Hoe je online soft skills kunt trainen: de essentiële zaken

17 March, 2023| Sunanda Jayanth| 4 min read

In het eerste deel keken we naar het leerproces rondom soft skills. Dit tweede deel wordt het iets technischer. Laten we op zoek gaan naar de beste manieren om soft skills trainingen op te bouwen en kijken hoe je dit doet, met voorbeelden van IMK Opleidingen!

Van verschillende leerpioniers, coaches en instructeurs hebben we gehoord dat het leren van soft skills overduidelijk verschilt van didactisch leren. Als dit het geval is, wat moeten we dan in gedachten houden vanuit een technologisch perspectief?

Ben je op zoek naar een leerplatform dat geschikt is voor soft skills trainingen? Houd er dan rekening mee dat het platform op zijn minst in staat moet zijn om:

Blended leren naadloos samenbrengen

Online leeromgeving

We kennen allemaal het versnelde tempo waarin COVID verandering in de leerwereld bracht. De focus verschoof naar e-learning en virtuele klaslokalen en een groot percentage van de wereldwijde werkplekken is de afgelopen twee jaar ‘hybride’ geworden.

Neem IMK Opleidingen, een klant van aNewSpring. Hun doel is om organisaties beter te laten presteren door inzichten en vaardigheden van medewerkers te ontwikkelen, waardoor ze effectiever gedrag vertonen.

Om blended learning op unieke manieren effectief te implementeren, stimuleerde IMK Opleidingen het gebruik van de leeromgeving (het platform) tijdens de training. Deelnemers deden bijvoorbeeld een opdracht op het platform en bespraken dit vervolgens plenair tijdens de training.

Trainers verwezen tijdens de training ook vaak naar het leerplatform en video’s, en deelnemers konden al het materiaal uit de online leeromgeving downloaden.

Focus op methoden waar je hersenen blij van worden

Spaced learning en afwisseling

Leren is een van de meest veeleisende activiteiten voor onze hersenen. Het is dus belangrijk om te begrijpen wat de beste manieren zijn om te leren en welke didactische keuzes goed werken. En daarmee bedoelen we specifiek het aanbrengen van variatie in het trainingsprogramma, regelmatige herhaling én testen. Tenzij een platform zich focust op methoden waar je hersenen blij van worden, is impact ver te zoeken!

Voor IMK Opleidingen was dit een belangrijke focus. Ze wilden deelnemers enthousiast maken over online leren en motiveren om hun opdrachten te voltooien. Om nog een stap verder te gaan, wilden ze er ook voor zorgen dat hun belangrijkste concepten top-of-mind bleven bij de leerlingen, zelfs nadat de training is afgelopen.

Dit deden ze door binnen de training variaties toe te voegen, bijvoorbeeld door de stof door elkaar te husselen. Op de lange termijn zorgt dit ervoor dat het beter onthouden wordt. Ook legden ze koppelingen tussen opdrachten op het platform met praktijkvoorbeeld. Daarnaast werden er nudges en herinneringen in de vorm van e-mails verzonden om deelnemers te helpen de lessen te herhalen.

Sociale interactie als onderdeel van leren

Rollenspel en interactieve opdrachten

We zijn sociale wezens. Discussies en brainstormsessies brengen vaak het beste in ons naar boven, en helpen ons verschillende standpunten te zien.

Wat voor de ene deelnemer lastig te begrijpen is, is voor de ander een fluitje van een cent. Het bevorderen van sociale interactie maakt kruisbestuiving van ideeën en concepten mogelijk.

Daarom leunt IMK Opleidingen sterk op rollenspellen op basis van de testen in het leerplatform. Sommige trainers werken ook met PDF-oefeningen in het leerplatform om het interactief te maken.

Breng experts bijeen om je te ondersteunen

Een behulpzaam supportsysteem

Om het af te ronden, heb je een aantal experts nodig om op terug te vallen. De ondersteuning van experts die het leerplatform door en door kennen en begrijpen hoe mensen leren, is cruciaal.

Voor IMK Opleidingen vormden de Support Heroes van aNewSpring dat supportsysteem. Ze fungeerden als collega’s van het team in plaats van als een helpdesk. Bij elke stap werd meegedacht en samengewerkt aan de doelen van IMK Opleidingen.

Hun doelgroep is overigens heel gemotiveerd om iets nieuws te leren, maar heeft geen zin om urenlang te studeren. Ze willen een praktische aanpak die hen in staat stelt om meteen aan de slag te gaan met wat ze leren. Dit past perfect bij de ondersteuning die ze krijgen van het platformteam.

Klaar om ermee aan de slag te gaan?

Er komt dus veel meer kijken bij het trainen van soft skills dan je zou denken, maar opmerkelijk genoeg doet het ‘Shu-Ha-Ri’-concept recht aan het leerproces, waardoor het geschikt is om elke nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen.

Gewapend met elk nieuw leerconcept of kader, hoef je alleen maar de punten met elkaar te verbinden. Dan zal de implementatie van een trainingsprogramma het leervermogen en de retentie van je deelnemers ongetwijfeld maximaliseren. Echte gedragsverandering is misschien moeilijk te realiseren, maar zeker niet onmogelijk!

Je hebt nu een voorproefje gekregen van waar een leerplatform aan moet voldoen om soft skills training te ondersteunen. Ook aNewSpring kan je helpen je soft skills training naar een hoger niveau te tillen. Kom meer te weten over de verschillende leeractiviteiten op het platform die aansluiten bij elke fase van de leercyclus.

Heb je nog vragen? Neem contact op met onze leerexperts voor een vrijblijvend gesprek!

Ontdekker van details Wil een fixer-upper worden

Sunanda Jayanth

Levenslange chai connaisseur. Apocalyps-voorbereider.

Find me on