HOW-TO’S

Starten met een online leerplatform
zoals aNewSpring – 8 checks

Patricia van der Have

door Patricia van der Have
21 juni 2018

I

n mijn vorige blog over de meest gestelde vragen over aNewSpring kwamen vooral onderwerpen aan bod die te maken hebben met het leerplatform zelf. Wanneer iemand interesse heeft in aNewSpring stel ik zelf ook altijd een aantal vragen om beter te begrijpen wat iemand zoekt en om te achterhalen hoe wij kunnen helpen. Zie hieronder een korte ‘checklist’ gebaseerd op vragen die ik stel voordat mensen aan de slag gaan met online leren.

1. Zoek je een blended leerplatform dat jouw cursisten écht helpt bij het leren?

 • Ja, ik wil geen saaie trainingen meer voor mijn cursisten en online leren zal hen daarbij helpen. → Top! Hier kan aNewSpring je bij helpen.
 • Nee, ik zoek een LMS waarmee ik het leren van mijn cursisten kan managen en administreren. → Ondanks dat er een aantal administratieve functionaliteiten in het platform zitten, past aNewSpring waarschijnlijk niet heel goed bij jouw behoeftes. Het hoofddoel van de software is om online of blended trainingen te maken die jouw cursisten zullen motiveren om te leren.

2. Heb je een duidelijk beeld van welk probleem je probeert op te lossen door middel van online leren?

3. Weet je hoe de oplossing (in dit geval jouw training) eruit gaat zien en weet je welke functionaliteiten je nodig hebt?

 

Foto Patricia - aNewSpring

4. Ben je van plan om zelf content te maken of je bestaande content te uploaden?

 • Ja, ik ontwerp al mijn eigen content zelf en/of ik werk samen met een partij die me daarbij helpt. → Ok.
 • Nee, ik heb geen resources in huis om de modules allemaal zelf te ontwerpen. Kan aNewSpring daar niet bij helpen? → aNewSpring biedt alleen de software aan, dus als je op zoek bent naar extra hulp kun je gerust contact opnemen met een van onze partners. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het maken van content of hun onderwijskundige visie met je delen. Uiteraard leveren wij wel support zodat je zelfstandig of met behulp van een training, aan de slag kunt in aNewSpring.

5. Wat voor soort content wil je in aNewSpring gaan plaatsen?

 • Ik wil verschillende soorten content gaan plaatsen zoals documenten, afbeeldingen, toetsen, SCORM modules, Youtube of Vimeo video’s, H5P, HTML, webinars en nog veel meer. De training moet een ‘inspiring learning journey’ worden. → Gaaf om te horen.
 • Geen idee, ik heb wel al wat Powerpointpresentaties en toetsen, maar weet nog niet goed wat ik daarmee aan moet. → Bedenk voor je gaat ontwerpen wat voor structuur jouw trainingsprogramma moet gaan krijgen. Welk type content past het beste bij jouw cursisten? aNewSpring heeft een eigen auteurstool waarmee je je training kunt ontwerpen. Weet wel dat Powerpoint iets heel anders is dan e-learning, lees hier meer over de verschillen.

6. Heb je een budget voor je project?

 • Ja, dat heb ik. Ik weet welke kosten dit project met zich mee gaan brengen en hoeveel cursisten ik op jaarbasis ga helpen met online trainingen. → Dat is fijn, dan kunnen we gerichter nadenken over de mogelijkheden.
 • Nee, ik heb geen idee nog. Ik wil met een pilot beginnen of ik ga voor het eerst starten met e-learning. Ik weet niet hoe dat gaat lopen. → Bij aNewSpring rekenen we af per cursist per jaar. Als je al weet hoeveel cursisten je gaat helpen met online leren, overweeg dan om een bundel in te kopen en profiteer van korting. Weet je nog niet hoeveel cursisten je gaat inschrijven, dan kun je beter pay-as-you-go starten, waarbij je achteraf betaalt voor het verbruik per maand. Hier vind je onze prijzen en bundels.

7. Heb je een planning gemaakt die aangeeft wanneer je jouw eerste cursist wilt inschrijven?

 • Ja, over een aantal maanden →  Top, dat is vlug, volgende vraag.
 • Niet echt, hoeveel tijd kost het maken van e-learningmodules in aNewSpring eigenlijk? → Het is belangrijk om je dit af te vragen, want dit heb je (op een aantal uitzonderingen na) niet binnen enkele dagen of weken in elkaar gezet. Hoe lang het gaat duren hangt af van jouw tijd, resources, hoe uitgebreid jouw training is, hoeveel content je (nog) moet ontwikkelen en hoeveel trainingen het zijn. Partners kunnen je hierbij helpen.

8. Heb je nagedacht welke mensen van welke afdelingen of van buitenaf je nodig hebt om dit project te laten slagen?

 • Ja, ik weet welke mensen ik bij dit project moet betrekken om dit project te laten slagen. → Ok.
 • Nee, geen idee. → Tijdens het kiezen en bij de implementatie van een nieuw e-learningsysteem worden meestal mensen met de volgende rollen betrokken: IT, HR, docenten, onderwijskundigen, contentontwikkelaars, inkoop en managers. Ben je zzp’er? Bedenk dan welke rollen jij zelf kunt vervullen en wie jou kan helpen bij het vervullen van de overige rollen.

Dit is een greep uit de vragen die ik meestal stel. Heb je zelf nog vragen? Neem dan contact met ons op of vraag een demo aan om te kijken naar jouw specifieke behoefte.

Nog extra vragen?

Deel ze met ons op Twitter: @aNewSpring

Inspiring Learning Kookboek cover afbeelding

Creëer jouw ultieme (blended) leerrecept met Het Inspiring Learning Kookboek!

Auteur

Patricia van der Have
New Business Developer at aNewSpring