Gilde-BT

Preboarding op basis van VR en e-learning

Gilde-BT houdt zich bezig met IT, outsourcen en opleiden. Ze hebben een preboarding-concept ontwikkeld dat, op basis van virtual reality en e-learning, wordt gebruikt voordat het onboardingstraject begint. Het helpt het bedrijf en de nieuwe werknemer om misverstanden te voorkomen en zorgt bovendien voor een uniforme opleiding waarbij ook nog eens wordt voldaan aan de veiligheidsregels.

Het probleem

Chaotische inwerkperiode, hoge werkdruk en misverstanden

Meer over Gilde-BT

Nieuwe werknemers aannemen kan bedrijven behoorlijk wat energie kosten. Ze moeten niet alleen worden aangenomen, maar ook worden ingewerkt en de juiste veiligheidsinstructies krijgen. Dit geeft druk op de vaste medewerkers, maar kan ook leiden tot te weinig uniformiteit wanneer verschillende mensen verantwoordelijk zijn voor dit gehele proces. Ook de kans op uitval van nieuwe collega’s is vaak groter dan gewenst, omdat er een verschil kan zijn tussen de verwachtingen en de realiteit. Het is dus belangrijk om een compleet en correct verhaal te kunnen vertellen.

Het concept

Virtual reality gebruiken in (of zelfs voor) de onboarding

Gilde-BT besloot in te spelen op deze problemen. Een pre-boarding concept werd ontwikkeld waarbij de nieuwe werknemer zo goed mogelijk wordt voorbereid op de eerste stappen in het bedrijf. Het begint al bij het reageren op een vacature. Ziet een kandidaat een leuke vacature bij een uitzendbureau, dan krijgt hij/zij de mogelijkheid een VR bril op te zetten om te zien hoe het er nu echt bij het bedrijf uit ziet en aan toe gaat. De verwachtingen worden zo feitelijk onderbouwd.

Indien de kandidaat na deze ervaring enthousiast is, kan hij of zij door naar de volgende ronde. Wanneer een nieuwe werknemer gekozen is, moet hij of zij een e-learning volgen waarbij de belangrijkste veiligheids- en bedrijfsaspecten aan bod komen. Je wordt dus op de best mogelijke manier voorbereid op je eerste werkdag, waarbij het bedrijf er vanuit mag gaan dat je veilig aan de slag kunt. Indien de e-learning succesvol is afgesloten, ontvang je een certificaat wat je vervolgens op je telefoon of je tablet bij het bedrijf kunt laten zien bij de start van je eerste werkdag.

Een leuk idee, maar er is meer. Bij Gilde-BT werken er elke dag mensen verder aan (nieuwe) e-learningprogramma’s, dus de standaard ligt hoog. Zo moest ook deze pre-boarding aan wat eisen voldoen. De training moest afwisselend en laagdrempelig zijn en het liefst veel gebruik maken van interactieve filmpjes.

Het resultaat

Zonder moeite veilig van start

De interactieve video’s in de e-learning maken het doornemen van alle bedrijfs- en veiligheidsaspecten leuk. Zo bekijkt de nieuwe werknemer verschillende situaties die zich kunnen voordoen in de praktijk, waar vervolgens op getest wordt. Ieder inhoudsdeel wordt namelijk afgesloten met één of meerdere vragen zodat het bedrijf er zeker van kan zijn dat alles behandeld is. Met zo’n visueel sterke training is het makkelijk voor nieuwe werknemers om zich voor te stellen hoe het werk eruit gaat zien.

Nieuwe medewerkers snel wegwijs maken en zeker zijn dat de belangrijkste aspecten goed zijn begrepen? aNewSpring biedt ons de mogelijkheid om dit waar te maken!

Suraya van Riswick, Opleidingskundige en E-learning Ontwikkelaar bij Gilde-BT

De in aNewSpring behaalde resultaten worden opgeslagen in de opleidingsmanagementsystemen van Gilde-BT, zodat deze altijd behouden blijven (ook wanneer je in een andere uitvoering ingeschreven wordt, bijvoorbeeld als je van locatie wisselt en je een andere manager krijgt).

Interview

Een Q&A met Gilde-BT

Kwamen jullie uitdagingen tegen bij het gebruik van Virtual Reality?

"Niet direct uitdagingen maar wel dat klanten het een tamelijk dure investering vinden. Plus dat maar één persoon tegelijk de film kan bekijken. Daarom bieden we een bedrijfsfilm die groepsgewijs vertoond wordt met aansluitend een toets en naslagwerk (in de vorm van e-learning).

Dit ziet er mooi uit en werkt heel goed in de praktijk."

Wat vinden jullie het meest inspirerende aan het resultaat?

"Dat wij als bedrijf een bijdrage kunnen leveren om voor onze klanten doelen te bereiken. En dit natuurlijk op een hele mooie manier."

Geïnspireerd?

Ontdek hoe je jouw onboardingstraject kunt verbeteren!