Kijk: Top AI tools en prompt tips voor leerprofessionals

21 July, 2023| Gwendolene Roberts| 6 min lezen

Op 19 juli 2023 vond de webinar "Empowering and improving learning in the age of AI" plaats, georganiseerd voor leerprofessionals door aNewSpring . Tijdens deze één uur durende sessie namen we deelnemers mee in de wereld van AI en de bijbehorende risico's en mogelijkheden als het om leren gaat. Dit gebeurde onder leiding van Learning Innovation Leader Ger Driesen. Daarna was het de beurt aan Kerri Buttery, gastspreker en CEO van Digital Learning Licence. Zij gaf een overzicht van haar top AI tools op dit moment.

Voordat je verder gaat

Voordat je met AI de diepte induikt, is het belangrijk om doelen op te stellen, de diepte of breedte van je kennis te herkennen en, heel belangrijk, te zorgen dat het gebruik van AI niet ingaat tegen het beleid van jouw organisatie.

Je gebruikt al AI

Ger begon met goed nieuws. Je bent al een tijdje AI aan het gebruiken. Zoekmachines, streamingsdiensten en aNewSpring, deze hebben allemaal AI-gestuurde functionaliteiten. Sommige tools zullen compleet nieuw zijn voor je, anderen wellicht wat bekender, maar dan op nieuwe en productievere manieren ontwikkeld.

Populaire en toekomstige chatbots

Als je de verschillende opties die bestaan wilt beoordelen, dan kan een bezoekje aan dit chatbot leaderboard helpen om te bepalen hoe gebruikers de prestaties van de verschillende tools ervaren. Als je voor het eerst aan de slag gaat met chatbots, is dit een goede plek om te starten. Op het moment van schrijven waren deze taalmodellen de toppers.
(dit is een actief leaderboard, dus kijk regelmatig of er iets is veranderd)

Hoe kun je de meeste waarde krijgen uit deze tools? De duivel zit in de details. Anders dan Google, waar het algoritme zich focust op het beantwoorden van vragen, is het zoals Ger het zegt, "prompts zijn instructies, geen vragen". Het is een manier om iets nieuws op te starten, of een algemeen idee te herijken. Als je geen goede basis hebt voor je prompts, dan is het "rotzooi in, rotzooi uit", aldus Kerri.

Deelnemen aan onze volgende AI webinar? Blijf op de hoogte.

AI tools voor leren

Voor meer verfijnde prompts, zijn er verschillende interessante mogelijkheden met onderstaande AI tools. Allen bieden ze gratis en betaalde diensten.

Forefront.ai

Deze AI-assistent gebruikt personas om potentiële vooroordelen in jouw materialen te verkleinen. Ook vergelijkt het output met andere AI-tools. Je kunt ook bestanden uploaden, het internet gebruiken, audio transcriberen en simpele afbeeldingen genereren.

You.com

Dit is een chatbot die het internet kan doorzoeken of gebruikt kan worden als een Chrome-plugin. Het ondersteunt jou met social searching, terwijl het de noodzaak voor platformen elimineert.

Teachermatic

Probeer deze tool als je op zoek bent naar cursusplanning of het genereren van leeractiviteiten. Het is een uitgebreid platform, waarin je direct brondocumenten kunt uploaden om je programma's te bouwen.

Gamma

Deze tool is het noemen waard voor de exporteerbare dia presentaties, webpagina's, mogelijkheid om een thema op te zetten en content & opmaak generatie. Het kan ook geëmbed worden op verschillende LMS'en.

Teachology

Maak lesplannen of bouw resultaatgerichte beoordelingen met deze tool. Het kan ook helpen met het genereren van feedback voor je studenten.

Hoe kun je je aarzeling overwinnen en deze nieuwe tools onder de knie krijgen?

Een goede manier om te starten is door je eigen achtergrond, vooroordelen en beperkingen te onderkennen. Gebruik deze dan voor het aannemen van een persona (het standpunt waar je voor gaat).

Maar wees voorzichtig. Wie je kiest, heeft ook impact of het niveau of gebrek aan vooroordelen in de output. Kerri kijkt graag wat Yoda denkt en Ger converseert graag met het hiernamaals; Stephen Covey, bijvoorbeeld.

Het hangt echt af van wat je erin stopt, wat je eruit krijgt.

Kerri Buttery, CEO van Digital Literacy Licence

Beheers context-gebaseerde prompts

Context-gebaseerde prompts kunnen je helpen om meer de waarde uit AI-tools te halen. Het belangrijkste is om een gestructureerd prompt-ritme te ontwikkelen. De kenmerken voor een goede prompt (voor leerprofessionals in dit geval) bevatten:

  • context (online, offline, blended)

  • steekwoorden & bijvoeglijke naamwoorden (beschrijf taal, tone of voice)

  • doelgroep (volwassenen, vrijwilligers, leidinggevenden, kinderen)

  • voorwaarden (lengte, items, hoeveel pagina's, secties)

  • output format (opsommingstekens, essay)

Ben je nog zoekende? Gedurende de webinar heeft Kerri haar huidige prompt generatie template gedeeld. Deze kun je gebruiken om een start te maken en daarna aan te passen naar jouw specifieke behoeften.

In vogelvlucht

Als je een tool hebt gevonden die jouw voorkeur heeft, wil je er optimaal gebruik van maken. Dit kan bijvoorbeeld met snelkoppelingen.

Voorbeelden zijn bijvoorbeeld hashtags, checken of het taken onthoudt gedurende een aantal zoekopdrachten, en meer. Enkele voorbeeldsnelkoppelingen en manieren om de output van jouw tool te optimaliseren zijn:

  • TL;DR (too long; didn’t read), op deze manier wordt de output korter gemaakt

  • #image - gevolgd door een beschrijving om een afbeelding te genereren

  • #transcribe - als je de tekst van een opname wilt hebben

Dit begrijpen en consequent toepassen, zal de output van de AI-tool die jij gebruikt ongetwijfeld verbeteren.

De webinar was heel informatief en heeft mijn ogen geopend voor de werkelijke potentie van AI.

Tom Townsend, Managing Director bij TPT Consultancy & Training Ltd

Tips vanuit het publiek

De zeer betrokken deelnemers deelden ook graag hun ervaringen. Een tip was bijvoorbeeld de Nederlandse AI-tool meesterplan.eu, waarmee trainers en docenten een lesplan kunnen ontwikkelen. Ook elicit.org werd genoemd. Het doorzoekt wetenschappelijke artikelen en voegt de informatie samen tot een geheel. Deze informatie kan daarna door jou, de gebruiker, aangepast worden.

Is dit niet het ideale moment om te starten, of opnieuw te beginnen, met het gebruik van AI om je werk te verbeteren?

Maar onthoud, houd rekening met het beleid van je organisatie, blijf nieuwsgierig en leer door te doen, omdat:

"Moeilijk te zien. Altijd in beweging is de toekomst." ~Yoda~

Webinar opname

Wil je alle tips verzamelen? Bekijk de webinar on demand. Klik op play and deel je mening, vragen en opmerkingen met ons achteraf.

Wil Uluru bezoeken Community Connector

Gwendolene Roberts

Gelooft dat de meeste leerimpact plaatsvindt in de kleinste momenten.

Vind me op

Verder verkennen hoe AI jouw leeroplossing kan verbeteren?

Aarzel niet om Ger een mail te sturen! Hij is niet alleen expert, maar ook heel gezellig om mee te praten!