“Veel mensen denken dat werken in de pensioensector een beetje stoffig is.” begint Leon. “Maar in ons werkveld verandert juist een hele hoop, iedere dag staat er wel iets in de krant wat van invloed is op ons werk. En dat maakt het juist een ontzettend leuk vak!”

Een branche waar de regels snel veranderen, dus. Dat maakt het werk afwisselend, maar onderstreept ook het belang van up-to-date blijven. En daar komt SPO als opleider in deze branche om de hoek kijken. Zij faciliteren namelijk als een van de weinige opleiders in Nederland trainingen in dit werkveld, dus vrijwel alle werknemers en bestuurders in deze sector hebben met SPO te maken.

Onlangs is SPO overgestapt van een eigen e-learningsysteem naar aNewSpring. Leon Kurvers (examenmanager) en Gaby Mol (opleidingsadviseur) bij SPO vertellen over hun keuze en ervaringen.

“aNewSpring sprong er eigenlijk vrij snel uit, voornamelijk door jullie expliciete focus op techniek, dat is namelijk precies wat wij nodig hadden. Ook qua visie en bedrijfsvoering sluiten we mooi op elkaar aan.”
– Leon Kurvers

Een weloverwogen keuze

SPO had al 10 jaar een zelf ontwikkeld e-learningsysteem. “Dit was wel een erg traditioneel systeem hoor, er stonden enkel vragen en documenten in. We merkten dat dit systeem niet meer voldeed aan onze criteria en daarnaast kostte het gewoon erg veel tijd en geld om het systeem zelf te onderhouden.”

Kort gezegd: het systeem werkte niet meer. Leon en Gaby vertellen dat daarop een uitgebreide reflectie en inventarisatiefase volgde. “We hebben ons echt de vraag gesteld: Wat willen we nu? We wilden geen overhaaste beslissing nemen, maar gedegen kijken naar de juiste oplossingen en alle opties afwegen.”

Vervolgens is SPO terug naar de basis gegaan door een nieuwe onderwijskundige visie neer te zetten, met daarin centraal het principe van blended leren. Daarna is er gekeken welke oplossingen hierop aansloten. Van een longlist met zo’n 20 systemen ontstond een shortlist en tenslotte de keuze voor aNewSpring.

“aNewSpring sprong er eigenlijk vrij snel uit, voornamelijk door jullie expliciete focus op techniek.” legt Leon uit. “Dat is namelijk precies wat wij nodig hadden. Ook qua visie en bedrijfsvoering sluiten we mooi op elkaar aan, vandaar de keuze. De filosofie en aanpak past gewoon goed.”

Content ontwikkelen is hard werken

Toen de keuze was gemaakt kon het eerste product ontwikkeld worden. “Tsja, dan heb je even een ‘wat nu’ momentje”, aldus Leon. “Je weet gewoon even niet waar je moet beginnen, er is zoveel te doen. Het platform leren kennen, content ontwikkelen, noem maar op. We kregen gelukkig wel veel hulp van het Supportteam.”

“Die content ontwikkelen, daar hebben we ons wel in vergist.” zegt Gaby. “Van te voren wisten we niet dat dat zoveel werk zou zijn! We hadden een harde deadline, dus het was best heftig om het allemaal op tijd af te krijgen. Uiteindelijk is dat wel gelukt, en daar zijn we erg trots op.”

Gelukkig ziet Leon ook de positieve kanten van het harde werk “Als we niet zo hard hadden moeten werken hadden we nu nooit zoveel van het platform geweten!” lacht hij. “Daarnaast vinden we de inhoud gewoon ontzettend belangrijk. Dat is onze verantwoordelijkheid en alles moet 100% kloppen, dus het is logisch dat we daar veel tijd in steken.”

Lovende reacties van de deelnemers

Het product dat SPO als pilot ontwikkeld heeft draait inmiddels, en de reacties zijn lovend. De cursus richt zich op Permanente Educatie en heet SPO Permanent. Iedereen in de pensioensector moet bijblijven op zijn vakgebied, en deze cursus zorgt daarvoor. Hiermee hopen zij dat wetgeving niet nodig gaat zijn voor de pensioensector en dat toezichthouders blij zijn met dit hoogwaardige product.

Dat zijn de eerste deelnemers in ieder geval wel!

“Zelfstudie is heel prettig. Je bepaalt zelf tempo en intensiteit.”
“Ik werd gemotiveerd om aan de slag te blijven. “
“Met deze extra oefeningen heb ik veel geleerd. Ik was eerst bang of dit wel de juiste manier was. Mijn boek pakken of vragen oefenen? Gezien het resultaat is het oefenen zeker een manier van leren.”
“Hoe heb ik deze manier van leren ervaren? Geweldig. Vooral de MemoTrainer app en de creëer extra oefening app. Hartstikke fijn om tijdens het wandelen naar werk of de reclame op tv even 10 vragen te maken op de telefoon. “
“Erg leuk en stimulerend. Leuk om op deze manier met de lesstof en de actualiteit bezig te kunnen zijn. “
“Heel flexibel, leerzaam, eigen tempo, heel prettig!”

De Blended Learning trajecten worden door een docent van SPO begeleid. “We hebben uitstekende docenten, dus uiteraard vervangen wij deze niet door online. De combinatie werkt juist zo sterk. We geven de docent een gezicht door hem aanwezig te laten zijn bij de kick-off. Daarna gaat men online aan de slag met de stof. In de meeting voor de eindtoets zien deelnemers de docent weer en de toets zelf vindt dan weer online plaats.”

“Hopelijk draaien al onze opleidingen snel in aNewSpring”

Ook de toekomst wordt rooskleurig gezien door SPO. “We verwachten dat zo’n 95% van de mensen werkzaam in de pensioenuitvoering met ons product te maken zullen krijgen. Het is echt een product waar onze cursisten én wijzelf straks niet zonder kunnen.”

Op het moment wordt er al hard gewerkt aan de volgende opleidingen in aNewSpring en hopen we dat niet alleen al onze opleidingen zijn aangepast aan onze vernieuwde visie en het principe van blended leren, maar ook dat zij allemaal in aNewSpring zullen draaien.

Website SPO

LinkedIn Leon Kurvers

LinkedIn Gaby Mol

Inspiring Learning Kookboek cover afbeelding

Geïnspireerd?

Download dan ons gratis Inspiring Learning Kookboek. Kies, combineer en test verschillende leeringrediënten voor jouw ultieme leerrecept!

Louweret uses
  • Blended Learning licenties
  • Stb voor cursistenadministratie
  • MemoTrainer van aNewSpring als retentietool