In 2017 publiceerde dr. Will Thalheimer zijn bevindingen over de vraag: werkt e-learning? Deze vraag die hij stelt gaat misschien niet over blended learning, maar zijn conclusies wel. Over het algemeen overtreffen de resultaten van blended learning die van e-learning en klassikale training; een combinatie van de twee blijkt dus meer succesvol.
Het is echter niet zo zwart-wit als hierboven beschreven. We duiken in de nuances, maar laten we eerst een stap terug doen en kijken naar hoe het concept ‘blended leren’ is ontstaan. Tot slot geven we vijf stappen die je helpen de juiste balans hierin te vinden.
Er was eens… een belangrijke aanpak die voornamelijk werd gehanteerd, namelijk leren in een klassikale setting (‘face-to-face’). Met de komst van computers en het Internet werd een nieuw concept steeds populairder: e-learning. Daarna verschenen andere methoden opnieuw op de voorgrond, waaronder onderwijs en training gericht op vaardigheden en performance support. Een voorbeeld hiervan is ‘learning on the job’.
Door de pandemie werd virtueel leren nog groter dan het al was en nu zoeken we naar manieren om ‘offline leren’ weer te integreren.
Elk jaar is een nieuwe aanpak ‘hot’: denk aan video, het 70:20:10 model en microlearning. Het maken van een keuze wordt er niet makkelijker door, want wat is de beste manier? Pogingen tot het integreren van deze methoden hebben geleid tot het ontstaan van blended (of hybrid) learning.
Oke, dus we zijn tot de conclusie gekomen dat blended learning dé manier is.
Maar is er bewijs dat de verschuiving van classroom naar blended learning echt een verbetering is? Dr. Will Thalheimer heeft het zware werk verricht door diep in de onderzoeken over dit onderwerp te duiken.
Thalheimer besprak het volgende:
Zijn algemene conclusies zijn als volgt:
Wetenschap vertelt ons dat blended learning met effectieve leermethoden de beste keus is. Maar met al de leerinterventies en benaderingen die vandaag de dag bestaan, is de echte ‘kunst’ het creëren van de juiste mix die leidt tot de beste resultaten. Vaak maakt een bepaald type e-learning deel uit van deze mix, maar dat is niet noodzakelijk.
Sommige professionals suggereren dat leren tegenwoordig een mix van verschillende leerinterventies is of zou moeten zijn om op die manier effectief, relevant en inspirerend te zijn. Vanuit een professioneel perspectief mag de gekozen mix niet gebaseerd zijn op wat er op dat moment populair is, op de persoonlijke voorkeur van de designer van het leertraject, of op het design-hulpmiddel dat beschikbaar is.
De juiste mix moet een logisch gevolg zijn van een goede analyse van de op te lossen prestatie-kwestie, en de kenmerken en context van de deelnemer.
Voor het ontwerpen is eerst een analyse nodig. Een goede analyse resulteert in inzichten in wat voor soort interventies moeten worden ontworpen, of het nu gaat op leren of om iets anders. En als het om leren gaat, geeft de analyse duidelijke aanwijzingen over welke mix van leerinterventies nodig is om de gewenste resultaten te bereiken.
De best beschikbare aanpak voor een goede analyse is de zogenoemde ‘Performance Analysis’ (‘Prestatieanalyse’) gebaseerd op het werk van Rummler en Brache. In dit (Aitd) webinar wordt de aanpak van het uitvoeren van de analyse uitgelegd aan de hand van een duidelijk voorbeeld. Een ander raamwerk om de analyse uit te voeren is aan de hand van ‘Start with who’ dat gebaseerd is op een aanpak van design-denken. Je kunt meer informatie over deze aanpak vinden via dit blog (inclusief een video van mijn presentatie bij Learning Technologies).
Een voorbeeld hiervan zie je in de volgende infographic, waarin de resultaten te zien zijn van een blended cursus die gemaakt is door een Nederlands leerbedrijf op het aNewSpring-platform.
Kom meer te weten over effectieve leermethoden door Will Thalheimer’s (PhD Work-Learning Research, Inc. https://WorkLearning.com) artikel over ‘The Decisive Dozen’ te lezen.
Ben je nieuwsgieriger naar hoe je zelf aan de slag kunt met blended learning? Bekijk dan de Blended Learning Guide.
[ Dit is een geüpdatete versie van de ‘Voordelen van Blended Learning’ blogpost uit 2019 ]