Kiezen tussen Moodle en een SaaS-platform als aNewSpring

19 February, 2019| Madeleine de Bruin| 4 min read

Veel van onze klanten stellen ons de vraag: ‘Wat is het verschil tussen Moodle en aNewSpring?’ Het eerste antwoord op de vraag is dat er tussen Moodle en aNewSpring veel overeenkomsten zijn. Maar natuurlijk zijn er ook verschillen. Veel van onze klanten hebben gewerkt met Moodle voordat zij zijn overgestapt naar aNewSpring.

Als je nu aan het kiezen bent tussen een Moodle-leerplatform en een kant-en-klaar SaaS-platform zoals aNewSpring, waar moet je dan op letten?

Waar gebruik je Moodle en aNewSpring voor?

Zowel Moodle en aNewSpring faciliteren online leren. Ze worden gebruikt voor verschillende vormen van leren, zoals blended learning, e-learning, en examentraining. Daarnaast kan een begeleider communiceren met deelnemers en kunnen zij opdrachten beoordelen of uitdelen. Je ziet dan ook dat beide platforms erg populair zijn bij diverse scholen en opleidingsinstituten.

Functionaliteit van Moodle en aNewSpring

De functionaliteiten van aNewSpring en Moodle zijn erg vergelijkbaar. Je vindt in beide systemen de mogelijkheid om content te maken, kalenders in te zetten, begeleiders te koppelen en een goede, heldere structuur aan te brengen voor je deelnemers. De manier waarop het platform tot stand komt is echter anders, evenals de kosten. Beide systemen kun je dus ook heel goed met elkaar vergelijken, maar dan is de keuze vervolgens erg afhankelijk van wat jij belangrijk vindt.

Op een paar punten is er overlap. Beide zijn geschikt voor trainers, er zijn verschillende leermodellen mogelijk, en ze geven je de vrijheid om content logisch te structureren en een cursus te ontwikkelen op jouw manier. In aNewSpring kun je echter ook:

  • direct beginnen met het ontwikkelen van een training of cursus.

  • content hergebruiken in verschillende cursussen.

  • adaptieve learning journeys ontwikkelen.

Daarnaast is hosting en support inbegrepen, net als nieuwe releases en automatische updates. Tot slot betaal je pas voor de deelnemer zodra je deze inschrijft.

Wat zeggen klanten die gemigreerd zijn van Moodle naar aNewSpring?

In de inleiding van dit blog las je dat veel van onze klanten in eerste instantie begonnen zijn met Moodle. Waarom zijn ze overgestapt naar het aNewSpring leerplatform? Hier zijn twee redenen die we vaak horen.

Gebruiksgemak en ondersteuning

aNewSpring staat bekend om gebruiksgemak voor beheerders en om de goede user experience voor deelnemers. Daarom kun je er snel en eenvoudig mee aan de slag. Je maakt gemakkelijk jouw eerste omgeving gratis aan, je kunt oefenen met vragen aanmaken en ziet direct hoe deze eruit zien voor de deelnemer, op welk apparaat dan ook. En als je hier hulp bij nodig hebt dan schakel je met onze medewerkers van support. Hoe Moodle in de praktijk gaat werken is jammer genoeg nog altijd even afwachten. De ontwikkeling van het platform kan flinke tijd in beslag nemen en als het dan opgeleverd is, is er niet altijd tijd om te testen en om eventueel aan te passen.

Onafhankelijkheid

Moodle als open source platform lijkt je meer onafhankelijkheid te geven dan aNewSpring. Onze klanten ervaren dat echter anders. Je kunt een maatwerkplatform maken met Moodle, maar je bent erg afhankelijk van de kennis en ervaring van je implementatiepartner. En dan heb je ook nog eens te maken met tijd, prioriteit, capaciteit en budget. Kortom, flink wat zaken die je kunnen frustreren. Het platform van aNewSpring is af en klaar voor gebruik.

Moodle is open source, maar niet gratis

Moodle is een open source platform. Dat betekent dat het systeem gratis te gebruiken is. Daardoor klinkt het heel aantrekkelijk. Echter is het niet eenvoudig om zelf een geschikt leersysteem te bouwen wanneer je geen kennis hebt van Moodle. Er zijn talloze plugins beschikbaar en de community zorgt telkens voor nieuwe mogelijkheden.

Wil je gaan werken met Moodle? Maak dan gebruik van een consultant of adviespartij. Deze adviseur kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn en samen ga je aan de slag om de juiste functionaliteiten te kiezen. Hierdoor maak je een maatwerksysteem. Vanwege de inzet van externen om jouw ideale systeem te bouwen is het uiteindelijke product zeker niet gratis. Ook nadat je gestart bent, moet je rekening houden dat hulp van experts nodig blijft om up to date te blijven.

Moodle levert support in de vorm van documentatie en een forum. Dit betekent dat er veel informatie beschikbaar is maar je moet er wel zelf naar op zoek.

Hieronder een overzicht van verschillende zaken die je zelf zal moeten regelen:

  • Server opzetten;

  • Vormgeving;

  • Hosting;

  • SSL-certificaat;

  • Externe hulp (consultants/implementatiepartner);

  • Upgrades en onderhoud.

aNewSpring, ga direct van start

Vergelijk je Moodle met aNewSpring, dan zie je een heel duidelijk verschil. Ons platform is namelijk al helemaal af wanneer je er mee start. Het bevat heel veel standaard mogelijkheden en deze kun je aan- of uitzetten als gebruiker.

Daarnaast zorgen nieuwe releases (zo’n zes releases per jaar) ervoor dat het platform altijd up-to-date blijft. Bij een release worden bijvoorbeeld nieuwe features toegevoegd, wordt de gebruikservaring verbetert of worden nieuwe integraties mogelijk gemaakt.

De kosten zijn vooraf heel inzichtelijk: je betaalt pas wanneer een deelnemer inlogt en dat is een vast bedrag per jaar. Hoe meer deelnemers, hoe lager de licentiekosten. Wat betreft hosting van het platform; dat doen wij, dus dat hoef je als gebruiker ook niet te regelen. En natuurlijk kun je met vragen altijd contact opnemen met onze supportafdeling.

Moodle of aNewSpring – aan jou de keuze

Of je Moodle of aNewSpring wilt gaan gebruiken heeft vooral te maken met waar je precies naar op zoek bent en hoe je het platform in wilt gaat zetten. Moodle kan een geschikte keuze zijn als je een team (of consultants) beschikbaar hebt die kunnen helpen bij het inrichten van het platform naar jouw exacte eisen. Daarbij moet je rekening houden dat het opzetten van het systeem tijd gaat kosten en dat je geld en tijd moet reserveren voor het up-to-date houden van het platform.

Met aNewSpring ontwikkel je relatief eenvoudig meerdere trainingen en kan je lesstof centraal beheren die je voor verschillende trainingen en cursussen kan gebruiken. Bovendien is alles in het platform erop gericht om de deelnemer te helpen leren, je vindt allerlei standaard functionaliteiten die je daarvoor in kunt zetten.

Madeleine de Bruin

Ook wel bekend als Mad-Skillzz Madeleine.

Find me on