Ger’s Learning Notes #54: Contentcuratie

03 May, 2023| Ger Driesen| 5 min read

Searching for content on the internet is like drinking from a fire hose!” is een gezegde dat vaak wordt gebruikt wanneer contentcuratie wordt geïntroduceerd. Sommige mensen geloven dat het niet meer nodig is om nieuwe content te creëren; alles bestaat al en kan online gevonden worden. Heb je een ‘how-to’-video nodig? Zoek het op YouTube. Anderen zijn het ermee eens dat veel content beschikbaar is, maar dan het meeste hiervan generiek is en aan context ontbreekt. Daarom is het niet relevant en als het niet relevant is voor de gebruiker, dan heeft het weinig waarde.

Contentcuratie kan nuttig zijn voor beide groepen. In situaties waar er een overvloed is, kan filteren helpen met het verfijnen van content. Als het goed gedaan wordt, kan het ook de relevantie verbeteren voor de eindgebruiker. Daarnaast kan curatie helpen wanneer de curator perspectief biedt en bijdraagt aan de context van de content. Er zijn veel manieren om het te doen en je kunt er een overzicht van vinden in deze aflevering van mijn gecureerde Learning Notes.

Misschien ken je curator als een baan die je alleen in een museum kunt vinden. Niets is minder waar, want ik zag laatst een vacature bij een groot bedrijf dat op zoek was naar een content curator voor hun leerteam. De curator in het museum brengt een selectie van schilderijen of objecten samen en vertelt daarmee een specifiek verhaal vanuit een specifieke invalshoek. De selectie, volgorde en verhaallijn zijn de belangrijkste aspecten waarmee diegene zorgt voor toegevoegde waarde. Contentcuratie voor leren kan dit ook doen (en bijdragen aan lagere productiekosten).

We weten dat het ‘gewoonweg consumeren’ van content niet de beste leermethode is. Tevens zijn nieuwelingen in staat om de kwaliteit en relevantie van verschillende content te onderscheiden. Dit zijn situaties waarin contentcuratie een positieve bijdrage kan leveren. Hoeveel houd jij je bezig met contentcuratie als leerprofessional? Ik hoop dat de gecureerde content in deze editie je zult helpen met het vinden van jouw manier.

Seek > Sense > Share - Door Harold Jarchie

Waar gaat het over?

Seek-sense-share is een simpel model dat is gecreëerd voor persoonlijke kennis management en legt op een mooie manier de essentie uit van contentcuratie.

Waarom lezen?

  • Het toont naar mijn mening de essentie van contentcuratie.

  • Het is een goede inspiratiebron en een erg praktisch model om zelf aan de slag te gaan met contentcuratie.

  • Het is een nuttige bron die je helpt met het opbouwen van je reputatie als content curator.

Waar te vinden?

https://jarche.com/pkm/

Wired, not tired: Is curation the cure for what ails L&D? - Door Mike Taylor

Waar gaat het over?

Dit is een opname van de sessie die ‘master curator’ Mike Taylor gaf bij de Learning Technologies Conferentie in Londen in 2019.

Waarom kijken?

  • Leer over alle aspecten rondom contentcuratie.

  • Leer van de praktische voorbeelden.

  • Als je geen tijd wil spenderen aan het kijken van de hele video, meld je dan aan voor Mike’s masterpiece: Friday Finds (de link vind je hieronder).

Waar te vinden?

https://www.youtube.com/watch?v=5Q36elOJMkc&t=215s&ab_channel=LearningTechnologies

Friday Finds: https://miketaylor.beehiiv.com/

Content Curation Approach: Types and formats - Door Robin Good

Waar gaat het over?

Robin Good schreef dit artikel om het gebied van contentcuratie in kaart te brengen door 12 formats te onderzoeken en uit te leggen.

Waarom lezen?

  • Toen ik 10 jaar geleden voor het eerst iets las van Robin Good over contentcuratie, benoemde hij vijf formats. Nu zit hij al op 12!

  • Ieder formaat wordt uitgelegd en voor elke vind je een paar interessante voorbeelden.

  • Als je contentcuratie een vast onderdeel wil maken van je baan, dan raad ik je aan om het werk van Robin Good te leren kennen (en hem te volgen!).

Waar te vinden?

https://medium.com/content-curation-official-guide/content-curation-approaches-types-and-formats-ae2b33fe6a18

Content Curation Tools and Software - Door Hootsuite

Waar gaat het over?

Deze lijst met tools is onderdeel van Hootsuite’s ‘The Complete Guide to Content Curation in 2023: Tools, Tips, Ideas’. Wees je er wel van bewust dat Hootsuite er één van is en ze hun eigen tool promoten. Bedenk zelf welke uit de lijst het best kan werken voor jou.

Waarom lezen?

  • Eén keer cureren is ‘makkelijk’ en een tweede keer ook. Maar als je het regelmatig wil doen, gebruik dan de tools die beschikbaar zijn.

  • De gratis opties zijn een manier om zonder risico’s de juiste soort tool(s) te vinden.

  • Onthoud: a fool with a tool is still a fool. Uiteindelijk ben jij als curator verantwoordelijk voor het toevoegen van waarde.

Waar te vinden?

https://blog.hootsuite.com/beginners-guide-to-content-curation/#8_content_curation_tools_and_software

Learning trendcatcher Houdt van verbinden

Ger Driesen

Zou een directe verbinding willen tussen zijn brein en het internet. Houdt ervan om mensen te verbinden, ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren binnen de learning community.

Find me on

Ger's Learning Notes

Ontvang Ger's onregelmatige dosis leerinspiratie in je inbox!