Ontwikkelpad

Als zelfstandig trainer goede online training maken

“Twijfel je om een online training te maken of te ontwikkelen? Doe het gewoon, want het is hartstikke gaaf om te doen!”

Dat je ook als zelfstandig trainer een goede online training kan maken, liet Agaat Poorts zien tijdens de aNewSpring Awards 2020.

De learning journey

Zelfverzekerd voor de groep

Meer over Ontwikkelpad

Met haar learning journey laat Agaat Poorts van Ontwikkelpad zien, dat je niet per se een grote organisatie hoeft te zijn om een goede training te ontwikkelen. Tijdens de aNewSpring awards geeft Agaat de bezoekers een kijkje in haar gemaakte learning journey en deelt daarbij tips hoe je zonder groot budget je eigen journey kan maken.

Onder andere is het advies om structuur aan te brengen in de training en secties toe te voegen. Ook het inzetten van zoveel mogelijk middelen dat het leerplatform biedt, is een tip die Agaat geeft.

De presentatie

Tijdens onze aNewSpring Awards 2020 presenteerde Agaat Poorts van Ontwikkelpad haar learning journey.

In haar training leren de deelnemers adaptief en krijgen ze ook na elke module een praktijkopdracht waarin de geleerde materie toegepast wordt.

Agaat liet het publiek toepasbare tips zien om hun learning journey naar een hoger niveau te tillen. En dit met beperkte middelen. Erg mooi om haar aanstekelijke enthousiasme te zien.

Q&A

Interview met Agaat Poorts

De zelfstandige trainer nam de tijd om vragen van anderen te beantwoorden.

Hoe heb je cursisten gevonden voor je cursus?

“Als mensen mij benaderen voor trainingen op het gebied van didactische vaardigheden, dan wijs ik ze op mijn online cursus. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de commerciële kant van het vak best lastig vind. Ik ben niet iemand die de telefoon pakt en allerlei bedrijven gaat bellen, ik moet het hebben van de contacten van de mensen die ik al ken. Er komt veel via via op mijn pad. Zo kwam ik ook aan mijn eerste groep van acht mensen die de online training hebben gevolgd.”

Is er een professionele geluidsstudio nodig om een goede e-learning te maken of kun je opnames maken met een basiscamera?

“Met een basiscamera kun je best een eind komen. Ik heb zelf ook een paar filmpjes gemaakt met mijn eigen camera. Omdat bij mij de filmpjes een wezenlijk onderdeel van mijn e-learning zijn, heb ik daarnaast een professional ingehuurd. Zij heeft mij ook geholpen met het bewerken van de filmpjes, zij kan veel beter spelen met licht en geluid.”

Hoe vaak pas je je cursus aan of maak je updates?

“Tot nu toe heb ik dat nog niet gedaan. Ik denk er wel over na welke modules ik er nog bij kan maken om de cursus nog completer en interessanter te maken.”

Voor welke verhouding heb je gekozen voor wat betreft de prijsstelling van je fysieke en online producten?

“Ik ben heel erg aan het worstelen geweest met wat ik moest vragen voor de online training. Ik heb gekeken wat andere bureaus ervoor vroegen en een paar bedrijven gevraagd hoe zij hun prijzen bepalen. De meeste bureaus maken prijsstellingen op basis van het aantal uren dat deelnemers bezig zijn met het maken van de online training. Zo ben ik op mijn prijsstelling gekomen.

Als ik voor een groep training geef, betaalt de groep een dagdeeltarief. Dan maakt het niet uit of er twee mensen zijn of dat dat er tien zijn. Voor mijn online training betaal je per persoon.”

Kun je iets verklappen over de kosten en baten van een online cursus?

“Rijk word ik er op dit moment niet van. Maar ik heb altijd gezegd: ik maak het in mijn eigen tijd, stel dat ik het niet verkoop, dan verlies ik er niet veel aan. Als je kijkt naar de investering die ik heb gedaan in geld en wat ik heb verkocht, dan sta ik ongeveer quitte. Daar komt bij dat ik heel veel plezier heb beleefd aan het maken van de cursus. Ik vond het supergaaf om met de aNewSpring Awards mee te doen en ik vind het ook heel leuk om nu een interview te doen. Dat zijn allemaal nieuwe uitdagingen voor mij.”

Geïnspireerd door dit verhaal?