Hij weet inmiddels van alles over witwaspraktijken en ook een fraai staaltje internetfraude herkent hij gemakkelijk. Onderwijskundige Tobi Bosman van veiligheidsopleider SPV ontwikkelt opleidingen voor onder andere politiemensen, boa’s, bankmedewerkers en verzekeraars. ‘Ik ben voortdurend op zoek naar innoverende manieren om leren gemakkelijker te maken.’
“Ik heb eerst hbo Facility Management gedaan. Toen ik was afgestudeerd, had ik het gevoel dat ik nog niet klaar was en wilde ik graag verder leren. De masteropleiding Educational Science and Technology aan de universiteit Twente sprak me aan omdat je daar leert hoe je mensen door middel van technologische ontwikkelingen verder kunt helpen in hun leerproces.
Toen er een vacature was bij SPV heb ik gereageerd. Dat SPV in mijn woonplaats Vaassen is gevestigd, is eigenlijk toeval. Ik kende het bedrijf nog niet. Inmiddels werk ik er anderhalf jaar.”
“Het leukste aan deze job vind ik het nadenken over hoe we soms taaie materie, zoals wetgeving en andere theoretische kennis, zo innovatief mogelijk kunnen overbrengen op de cursist.
Zo hebben we bij SPV een mooi digitaal leerplein, zijn we onlangs begonnen met het opnemen van podcasts en denken we erover om virtual reality te gaan toepassen. Daarmee kun je een echte situatie op straat nabootsen zoals politiemensen of buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die tegenkomen. Mijn collega’s en ik zijn voortdurend op zoek naar innoverende manieren om leren gemakkelijker te maken.”
“We maken opleidingen op het gebied van veiligheid en dan echt in de breedste zin van het woord. Fraudeopleidingen voor banken, verzekeraars, accountantskantoren, allerlei opleidingen voor boa’s en politiemensen, opleidingen voor internet rechercheren. Fraude via het internet vindt steeds vaker plaats, denk maar aan phishing mails en WhatsApp-fraude.”
“Wij gebruiken drie vormen: volledige klassikaal, volledig digitaal of blended. We merken dat er steeds meer een verschuiving plaatsvindt van klassikaal naar blended leren. Het platform van aNewSpring wordt bij ons steeds uitgebreider omdat we meer opleidingen gaan digitaliseren. Het digitale leren is door corona natuurlijk helemaal sky high gegaan. Hoewel we weer klassikale lessen gaan verzorgen, weet ik zeker dat het digitale lesgeven niet meer weggaat.
Bij SPV zijn we nu bezig met het vormgeven van hybride lessen: de docent komt naar een ruimte om daar les te geven en het is aan de cursist zelf of hij of zij de les online of echt op locatie volgt. Dat zou in principe ook niet moeten uitmaken: via Teams kunnen mensen een digitale hand opsteken om een vraag te stellen en er is ook interactie tussen de deelnemers op locatie en degene die de cursus digitaal volgen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de nieuwe standaard van lesgeven wordt, ook omdat mensen steeds meer thuis gaan werken.”
“Ik ben van mening dat leren eigenlijk nooit stopt. Je kunt altijd verder leren, ook als je op je plek zit bij een werkgever. Er zijn zoveel veranderingen in de wereld gaande dat je wel moet blijven leren om alles bij te houden. Wij zagen dat de afgelopen tijd ook met onze docenten, die ineens digitaal moesten gaan lesgeven. Dat was een hele omslag, maar ze hebben het wel gedaan. Om mee te gaan met de tijd, moet je blijven leren.”
“Dat is een aanvullende cursus voor boa’s die al actief zijn in het werkveld. Tijdens twee klassikale dagen probeert de docent, die zelf werkzaam is bij de politie, de boa’s bewust te maken van wat er allemaal speelt in de onderwereld. Dat varieert van hennepkwekerijen tot zorgfraude en vastgoedfraude. De boa’s vertellen zelf waarmee ze te maken krijgen en de docent geeft hen handvatten waar ze op moeten letten.
Ze leren er ook communiceren met politie, gemeentes, openbaar ministerie en belastingdienst. Want als ze verdachte zaken op het spoor komen, moeten ze iets met die informatie doen. Voor deze opleiding heb ik de e-learning gemaakt.”
“De grootste uitdaging is hoe we bijblijven. De veiligheidsbranche is een branche waarin dingen zo razendsnel veranderen, dat je steeds moet opletten of alle informatie nog wel actueel is. Wat je gisteren op papier hebt gezet, kan volgende week al achterhaald zijn.
Criminelen bedenken steeds meer manieren om mensen geld af te troggelen en de vraag is hoe je dat bijhoudt. Bij deze cursus hebben we daarom gekozen voor een blended vorm, omdat je e-learning voortdurend kunt updaten. Ook op ons digitale leerplein uploaden we steeds de meest actuele informatie.”
“We zijn druk bezig met die hybride lesomgeving. Daarnaast maken we nieuwe opleidingen op allerlei vlakken, zoals het gebruik van bodycams voor boa’s. Het digitale leerplein proberen we ook steeds aantrekkelijker te maken.
Bijvoorbeeld met van die instructiefilmpjes waarbij je iemand hoort praten en waarbij tegelijkertijd wordt getekend. Spraak met beeld erbij blijkt het meeste leerrendement op te leveren. Het zal een hele vertaalslag zijn om de gesproken teksten in zo’n nieuw format te gieten.”
“Ik vind het een heel prettig, duidelijk en gebruiksvriendelijk systeem waar we onze innoverende ideeën goed in kwijt kunnen. De supportwebsite is goed en de medewerkers van aNewSpring zijn altijd bereid om te ondersteunen, mee te denken en te helpen. Dat voelt als een warm bad: als er problemen zijn of je loopt ergens tegenaan, dan kun je bellen of mailen en krijg je heel snel een reactie.
Een topservice, zogezegd. Dat wordt door mijn collega’s beaamd.”
Nieuwsgierig naar hun case? Laat hun het je zelf vertellen en bekijk hun presentatie op onze 2020 aNewSpring Awards »