Ger’s Learning Notes #45: Tijd voor rust en reflectie

03 August, 2022| Ger Driesen| 4 min read

Kun je geloven dat we al in de tweede helft van 2022 zitten?! Net als bij sportwedstrijden is het goed om halverwege een pauze in te lassen. Niet alleen om te rusten, maar ook om te reflecteren en je strategie bij te stellen over hoe je je doelen gaat bereiken.

Misschien ken het gezegde: ‘de kinderen van de schoenmaker lopen barrevoets’. Het betekent dat professionals vaak zo druk zijn met het helpen van anderen dat ze geen aandacht hebben voor hun eigen behoeften. Als leerprofessional ben je waarschijnlijk druk bezig anderen te ondersteunen in hun leertraject, maar hoe zit het met je eigen ontwikkeling?

Daarom is deze Learning Notes opgedragen aan jou. De vierde Note hieronder met Patrick Jane is speciaal voor mij. Tijdens een sollicitatiegesprek een aantal jaar terug, werd mij gevraagd wat mijn eerste opdracht voor dat bedrijf zou zijn. Mijn antwoord was: ‘het plaatsen van een Patrick Jane-bank in de buurt van deze afdeling’. Ik heb de baan niet gekregen – niet vanwege dat antwoord – maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat het een geweldige investering was geweest.

Ik hoop dat deze editie van de Learning Notes je inspireert om tijd te vinden voor rust en reflectie. Neem een pauze om jezelf voor te bereiden op de tweede helft van het jaar. Besteed aandacht aan je welzijn en ontwikkeling.

Voor degenen die op het noordelijk halfrond wonen: geniet van de zomer! Voor degenen die op het zuidelijk halfrond wonen: ontspan, a new spring komt eraan!

The real reason why we are tired and what to do about it - Door Saundra Dalton Smith

Waar gaat het over?

Sandra Dalton Smiths legt uit dat slaap en rust niet hetzelfde zijn, en dat er zeven soorten rust bestaan.

Waarom kijken?

 • Leer over de zeven soorten rust.

 • Ontdek welke soorten rust je meer nodig hebt.

 • Probeer bepaalde routines uit in je dagelijks leven om de rust te krijgen die je nodig hebt.

Waar te vinden?

https://www.youtube.com/watch?v=ZGNN4EPJzGk&t=4s

Why space for reflection is critical in learning and development - Door Nigel Paine

Waar gaat het over?

Nigel Paine ziet positieve ontwikkelingen in het feit dat leren een belangrijkere functie is geworden in veel organisaties. Om van deze kans te profiteren, moeten leerprofessionals oppassen niet in de valkuil van de ‘drang om dingen te doen’ te vallen.

Waarom lezen?

 • Zijn analyse van hoe en waarom je in de ‘drang om dingen te doen’-valkuil terecht kunt komen, is heel helder en nuttig.

 • Maak gebruik van de drie praktische tips die Nigel Paine geeft om deze valkuil te vermijden.

 • Door dit toe te passen kunnen leerprofessionals rolmodellen zijn voor andere professionals en managers om reflectie vaker toe te passen.

Waar te vinden?

https://www.trainingzone.co.uk/lead/strategy/why-space-for-reflection-is-critical-in-learning-and-development?

Rest it not idleness - Door de Association for Psychological Science

Waar gaat het over?

Dit artikel legt uit dat onze hersenen hard en belangrijk werk doen op de momenten dat we onszelf als lui beschouwen.

Waarom lezen?

 • Ondanks dat dit artikel is geschreven in 2012 is het nu nog relevanter dan het al was!

 • Het legt uit wat voor belangrijk werk onze hersenen kunnen doen wanneer we vrije tijd creëren.

 • Begrijp waarom dit niet alleen belangrijk is voor ons eigen welzijn, maar ook een cruciaal onderdeel is als het gaat om leren!

Waar te vinden?

https://www.psychologicalscience.org/news/releases/rest-is-not-idleness-reflection-is-critical-for-development-and-well-being.html

Patrick Jane explains why he needs a couch to do his work - scène van The Mentalist seizoen 6, aflevering 11

Waar gaat het over?

In de tv-serie ‘The Mentalist’ helpt Patrick Jane de FBI bij het oplossen van misdaden. Hij doet dat door na een bezoek aan een plaats delict op de bank te gaan liggen om zo de puntjes met elkaar te verbinden en de zaak op te lossen.

Waarom kijken?

 • Lees waarom Patrick Jane een bank nodig heeft op zijn werk en hoe hij dat uitlegt.

 • We hebben een bank op het kantoor van aNewspring en het is geen probleem om erop te liggen tijdens het werk. Heb jij een bank op kantoor?

 • Stel dat je geen echte bank op het werk kunt krijgen. Denk dan aan een bank als metafoor en welke metafoor het beste alternatief is. En zorg dat je die krijgt!

Waar te vinden?

https://www.youtube.com/watch?v=98wi16Lkppo

Learning trendcatcher Houdt van verbinden

Ger Driesen

Zou een directe verbinding willen tussen zijn brein en het internet. Houdt ervan om mensen te verbinden, ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren binnen de learning community.

Find me on

Ger's Learning Notes

Ontvang Ger's onregelmatige dosis leerinspiratie in je inbox!