René Luisman, trainer en zelfstandig ondernemer op het gebied van blended learning, heeft de NOBTRA-Trainer van het jaar 2017/2018 gewonnen. Wat kunnen we leren van hem, hoe kijkt hij tegen leren aan en hoe zet hij aNewSpring in? Hoog tijd voor een kop koffie met René om hier antwoorden op te krijgen.
Als zelfstandig ondernemer ontwikkel ik in opdracht van diverse opdrachtgevers leertrajecten op het gebied van loopbaancoaching, ondernemerschap, communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Ook train en coach ik individuen en groepen op deze thema’s.
Als kind heb ik altijd moeite gehad met leren. Of het nu gaat om fietsen, schaatsen of leren op school. Voor mijn gevoel liep ik in mijn ontwikkeling altijd achter ten opzichte van anderen. Dat maakte dat ik me onzeker voelde en me steeds meer terugtrok. Totdat ik een werkgever had die wel in mij geloofde en mij de kans gaf om mezelf te ontwikkelen. Met vallen en opstaan leerde ik om weer in mezelf te geloven. Dit proces heeft me geleerd dat er verschillende manieren zijn om te leren en mijn manier is vooral door te doen. Als ontwikkelaar, trainer en coach combineer ik verschillende leerstijlen om zo aan te sluiten bij de behoeften van de deelnemers.
Succes gaat om houding en ambitie. Wat is je doel en hoeveel ben je bereid om hiervoor te geven? Vanaf het begin heb ik de ambitie uitgesproken om expert te worden in mijn vakgebied. Maar alleen met ambitie kom je er niet. Dat wat ik doe, wil ik goed doen. Continu mezelf uitdagen om het beste uit mezelf te halen en mezelf blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld door kritisch naar mijn eigen gedrag te kijken, hierop te reflecteren en van daaruit bij te stellen.
Waar ik het meest trots op ben is dat ik de dingen op mijn manier doe. Authenticiteit is voor mij ontzettend belangrijk. Doordat ik me vaak onzeker voelde, was ik geneigd om me aan anderen aan te passen. De afgelopen jaren heb ik een duidelijke visie ontwikkeld en draag ik dit ook uit door mezelf kwetsbaar op te stellen. Dit doe ik bijvoorbeeld door tijdens mijn trainingen transparant te zijn in wat er met mij gebeurt op het moment dat ik geraakt word.
Als trainer ben je zelf een belangrijk instrument. Door je bewust te worden van wie je bent en waar je voor staat, kun je ook op zoek gaan naar een stijl van trainen die bij jou past. Ditzelfde geldt ook als je aan de slag gaat met blended learning. Enerzijds bepalen leerdoelen, het budget en de beschikbare tijd voor een belangrijk deel welke middelen je inzet. Anderzijds gaat het ook om welke middelen bij jouw persoonlijke stijl passen. Wil je deelnemers tussen de fysieke contactmomenten stimuleren om met het geleerde aan de slag te gaan? En heb je affiniteit met techniek? Dan ben je wellicht eerder geneigd om een leeromgeving met e-learning modules in te richten. Heb je minder affiniteit met techniek? Dan kan het inzetten van videomaterialen of sms een geschikte leerinterventie zijn. Blended learning kent 101 toepassingen en hierin kun je zelf combinaties samenstellen om tot een effectief leertraject te komen.
Je kunt nog zulke mooie inzichten hebben, het gaat er uiteindelijk om wat je er mee doet. Door online en offline leerinterventies te combineren ontstaat een leertraject dat het leerproces optimaal ondersteunt. Ook geeft het mij inzicht in de voortgang van de deelnemer, zodat ik hier goed op aan kan sluiten en tijdig bij kan sturen.
Angst is nooit een goede raadgever. Ik gebruik technologie liever als manier om het leerproces te optimaliseren. Leren gebeurt veelal in de praktijk, op het moment dat je als trainer uit beeld bent. Hoe fijn is het dan dat je de lerende toch kan ondersteunen met behulp van technologie. En door achtergrondinformatie en theorie bijvoorbeeld naar de online leeromgeving te verplaatsen, ontstaat er tijdens fysieke contactmomenten meer ruimte om ervaringsgericht te werken.
Dat is inderdaad een hele uitdaging. Zelf wil ik bij blijven op het gebied van technologie, het vakmanschap van trainer en coach en de ontwikkelingen op het gebied van loopbaancoaching. Dit doe ik door veel boeken te lezen, trainingen te volgen, met collega’s te sparren en deel te nemen aan online communities (red. neem een kijkje bij Ger’s Learning Notes).
Uit het rapport van de jury komt vooral naar voren dat mijn betrokkenheid en werkhouding bijgedragen hebben. Daarnaast ben ik altijd bezig om de training zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de doelgroep. Ik stuur je het juryrapport voor de volledigheid (red. het rapport van de jury lees je hieronder).
“René is een heel betrokken trainer en weet in korte tijd aan te sluiten bij de doelgroep (o.a. kansarme jongeren vanuit de uitkering naar ondernemerschap). René is op zoek naar waar de behoeften van de deelnemers en de organisatie elkaar raken.
Hij heeft een gestructureerde werkhouding en analysekracht en is steeds bereid om een stap extra te zetten om de aan hem gegeven opdracht uit te voeren, ook als het niet van hem verwacht wordt. Hij laat een professionele houding zien en heeft uitstekende kennis van zaken. Het van hem ontwikkelde programma van blended learning stuurt aan op concrete leerdoelen, zodat de deelnemers ook buiten de training door middel van individuele coaching kunnen bouwen aan hun capaciteiten en leerdoelen. Daarnaast is René scherp op de evaluatie om het programma meer diepgang te geven en nog beter te kunnen aansluiten bij de doelgroep. Hij zet de deelnemers aan het denken en enthousiasmeert door de inzet van innoverende werkvormen. De jury is onder de indruk van de veelzijdigheid van René. Hij heeft o.a. masterclasses verzorgd voor het congres van de Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs en voor studenten toegepaste psychologie aan de Universiteit van Utrecht. René’s doel met online leren is ten allen tijden om het rendement van de training te verhogen, waarbij het leerproces wordt ondersteund met online en offline interventies.”
Ik ben er van overtuigd dat je de lerende verantwoordelijk mag houden voor zijn eigen leerproces. Dat gaat over loslaten en erop vertrouwen dat een lerende zelf kan beslissen wat hij op welk moment nodig heeft. Als trainer pak ik meer een faciliterende rol. ‘Je moet niet dragen wat zelf kan lopen’. Zo probeer ik in het ontwerp van een leertraject deelnemers de ruimte te bieden om zelf keuzes te maken waar zij op welk moment behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld door onderdelen optioneel aan te bieden.
Ik was net afgestudeerd aan een opleiding Marketing en Communicatie toen ik een training over beïnvloedingstechnieken volgde. Twee bevlogen trainers leerden mij de essentie van communiceren. De manier waarop je met jezelf communiceert, is de basis van hoe je met anderen communiceert. Dit maakt dat de communicatie de ene keer soepel verloopt, terwijl het de andere keer lijkt alsof je elkaar totaal niet begrijpt. Iets wat ik tijdens mijn vierjarige communicatie opleiding niet had geleerd.
Als trainer mag ik heel dicht bij mensen komen. Door deelnemers te observeren en goed naar hen te luisteren, kan ik hen bijvoorbeeld bewust maken van patronen die niet effectief zijn. Zo krijgt de deelnemer concrete handvatten die het leven leuker en makkelijker maken.
Mijn strategie was om mezelf concrete doelen te stellen en daarbij mezelf de ruimte te geven om me te ontwikkelen. Dit heb ik gedaan door actief op zoek te gaan naar mensen die mij het vak van trainer en coach konden leren. Meelopen en uitproberen, zodat ik met vallen en opstaan leerde wat wel en niet werkte. Hierdoor heb ik mijn eigen visie op leren ontwikkeld. En nog steeds leer ik elke dag. Door goed te kijken, te luisteren en op mijn eigen gedrag te reflecteren.
Meer informatie over René Luisman vind je op z’n website. Heb jij ook een inspirerend verhaal over leren? Neem contact met me op via het contactformulier of via mijn contactgegevens op de over-ons-pagina.