle nieuwe dingen en perspectieven binnen de leerwereld (zoals in aflevering 77 over podcasts over leren)!

  • Great Minds on Learning is waardevol als je op de hoogte wilt zijn over de geschiedenis van leren, van Aristoteles tot nu.

Waar te vinden?

https://learninghackpodcast.com/

Mind Tools Podcast - Door Gemma Towersey, Ross Dickie, Owen Ferguson & Ross Garner

Waar gaat het over?

In mijn ogen is dit de moeder van alle L&D-podcasts. Het is begonnen als the Good Practice en heet nu Mind Tools. Het heeft zojuist (tijdens het schrijven van deze editie in april 2023) de 337e aflevering bereikt!

Waarom luisteren?

  • Het is geweldig hoe het team, bestaande uit Gemma, Ross, Ross en Owen, altijd in staat zijn om de speciale sfeer te creëren die hun show kenmerkt.

  • Het is ongelofelijk hoe Owen Ferguson altijd in staat is om zoveel wijze en nuttige opmerkingen of bijzondere invalshoeken te bedenken, ongeacht het onderwerp.

  • Met 337 afleveringen (en nog steeds groeiende) heb je een hele bibliotheek aan hoge kwaliteit podcasts, over ieder onderwerp dat je kunt bedenken gerelateerd aan leren.

Waar te vinden?

https://mindtoolsbusiness.com/resources/podcast

Learning Uncut Podcast - Door Michelle Ockers

Waar gaat het over?

Combineer leren met Australië en je komt terecht bij Michelle Ockers. Met haar podcastserie heb je de kans om te leren van de beste L&D pro’s en voorbeelden van Down Under (maar ook van andere delen van de wereld).

Waarom luisteren?

  • Australia heeft een professionele en fijne leercommunity, en je kunt hun stemmen horen in deze podcast.

  • Als presentatrice weet Michelle het gesprek altijd te sturen naar scherpe en toepasbare inzichten. Ook plaatst ze ze vaak in een breder perspectief.

  • Bekijk ook de Energent-serie waarin Michelle samenwerkt met twee andere ‘power-L&D-ladies’, Laura Overton (UK) en Shannon Tipton (USA).

Waar te vinden?

https://learninguncut.global/podcast/

The Learning and Development Podcast - Door David James

Waar gaat het over?

In deze serie podcasts probeert David James het gesprek over leren te sturen in de richting van added value en uitkomsten, in plaats van activiteiten.

Waarom luisteren?

  • Als je geïnspireerd wil raken over hoe je de resultaten van leeractiviteiten kunt ombuigen naar (organisationele) uitkomsten, dan zit je hier goed.

  • Ook vind je hier een grote bibliotheek van 100+ afleveringen, met een primaire focus op de L&D community in het Verenigd Koninkrijk.

  • Vind een paar inspirerende invalshoeken van andere bedrijfsfuncties die je in je leeraanpak kunt toepassen.

Waar te vinden?

https://davidinlearning.com/

Learning trendcatcher Houdt van verbinden

Ger Driesen

Zou een directe verbinding willen tussen zijn brein en het internet. Houdt ervan om mensen te verbinden, ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren binnen de learning community.

Find me on

Ger's Learning Notes

Ontvang Ger's onregelmatige dosis leerinspiratie in je inbox!