Productontwikkeling & innovatie bij aNewSpring – Kwartaalupdate 2

Door: Rik Achterberg 
Product Designer – aNewSpring

We horen vaak van onze gebruikers dat ze graag meer willen weten over de ontwikkelingen voor het platform, waar gaan we naar toe? Wat zit er in de volgende release? Ik wil jullie in dit blog graag wat toelichting geven over waar we aan hebben gewerkt de afgelopen tijd en vertellen waar we de komende tijd aan gaan werken.

Innoveren en verbeteren

Bij aNewSpring moeten we altijd goed overwegen of we onze ontwikkelcapaciteit inzetten om nieuwe features te ontwikkelen, of om het huidige platform beter te maken. Op het moment dat je features blijft toevoegen zonder te investeren in het bijhouden van de algemene user experience, creëer je een interface met ontzettend veel opties die elkaar in de weg gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat nieuwe gebruikers verdwalen en bestaande gebruikers door een overload aan opties niet prettig hun werk meer kunnen doen. Daartegenover staat natuurlijk dat we moeten blijven innoveren. Mijn collega Ger had het in zijn blog over de ‘wow’ van L&D professionals, die zit bij hen bij het ontwikkelen van leerinterventies. De ‘wow’ van ons development team is om onze gebruikers de beste tools te geven waar ze de allermooiste Learning Journeys mee kunnen blijven maken.

Met dit in ons achterhoofd prioriteren wij onze backlog; de lange lijst met projecten waar we het platform mee willen verbeteren.

Visie realiseren in aNewSpring

Waar ik enthousiast van word is als ik zie dat gebruikers hun visie kunnen realiseren in ons platform, ik ga dan ook graag in gesprek om te kijken hoe we kunnen zorgen dat we dat voor nog meer mensen mogelijk kunnen maken. Dit is niet altijd makkelijk, al onze klanten hebben hun eigen wensen, verhalen en visies. Elke keer als ik klanten spreek over hoe zij het platform inzetten raak ik geïnspireerd en brainstormen we al snel over welke specifieke features juist dat concept extra gaat versterken. Hier moet altijd een gesprek op volgen dat ervoor zorgt dat die feature breder ingezet kan worden. Dit is een uitdaging maar het zorgt er wel voor dat andere aNewSpring gebruikers mee kunnen profiteren van deze ontwikkelingen. Diezelfde gebruiker heeft dat hopelijk bij een feature in een volgende volgende release waarvan het originele idee bij een andere gebruiker vandaan komt.

Rik aan het werk

Drie nieuwe features

Kijkend naar de afgelopen releases hebben we een aantal grote projecten opgeleverd die nieuwe features hebben geïntroduceerd:

  1. De rapportage-engine waar onze gebruikers custom rapportages mee samen kunnen stellen.
  2. Nieuwe vraagvormen om de learning journeys interactiever mee te maken.
  3. Onze eigen video player en hosting.

Met deze ontwikkelingen hopen we nieuwe middelen te bieden om de learning journeys mee te versterken en met de rapportage-engine is het nu makkelijker om aan te tonen dat deze journeys ook daadwerkelijk resultaat opleveren, erg belangrijk!

Verbetering van de catalogus: 20 keer klikken is teveel

Als we kijken naar wat we hebben gedaan om huidige functionaliteiten te verbeteren is de catalogus release van februari een goed voorbeeld. Eerst was het voor gebruikers erg veel werk om een learning journey de catalogus te plaatsen. Een gebruiker moest de uitvoering op de juiste manier instellen, vervolgens een toegangscodegroep maken, deze aan een product linken en daarna kon deze pas in de catalogus geplaatst worden. Dat zijn heel veel stappen. Het liefst lossen we dat direct op en zeker als product designer is dat voor mij een doorn (lees: boomstam) in m’n oog. 

Als product designer zijn teveel stappen om iets te bereiken een doorn (lees: boomstam) in m’n oog.

Gelukkig is het nu mogelijk om direct vanaf de cursussentab een uitvoering in een product te plaatsen. Waar eerst ongeveer 20 keer klikken op verschillende schermen voor nodig was, kan nu met twee keer klikken gedaan worden. Voor gebruikers die veel met de catalogus werken zorgt dit voor directe tijdwinst en een veel prettigere manier van werken. Daarnaast is deze feature nu beter zichtbaar voor gebruikers die misschien nog niet wisten dat dit kon.

Verbeteren van de interface

Naast het verbeteren van de catalogus hebben we een aantal verbeteringen doorgevoerd aan belangrijke delen van de interface. Er hoeft bijvoorbeeld geen inschrijfmethode meer gekozen te worden voor uitvoeringen. Hierdoor  zijn uitvoeringen flexibeler in te zetten en hoeven gebruikers geen moeilijke keuzes meer te maken bij het aanmaken van een uitvoering.
De manier waarop ontwerpers activiteiten selecteren is herontworpen. Dit is een belangrijk punt waar de interface voorheen tekort schoot. We hebben nu een interface gemaakt waar gebruikers meer informatie zien bij de activiteittypes zodat ze goed weten welk type geschikt is om hun idee of visie te realiseren in ons leerplatform.     

Verbeteringen achter de schermen

Iets waar onze gebruikers nog niet veel van hebben gemerkt maar waar we achter de schermen al hard mee bezig zijn geweest is het samenvoegen van kennis en evaluatie contentbibliotheken. Het is te verwarrend dat dit twee verschillende concepten zijn, vooral omdat veel van onze klanten de evaluatie en kenniscontent vaak combineren is dit erg verwarrend. We doen ons best hier dit jaar nog een mooie oplossing voor beschikbaar te stellen.

Ook hebben we de mogelijkheid toegevoegd om activiteiten in templates te kunnen verbergen en dit ook door te kunnen laten werken in lopende uitvoeringen. Terwijl we werken aan meer mogelijkheden om gepubliceerde templates aan te passen hopen we op deze manier onze gebruikers wat meer opties te geven op lopende learning journeys aan te passen.

Up next: Events!

Oke, dat zijn de dingen waar jullie al een tijdje mee gewerkt hebben.  Events is ons volgende project. Het doel van dit project om het blended learning concept een mooie plek te geven in het platform. We gaan dit doen door een nieuw concept, ‘events’, toe te voegen die in een event activiteit te plaatsen zijn. Deelnemers kunnen zich zo inschrijven voor de voor hun geschikte events, bijvoorbeeld gebaseerd op locatie, tijd of begeleider. De beheerders en begeleiders kunnen dit vervolgens in de back-end beheren en in het geval van bijvoorbeeld een praktijkdag of examen, beoordelen. Of het nu gaat om het plannen van een 1-op-1 gesprek met een begeleider of een groot evenement waar deelnemers uit verschillende learning journeys zich op moeten kunnen inschrijven, het moet door middel van events in te richten zijn.

Begin juni hopen we de eerste versie van het Events project te lanceren.

Gebruiksvriendelijkheid van het platform

Na deze release focussen we ons even op het verbeteren van bestaande features en met een bijzondere focus op de gebruiksvriendelijkheid. We willen het voor bestaande en nieuwe gebruikers prettiger maken om met het platform te werken. Dit willen we gaan doen door concepten duidelijker te structureren en belangrijke keuzemomenten in de flow duidelijker en flexibeler te maken.

 Zoals eerder genoemd kijken we dus naar bijvoorbeeld het combineren van de contentbibliotheek types en het flexibeler maken van gepubliceerde templates. Daarnaast zijn we met een redesign bezig voor de manier waarop content te selecteren is in templates en activiteiten, de flow voor het aanmaken templates, algemene navigatie verbeteringen en nog veel meer.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van de laatste updates.