Ger’s Learning Notes #48: Kaizen (continue verbetering)

26 October, 2022| Ger Driesen| 4 min read

Mijn collega, Roy, is recent op een welverdiende vakantie geweest naar Japan. Om eerlijk te zijn was ik een beetje jaloers, maar zoals het Japanse gezegde luidt: ‘shouganai’ (het is wat het is). Ik ben (nog) niet naar het land geweest, maar ik heb wel als trainingsmanager gewerkt voor een Japans bedrijf. Het was een geweldige ervaring en het heeft me veel geleerd over de Japanse kijk op werk. Ik durf zelfs te zeggen dat het me, na al die jaren, nog steeds inspireert om minimaal één keer per week te werken.

Als ik erop terugkijk, denk ik dat de basis ligt in de gestructureerde, methodologische manier van werken. Wanneer je vertrouwt op een bewezen methode en het met discipline toepast, wordt werken veel makkelijker. De Japanse methoden worden voornamelijk gekenmerkt door hun focus op verbetering, met Kaizen (kai betekent ‘verandering’ en zen betekent ‘ten goede’) als de bekendste term. In de eerste video vind je een uitleg van ‘Mister Kaizen’ Masaaki Imai over de betekenis. Ook legt hij de zeven soorten verspillingen (muda) uit, zodat je het kunt herkennen en natuurlijk minimaliseren.

Hoewel Masaaki Imai, Kaizen later heeft geherdefinieerd als ‘verbetering door iedereen, overal, elke dag’, passen de meeste voorbeelden in het kader van productie. Dus, je moet het vertalen naar je eigen context. Clark Quinn helpt je daarmee in zijn ‘Test and Tune’ blog, waarin hij ons eraan herinnert dat we in de people business zitten. De vierde bron is een meer ‘romantisch’ perspectief op leerverspilling die ik een paar jaar geleden heb geschreven. Een echte aanrader voor whiskyliefhebbers. Proost!

The definition of Kaizen - Door Masaaki Imai

Waar gaat het over?

Masaaki Imai is de oprichter van het Kaizen Institute en schrijver van de bestseller Kaizen. Hij deelt wat Kaizen betekent.

Waarom kijken?

 • Er is (naar mijn mening) geen betere manier om te leren over een concept dan van de originele bron.

 • Kom erachter hoe het concept is gegroeid op basis van zijn ervaring.

 • Leer hoe Kaizen verschilt van op zichzelf staande verbeteringsinitiatieven.

Waar te vinden?

https://www.youtube.com/watch?v=WqKMlRJUAJk

Test and tune - Door Clark Quinn

Waar gaat het over?

Clark Quinn legt uit waarom het toepassen van rationele benaderingen bij mensen ‘getest en getuned’ moeten worden, omdat mensen zo complex zijn.

Waarom lezen?

 • Deze blog helpt je met het vertalen van continue verbetering naar ‘mensenwerk’.

 • Je vindt hier een aantal handige ontwerpmethoden die je zullen helpen met ‘testen en tunen’.

 • Het laat je ook het belang zien van werken met statistieken.

Waar te vinden?

https://blog.learnlets.com/2022/09/test-and-tune/

Seven types of Muda - Door Masaaki Imai

Waar gaat het over?

Een belangrijke manier om continue verbetering toe te passen is door verspilling tegen te gaan. Maasaki Imai legt de zeven soorten verspilling (muda) uit.

Waarom kijken?

 • Deze video (weer door ‘de master’ Imai) zal je ogen openen op het gebied van verspilling.

 • De meeste voorbeelden zijn gerelateerd aan industriële productie, dus probeer de informatie te vertalen naar jouw specifieke context.

Waar te vinden?

https://www.youtube.com/watch?v=98yQa2d9Pzk

Learning transfer and the ‘Angels’ Share’ - Door yours truly

Waar gaat het over?

In de traditie van de productie van whisky wordt een specifieke soort verspilling ‘the angel’s share’ genoemd. Dit is een soort romantische manier om ernaar te kijken.

Waarom lezen?

 • Het geeft je een andere, meer romantische manier van kijken naar verspilling.

 • Het maakt het makkelijker voor jou en je stakeholders om een bepaalde mate van verspilling te accepteren.

 • Het leert ons dat de manier waarop we een concept proberen over te brengen van grote invloed kan zijn op het gebied van acceptatie.

Waar te vinden?

https://www.trainingzone.co.uk/deliver/training/learning-transfer-and-the-angels-share-how-to-brew-the-perfect-learning-experience

Learning trendcatcher Houdt van verbinden

Ger Driesen

Zou een directe verbinding willen tussen zijn brein en het internet. Houdt ervan om mensen te verbinden, ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren binnen de learning community.

Find me on

Ger's Learning Notes

Ontvang Ger's onregelmatige dosis leerinspiratie in je inbox!