Anderhalf jaar geleden nam zelfstandig trainer Agaat Poorts zich voor om dit jaar met een zelfgemaakte online training op het podium te staan bij de aNewSpring Awards. Maanden van noeste arbeid volgden: ‘Dan was ik op mijn zolder bezig met opnames maken, sloeg de cv-ketel aan en moest ik weer opnieuw beginnen.’ Maar ze stond er, afgelopen voorjaar op dat podium. ‘Ik zou het zó weer doen.’
“Ik wilde graag een eigen product ontwikkelen en een training didactische vaardigheden maken waarin ik al mijn kennis en ervaring kon stoppen. De training ‘Ontwikkelwijzer, zelfverzekerd voor de groep’ is bedoeld voor professionals die kennis en vaardigheden moeten overbrengen op anderen. Dat zijn vaak mensen die veel verstand hebben van hun vakgebied, maar die weinig voor groepen hebben gestaan.
Met deze training leer ik hun hoe ze een training kunnen opbouwen, welke werkvormen ze kunnen gebruiken, hoe ze kunnen omgaan met groepsdynamica, dat soort dingen.”
“Moeilijk niet, maar het kostte wel veel tijd. Het helpt ook niet dat ik nogal perfectionistisch ben. Als een hoofdstuk klaar was en ik kreeg bij een volgend hoofdstuk weer nieuwe ideeën, dan ging ik alles weer aanpassen om een duidelijke lijn tussen de modules te houden.
Die zoektocht tussen maken en verbeteren vond ik best lastig. Wanneer is het goed genoeg? Maar het is echt een mooie online training geworden. Ik ben er blij mee.”
“Na mijn studie psychologie ben ik bij het Centrum voor Werk en Inkomen (het huidige UWV) terechtgekomen. Ik beoordeelde of mensen voor een uitkering in aanmerking kwamen en bemiddelde voor hen voor een nieuwe baan. Na een tijdje vroeg mijn manager of ik sollicitatietrainingen wilde geven.
Ik merkte dat ik dat heel leuk vond om te doen en ben toen ook allerlei andere trainingen gaan verzorgen. Zo is mijn passie voor het geven van trainingen ontstaan.”
“Op een gegeven moment ben ik samen met mijn man een half jaar op wereldreis gegaan. Tijdens die reis heb ik veel nagedacht over wat ik wilde met mijn werk. Toen ik terugkwam, besloot ik dat ik echt voor het trainersvak wilde gaan.
Bij het bureau Vergouwen Overduin heb ik vervolgens alle aspecten van het trainen geleerd: ik heb er niet alleen heel veel trainingen gegeven, ik leerde er ook acquisitiegesprekken voeren, nieuwe projecten opzetten en draaiboeken opstellen. Dat is een heel fijne plek geweest.”
“Toen Vergouwen Overduin in 2013 werd overgenomen door de NCOI Groep, ben ik programmamanager geworden en ging ik trainingsprogramma’s ontwikkelen. Dat was leuk om te doen en ik heb er veel van geleerd. Ik merkte echter dat ik het trainersvak erg miste. Ik vond het leuk om er op papier over na te denken, maar liever nog wilde ik met de groep aan de slag. Dat heeft er in geresulteerd dat ik in 2015 voor mezelf ben begonnen.”
“Ik geef vooral veel trainingen op het gebied van didactische vaardigheden, mondelinge communicatie en time management. Daarnaast ontwikkel ik trainingen en e-learning en ondersteun ik opdrachtgevers bij het maken van draaiboeken. Soms word ik als programmamanager of opleidingskundige ingehuurd.
Ik train op dit moment veel administratief medewerkers van het Openbaar Ministerie, maar ik werk ook voor bedrijven als Achmea, ABN AMRO en het AMC. Ik zie veel verschillende bedrijven aan de binnenkant en kom op zulke mooie plekken! Zo gaf ik eens een training aan de medewerkers van de meldkamer van de politie, dat was echt bijzonder om mee te maken.”
“De vrijheid die ik heb, vind ik heerlijk. Sowieso als zelfstandige, maar ook in het vak als trainer. Ik vind het fijn om op pad te zijn en ik word er heel blij van om elke keer nieuwe dingen te doen.
Zelfs als je dezelfde training geeft, kan die heel anders verlopen omdat de dynamiek in elke groep anders is en mensen allemaal verschillend zijn. Je weet van tevoren nooit hoe een training zal gaan. Die afwisseling past bij mij.”
“Zeker. Het is ook een mooie manier om trainingen blended aan te bieden. Met aNewSpring kunnen cursisten heel goed bepaalde lesstof van tevoren al tot zich nemen, zodat mensen voorbereid naar de live training komen. En je kunt nog veel meer met online trainingen, de voortgang van cursisten volgen bijvoorbeeld. Ik zie er ontzettend veel voordelen aan.”
“Ik vind het een heel gebruiksvriendelijk systeem. Daarbij vind ik dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn en er komen er steeds weer bij. Het licentiesysteem vind ik ook heel prettig, je kunt van alles doen en maken maar je maakt pas kosten op het moment dat je er deelnemers aan koppelt. Zeker voor een zelfstandige zoals ik is dat fijn.”
“De afgelopen tijd heb ik mezelf geleerd online trainingen te geven. En ik volg zelf ook cursussen, bijvoorbeeld om te leren om meer visuele middelen te gebruiken in trainingen. Zo heb ik laatst een cursus ‘meesterlijke flipovers maken’ gedaan. Daarnaast spar ik af en toe met een clubje collega-trainers over nieuwe werkvormen en andere manieren om deelnemers te prikkelen. Het maken van zo’n e-learning was voor mij ook een hele ontwikkelreis.”
“Ik heb er veel plezier in gehad om creatief na te denken over de verschillende werkvormen die ik wilde gebruiken: veel vragen, quizjes en praktijkopdrachten. Het allerleukste vond ik de filmdag die ik had georganiseerd. Ik had een heel script geschreven met allerlei situaties die ik wilde opnemen, een professional ingehuurd om te filmen en een groepje van zes mensen bij elkaar verzameld die als deelnemers in mijn voorbeeldfilmpjes wilden fungeren. Dat was echt een leuke dag, we hebben zoveel lol gehad met z’n allen.”
“Breng zoveel mogelijk structuur aan in je training. Ik heb elk hoofdstuk op dezelfde manier opgebouwd. Dat werkt goed voor jezelf en voor je deelnemers. Zet je netwerk in. Ik heb zoveel mogelijk mensen benaderd om te vragen of ze mij wilden helpen. Collega’s heb ik gevraagd om feedback te geven op de training. Dat heeft mij echt verder gebracht.
Maak gebruik van gratis materialen: sites waar je foto’s vandaan kunt halen, pictogrammen en icoontjes uit Word die de tekst overzichtelijk maken, Power Point waarmee je heel mooie dingen kunt maken. En als laatste: wees op een gegeven moment tevreden. Goed is goed genoeg.”
Nieuwsgierig naar haar case? Laat haar het je zelf vertellen en bekijk hun presentatie op onze 2020 aNewSpring Awards »