Hoe leerzaam terugkijken, evalueren en reflecteren ook is, aan het einde van een jaar als 2020 is het prettiger om dat te gieten in een vooruitblik naar 2021. Daarom organiseerde aNewSpring op dinsdag 15 december 2020 een online Strategiesessie om inzichten te verzamelen over wat de opleidingsmarkt volgend jaar kan verwachten. Met een 50-tal directeuren, eigenaren en senior managers van belangrijke spelers in de opleidingsmarkt leverde dat hoopvolle vooruitzichten, rake oneliners en praktische adviezen op.
“Langer wachten met blended leren heeft geen zin.”
De opleidingsmarkt heeft het in 2020 over het geheel zwaar te verduren gehad, maar elke crisis werkt als een katalysator voor ontwikkelingen. Hoe bereid je je als opleider voor op 2021? Dat was de overkoepelende vraag van dit virtuele event.
Aan de hand van drie stellingen werd dit vraagstuk opgeknipt en voorgelegd aan een panel met Camiel Gielkens (CEO Schouten&Nelissen), Bastiaan Janssen (CEO Vijfhart), Marlies Timmerman (directeur Horizon T&O en Freia), Frans van Kreuningen (CEO Krauthammer) en Hester Mager (directeur Tele’Train). Delen is leren, dus input van deelnemers werd verzameld via polls en in breakout sessies.
Bemoedigend tipje van de sluier: positiviteit overheerst.
Met de eerste stelling werd gepeild of de verwachting was de opleidingsmarkt in 2021 gaat groeien. Normaal gesproken volgt de vraag naar opleidingen de golven van de conjunctuur, maar steeds duidelijker is de roep om bij een krimpende economie nu juist te investeren in opleiden, ontwikkelen en om- en bijscholen. Gaat de hand weer van de knip?
Het is geen verrassing dat panelleden aangeven dat in 2020 opleidingen vooruitgeschoven werden en de omzet heeft geleden. Ondertussen trekt (inter)nationaal de vraag wel weer aan en stromen de aanvragen voor 2021 binnen. Hoewel overheidsinitiatieven als NL Leert Door wel gebruikt worden, is maatschappelijke omscholing (vooralsnog) op grote schaal niet echt aan de orde. Wel valt de innovatiebereidheid op bij organisaties, net als de realisatie hoe belangrijk wendbaarheid is en het binden en boeien van je werknemers via opleidingen.
“De bereidheid en urgentie die wij nu zien bij klanten over de hele wereld om te investeren in opleiden is groot.”
Camiel Gielkens
Na zo’n jaar als 2020 wordt positiviteit met open armen ontvangen; over het geheel zijn de panelleden het erover eens dat er in 2021 in ieder geval weer herstel gaat optreden ten opzichte van 2020.
Dat lijkt ook te reflecteren in hoe de overige deelnemende opleiders stemmen; een kleine meerderheid verwacht groei.
“Of de markt gaat groeien weet ik niet, maar de omzet op de opleidingsmarkt wel.”
Bastiaan Janssen
Internationaal onderzoek van de LPI onder L&D-afdelingen en interne academies laat zien dat zij een grote uitdaging zien om werkplekleren (of learning in the flow of work) te ondersteunen. Medewerkers niet weghalen van hun werkplek om extern bij een aanbieder zichzelf te ontwikkelen, maar juist zo dicht mogelijk bij de dagelijkse praktijk blijven. Niets nieuws, maar zeker nog actueel. Zijn opleidingsaanbieders daar wel op ingericht of is dat een trein die ze gemist hebben?
Alle panelleden zien dat deze visie op leren al jaren speelt en dat het juist aan opleiders is om hiermee bezig te zijn. Beeldend verwoord met een oneliner van een van hen: ‘je hebt onder een steen geleefd als je dat als bedreiging ziet’. Het lijken juist de L&D-afdelingen te zijn die de hulp van aanbieders zoeken of nodig hebben om hier invulling aan te geven. Ook vindt het panel dat opleiders de verantwoordelijkheid van leren op zich moeten nemen; niet alleen in overdracht van kennis of vaardigheden, maar ook om leren leuk te maken. Leertechnologie biedt daar mogelijkheden om dat effectief te ondersteunen.
Over het geheel wordt werkplekleren zowel door het panel als de deelnemers juist gezien als een kans. Vergeet daarbij de kwaliteiten van de trainer niet, maar durf ook te stoppen met puur klassen vullen en kijk naar het totaalpakket dat je aanbiedt om te zorgen dat leren plaatsvindt.
“De technologische vooruitgang helpt opleiders om leren frequenter, dichter bij je en op het juiste moment aan te bieden.”
Frans van Kreuningen
DJ David Guetta vertelde dat toen in zijn beginjaren de stroom uitgevallen, het feest daarna alleen maar groter was. Nu het licht in de klaslokalen uit is en we allemaal schermmoe worden, kan het zijn dat klassikaal trainen een enorme revival gaat beleven. Wat blijft, wat gaat en wat komt terug rondom online en offline opleiden?
In de metafoor van een uitgetrokken elastiek vinden vrijwel alle panelleden zich. Online opleiden wordt momenteel tot maximaal opgerekt, dus zodra die (maatregelen-)spanning eraf gaat, zal het fysiek samenkomen weer volop terugkeren om daarna te settelen in een gebalanceerde blend van online en offline. In het afgelopen jaar is er veel geleerd bij opleidingsaanbieders wat de mogelijkheden zijn van online vormen en dus ook wat precies de toegevoegde waarde is van samenkomen. Naast dat aangehaald wordt dat mensen toch sociale dieren zijn, is er ook scepsis, omdat we misschien ook wel gewoontedieren zijn en dat de drastische veranderingen misschien langer duren.
“Het keuzepakket voor opleiden is nu verruimd en er wordt nu en straks meer gekozen voor online onderdelen. Het is aan opleiders om in die vraag te voorzien.”
Hester Mager
Of bij elkaar komen om te leren weer terug gaat komen is eigenlijk niet meer de vraag. De vraag is op welke manier het terug gaat komen, wat ook samenhangt met wat je wilt leren, in welke sector en wat praktisch is. Bijna unaniem zijn overige deelnemers het eens dat online een belangrijk onderdeel zal blijven van opleiden. Wees dus niet bang om erin te investeren in 2021.
“Deze periode bevestigt alleen maar dat blended trajecten de toekomst hebben; het is niet of-of.”
Marlies Timmerman
Bovenstaande is een selecte greep uit de inzichten en opbrengsten van deze aNewSpring Strategiesessie. Nog meer oneliners, strategische adviezen en heldere voorbeelden passeerden de revue, ook in de kleinere groepen tijdens de breakout sessies. Dus hoe bereid je je als opleider het beste voor op wat er staat te gebeuren in de opleidingsmarkt? Daarover later meer.
“De uitdaging voor opleiders is sowieso om te blijven ontdekken en experimenteren welke mix
van online en offline leerinterventies nu de impact biedt die je zoekt.”
Martèn de Prez
-