Wist je dat er 34 vormen van digitaal leren bestaan? Ik hoor je denken: “34… help! Dat maakt het er niet makkelijker op. Hoe weet ik welke vorm ik moet kiezen?”
Tijdens onze webinar opname ‘Paralysed by choice‘ bespreken we deze 34 vormen, wanneer je ze kunt gebruiken en bieden we je een gratis tool aan die je op weg helpt om een keuze te maken. Samen met Jan Jilis van Delsen van aNewSpring UK en LAS directeur en ontwerper Rob Hubbard ga je in deze Engelstalige webinar op zoek naar wat past bij jouw situatie.
Dompel jezelf onder in alle informatie in de webinar dia’s of bekijk de opname van de webinar.
Uiteraard was ik zelf ook aanwezig bij de webinar. Dit zijn mijn notities vanuit de webinar, een kleine samenvatting met de highlights voor het gemak.
Het is je vast niet ontgaan dat de mens, de wereld en de economie zich in rap tempo versnelt. Dit effect zien we ook terug in het digitaal leren; het wordt steeds belangrijker dat leren zich beter en sneller ontwikkelt.
Jan Jilis van Delsen omschrijft mooi in de webinar wat dat voor jullie, trainers en opleiders, inhoudt: “Het is jullie levenswerk om mensen iets te leren of op te leiden, al is het maar een beetje. In de wereld van leren en opleiden probeert iedereen onze wereld een beetje beter te maken met digitaal leren.”
Je kunt de verschillende vormen van digitaal leren vergelijken met een gereedschapskist. Het is handig om te weten welk gereedschap je voor welke actie kunt gebruiken en hoe je het exact moet toepassen.
In de webinar worden een aantal van deze vormen uitgelegd en hoe je ze kunt gebruiken. Maar hoe weet je welke vorm goed bij jouw situatie past? Het zit hem in de juiste blend. Er is geen één specifiek juiste vorm, maar een combinatie van.
Wij zouden aNewSpring niet zijn zonder een hulpmiddel aan te bieden. LAS helpt je graag een op weg met hun gratis ‘Digital Learning diagnostic’ hulpmiddel. Er is namelijk een manier om erachter te komen welke vorm van digitaal leren bij jou past.
De theorie over de ‘five moments of need for learning’ van Bob Mosher en Conrad Gottfredson vormt een belangrijke basis. Wat zijn de vijf momenten dat mensen leren? De tool vraagt je als organisatie dieper in te gaan op het leerproces/transitie van je deelnemer, haal je er het maximale uit? Dan heb je nog het onderwerp ‘tijd’ en de grootte van je probleem of kansen voor je organisatie.
Na het invullen van deze vragen in het diagnostische hulpmiddel ontvang je een lijst aan digitale leeropties inclusief informatie over het ontwikkelen van deze leeropties.
Handig toch?
Er wordt in de webinar op drie vormen dieper ingegaan aan de hand van de stemmen van de deelnemers. E-learning, gamification en op kennis gebaseerde interacties worden besproken en tips gedeeld.
Je vindt de tips van deelnemers over deze onderwerpen in deze dia’s en kijk voor de toelichting op de tips naar de webinar (vanaf 39:00).
» Hoe e-learning beter kan
Er wordt tegenwoordig nog veel gedacht aan e-learning wanneer je het hebt over digitaal leren. Helaas is deze vorm niet echt ontwikkeld met de gebruiker in gedachten. Vaak zijn de trainingen dan lineair, is het lastig de juiste content bij de juiste persoon te brengen en biedt het weinig veelzijdigheid.
Wil je deze vorm toch inzetten? Rob Hubbard geeft uiteraard tips hoe je er het meeste uithaalt.
» De voordelen van gamification
Het inzetten van op kennis gebaseerde spelletjes (MemoTrainer in aNewSpring/visuele gamification) kan ervoor zorgen dat je deelnemers bepaalde informatie beter kunnen onthouden. Zoek eerst uit of dit soort spelvormen werken voor je doelgroep. Mocht dit goed in de smaak vallen, dan kan een scoreboard de competitie onderling motiveren. Iedereen houdt van een goed spelletje, toch?
» Activeer kennis met interactie
Wil je graag de interactie tussen je deelnemers activeren? Dat kan door op kennis gebaseerde interactie. Korte, simpele interactie onderling zorgt een actievere learning experience. De deelnemers krijgen de kans op zijn of haar eigen manier te kunnen leren en nieuwe dingen te ontdekken.
Vanaf 1:00:39 worden de vormen ‘diagrammen’ en ‘virtuele klaslokalen’ nog kort besproken.
Zo, dat was een hele rit.
Ben je nog Paralysed by Choice? Of ben je iets meer ontspannen over de toekomst van je trainingen? Wij hebben er vertrouwen in dat je hiermee de juiste keuzes maakt. Succes!
LAS is een bekroond digitaal leerbedrijf dat organisatie helpt groeien door middel van aangepaste leerervaringen. LAS werkt met u en uw organisatie samen om de grote problemen of kansen die u heeft aan te pakken.
LAS heeft een breed scala aan ontwerpvaardigheden, kennis van menselijk gedrag en technologieën op maat gemaakt om een impactvolle digitale leeromgeving te ontwikkelen met apps, platforms, games, blends, portals en nog veel meer.