Konnect

Intuïtieve e-learning voor gebruikers van de opvang-app

Pedagogische medewerkers van een kinderdagopvang zijn elke dag druk, hoe zorg je er dan voor dat ze tóch een training volgen over een nieuwe app? Via storytelling in de training.

De uitdaging

Een interactieve opleiding op maat maken

Hoe maak je een opleiding voor pedagogische medewerkers in de opvang leerzaam, interactief, tijdsefficiënt en leuk? Hoe los je dat op? Een training moet een constante kwaliteit waarborgen, een korte doorlooptijd hebben en weinig vragen opleveren. Daarnaast is het natuurlijk erg leuk om dit alles te combineren in een methode waarbij de kinderen van de opvang en hun ouders ook worden betrokken. Hoe realiseer je deze visie?

Het concept

Intuïtieve e-learning om de software te leren kennen

Konnect heeft een e-learning ontwikkeld waarbij de pedagogische medewerker op intuïtieve wijze kennis maakt met de app waardoor hij of zij de belevenissen van de kinderen met hun ouders kan delen. De e-learning maakt gebruikt van ‘storytelling’ om de gebruiker op een prettige manier te begeleiden en te betrekken. De medewerker doorloopt 10 hoofdstukken waarin simulaties van de familie Van Campen laten zien hoe de app het beste kan worden gebruikt in de praktijk. Daarnaast helpt virtueel docent Iris met het bepalen van de leerdoelen, het inleiden van een nieuw hoofdstuk én het samenvatten van een hoofdstuk op het einde.

De afwisseling in werkvormen houdt het bovendien aantrekkelijk. De medewerker kan foto’s van het kind sturen of het kind zelf in een dagboekje laten schrijven. De ouders kunnen dit dan weer vanaf een afstand bekijken en hoeven dus niets te missen.

Het resultaat

Een succesvolle en adaptieve kennismaking met de praktijk

De e-learning is dankzij het aNewSpring platform modulair opgebouwd. Hierdoor kan de cursus op iedere organisatie worden aangepast. Daarnaast kunnen er veel andere soorten content worden geïmporteerd, waar Konnect dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Denk hierbij aan videoinstructies in Camtasia, simulaties in Go Animate en SCORM softwaresimulaties via Adobe Captivate.

Sinds september 2017 hebben al ruim 4000 medewerkers de cursus met plezier en succes gevolgd. Dankzij de korte doorlooptijd van maximaal 2 uur is dit makkelijk te doen. Zelfs als er toch iets tussendoor komt kan je de tablet gewoon even aan de kant leggen en op een later moment verder gaan waar je gebleven was.

Interview

Q&A met Jelmer Brouwer

Wat was er voordat er e-learning was? Hoe trainde je toen mensen?

"Voor we gebruik maakten van een online leeromgeving gaven we praktijktraining in groepsverband op locatie. Dit deden we vaak in de avond, wat voor zowel de trainer als de medewerkers wel eens vermoeiend kan zijn. Het grootste nadeel is het borgen van constante kwaliteit. De trainer is niet altijd even scherp meer en de groepssamenstelling verschilt iedere keer enorm. Daarbij is het soms lastig om rekening te houden met het instapniveau qua kennis van tablets en software. Met e-learning kan iedereen het op zijn of haar eigen tempo doen, dat is een heel groot voordeel!"

Zijn er grotere organisaties die gevraagd hebben om een specifiek voor hen gemaakte cursus?

"Er is sprake van geweest om dit te doen, bijvoorbeeld door een eigen introductiefilmpje toe te voegen aan de cursus. Hoewel het met aNewSpring goed te realiseren is, is het uiteindelijk niet doorgegaan en heeft de organisatie onze cursus in zijn volledigheid afgenomen. We hebben nu wel klanten die maar een deel van de modules aanbieden aan hun medewerkers. Dankzij aNewSpring is dat voor ons makkelijk te faciliteren wanneer je eenmaal alle content op een goede manier geplaatst hebt."

Zijn jullie nog uitdagingen tegengekomen bij het maken van de cursus? Zo ja, welke?

"De grootste uitdaging is het simuleren van de software die op tablets draait. De bestaande software pakketten voorzien daar maar mondjesmaat in dus we hebben uiteindelijk een workaround moeten gebruiken door het in een webbrowser op te nemen."

Wat vond je het leukste aan het maken van de cursus? Zou je nog andere dingen willen doen?

"Het is gaaf wanneer je aan de hand van een pakkende journey de klant mee kan nemen in de functionaliteiten van het pakket en wanneer de reacties daarop heel positief zijn. Het werken met afwisselende werkvormen als animatie, simulatie en video maakt het maken van de e-learning ook erg interessant en afwisselend voor degene die het bouwt."

Ontdek wat de mogelijkheden zijn