Er is nog zo veel te bereiken als het gaat om zinvolle compliance training. Voor veel professionals lijkt compliance training niet het meest opwindende gebied van leren en ontwikkelen. Maar als je beter kijkt, kun je veel mogelijkheden vinden om compliance training te verbeteren en de ‘onzinnige’ elementen eruit te verwijderen.
Trainingsaanbieders die compliance training aanbieden, kunnen op een eenvoudige manier een hogere waarde creëren voor hun klanten wanneer ze van opdrachtnemer overstappen naar een meer adviserende aanpak. Maar hoe doe je dat? Het gaat om het stellen van de juiste vragen om op die manier een gezond gesprek mogelijk te maken.
Een serieus deel van compliance-training wordt gedaan omdat…
Veel aannames hebben altijd te maken met initiatieven op het gebied van compliance training. Deze aannames zijn soms misschien waar, soms ooit waar geweest (maar nu niet meer) en soms nooit waar geweest. Als je als trainingsaanbieder jouw klanten echt wilt helpen, dan moet je deze aannames zeker verduidelijken.
Wees moedig en vertel jouw klant dat je echt wilt helpen. Maar voor de beste hulp moet je (allebei) zeker zijn van wat de werkelijke antwoorden zijn op het wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom. En je wilt bewijs, het rationele, het verhaal erachter, dat een zinnig antwoord laat zien.
Wat betreft de ‘wie’: je wilt weten wat precies jouw doelgroep is voor het onderwerp van de training. Wie heeft het besluit genomen (intern/extern) en op basis waarvan?
Wanneer is het besluit genomen? Is het nog steeds actueel? Heeft het zin dat we deze doelgroep hebben in deze specifieke context (bedrijf, regio, processen, risico’s)? Is het echt één doelgroep of moeten we subgroepen met verschillende kenmerken en behoeften definiëren? Je moet inzoomen op het wie, wat, waar, wanneer, hoe en waarom om het allemaal goed scherp te krijgen.
Je moet eerst de lagen onzin eraf pellen, zodat je uiteindelijk het kernprobleem overhoudt en dat kan gaan oplossen. Om te beginnen moet je dus de compliance training ‘pellen’ zoals je dat ook doet met een ui. En ja, soms krijg je dan tranen in je ogen. Nou en? Ben jij een dappere trainingsaanbieder die de moed heeft om deze aanpak te volgen?
Extra voorbeelden nodig?
In ons gratis e-book vind je meer voorbeelden, verhalen en casussen over compliance training en een checklist met 20 stappen over hoe je de compliance training kunt ‘pellen’ zoals een ui.
Compliance training gaat over het reguleren van gedrag. Naleven (‘compliance’) is het tonen van het ‘juiste’ of gewenste gedrag in een bepaalde situatie. Mensen hebben kennis nodig om in een bepaalde situatie het juiste gedrag te kunnen vertonen. Naast kennis om de specifieke situatie te herkennen, hebben ze ook informatie nodig om te weten hoe ze moeten handelen. Maar kennis is niet voldoende. In veel situaties hebben mensen ook de juiste vaardigheden nodig om op de juiste manier te reageren. Kennis en vaardigheden zijn dus belangrijk als het gaat om compliance, maar slechts voor een klein deel.
Nu hoor ik je denken: “Volgens wie?”. Nou, volgens Geary en Alan.
De heren Rummler en Brache onderzochten de factoren die gedrag beïnvloeden. Zij ontdekten dat wanneer mensen het verwachte of gewenste gedrag vertonen (dus wanneer ze niet conform handelen), er verschillenden redenen zijn waarom dat het geval is. Er zijn verschillende soorten oorzaken en in hun kader noemen Rummler en Brache vijf categorieën.
De vijf categorieën:
De onderzoeksresultaten van Rummler en Brache tonen aan dat in het algemeen een gebrek aan vaardigheden en kennis (slechts) 15% uitmaakt van de hoofdoorzaken waarom mensen zich niet conform (kunnen) gedragen. Het is alleen dit deel dat je als trainingsaanbieder direct kunt beïnvloeden. De andere elementen zijn de verantwoordelijkheid van de organisatie, de manager en de supervisor. Uiteraard kun je de andere elementen beïnvloeden door met hen te overleggen en een partnerschap te creëren om samen te werken aan het beste resultaat. En ik vind dat je jezelf een plezier moet doen en dat je die samenwerking ook moet creëren.
De regulering van gedrag checklist.
In ons gratis e-book vind je een stapsgewijze uitleg en een voorbeeld van de toepassing van de checklist van Rummler & Brache met betrekking tot de regulering van gedrag
Laten we ervan uitgaan dat je in een concreet project met een klant een goede analyse hebt gemaakt en dat je hebt ontdekt dat een gebrek aan bepaalde kennis en vaardigheden een belangrijke rol speelt bij (niet) conform gedrag. Of soms is het gewoon een eis van een regelgevende instantie: ‘Je moet jouw werknemers trainen op onderwerp X voor minimaal Y-uren om volgzaam te zijn’. Punt, geen discussie. In beide gevallen is een vorm van leren of training de juiste aanpak. Natuurlijk wil je dat jouw training effectief is zodat het resultaten oplevert. Dat kan op verschillende manieren. Als trainingsaanbieder wil je jouw klanten niet alleen tevreden stellen door in zo’n kort mogelijke tijd de beste resultaten te leveren, maar je wilt ook efficiënt zijn. Als je dat bereikt, dan is jouw klant tevreden en zal dat waarschijnlijk resulteren in terugkerende trainingsactiviteiten.
De beste manier om zowel effectiviteit als efficiëntie te bereiken is door de leeraanpak te personaliseren. Als je een op maat én tegelijkertijd schaalbare aanpak zou kunnen leveren om op die manier een persoonlijk leertraject per deelnemer te creëren, dan zou dat geweldig zijn. Dat zou de manier zijn om maximale effectiviteit en maximale efficiëntie te creëren op basis van de unieke kenmerken van elke deelnemer. Wist je dat je dit echt kunt doen door de juiste technologieën te gebruiken? Er zijn er tegenwoordig een aantal hele goede.
Ben je bezorgd dat ze te nieuw zijn en dus nog niet bewezen? Goed punt. Ons platform, dat gepersonaliseerde trainings-inhoud aanbiedt, is al beschikbaar sinds 2009. Dat is meer dan 10 jaar! Ik hoop dat dit je enige zekerheid geeft dat het een bewezen technologie is. Maar wat je echt vertrouwen moet geven zijn de resultaten die je kunt bereiken door slim gebruik te maken van de technologie. In een van onze goed gedocumenteerde klant-casussen werd een vermindering gemeten van bijna 60% van de tijd die nodig is om compliance-training te voltooien met dezelfde effectiviteit. Dat bespaart een hoop tijd en geld en maakt jouw klanten tevreden! Het is dus nu aan jou, de waardevolle trainingsaanbieder. Wanneer en hoe ga jij jouw klanten verrassen met dit soort besparingen door het slimme gebruik van technologie in compliance trainingen?
Meer leren?
De infographic en het verhaal achter de bovengenoemde casus vind je in ons gratis e-book.
Compliance training is echt belangrijk. Het is een belangrijke bouwsteen van bredere initiatieven om ons allemaal veilig en gezond te houden. Het is van belang voor iedereen om op deze manier risico’s in ons dagelijkse leven te verminderen en te vermijden. Het is belangrijk voor mensen op het werk. We willen allemaal dat onze dierbaren veilig thuiskomen na een dag werken en, op de lange termijn, ook tijdens en zelfs na hun hele carrière. Laten we dus stoppen met de ‘onzinnige’ compliance training en enkel relevante en effectieve compliance trainingen aanbieden die zinvol zijn
Voel je de verantwoordelijkheid en zie je de mogelijkheid als trainingsaanbieder om voortdurend waarde toe te voegen en deze uitdaging te blijven verbeteren?
Lees ons e-book over compliance om inspiratie op te doen. En deel jouw verhalen en best practices met ons zodat we een completere en betere versie van het e-book kunnen maken.