Fire-learning: de brand en de theorie onder controle

Vroeger wilden de meeste jongens uit mijn klas brandweerman worden. Eentje van hen is ook echt bij de brandweer gaan werken, de rest heeft waarschijnlijk voor een veiliger beroep gekozen. Als brandweerman heb je namelijk een flinke dosis lef nodig, want je begeeft je in situaties die andere mensen liever vermijden. Daarom is het zo belangrijk brandweerlieden te voorzien van kennis die hen helpen hun taak op een zo goed mogelijke manier uit te oefenen.

Fire-learning vond dat er wel wat te verbeteren viel als het ging om het opleiden van brandweerlieden en besloot online cursussen voor ze te ontwikkelen. Ik sprak met Anne Boreel, contentcreator bij Fire-learing, over hun keuze voor en ervaring met aNewSpring.

Fire-learning logo

Opleider
Fire-learning

Project
Blended learning

De uitdaging: een heterogene groep die up to date moet blijven

“De grote groep brandweerlieden die wij in Nederland hebben is erg heterogeen, zij hebben allemaal een verschillend kennisniveau. Daarnaast houden ze van aanpakken, van doen. Leren uit boeken, dat is meestal niks voor hen. Om brandweerlieden te trainen is het de bedoeling dat zij eerst de theorie leren en deze daarna in praktijk brengen tijdens een gezamenlijke oefendag.

Wij merkten alleen dat zij tijdens deze dagen heel vaak onvoorbereid bij ons kwamen. Dit zorgt ervoor dat we veel tijd kwijt zijn aan het uitleggen van de theorie op een kostbare praktijkdag. Maar het is juist zo ontzettend belangrijk om brandweerlieden up to date te krijgen én te houden! Daarom richtten Theo en Flinn Deen in 2011 Fire-learning op.”

Learning Journey Fire-learning

Belangrijke informatie wordt niet zomaar weer vergeten

De mannen van Fire-learning zijn nauw betrokken bij de brandweer en begrepen daarom heel goed waarom brandweerlieden de lesstof vaak niet behandelden, deze werd namelijk op de verkeerde manier aan hen aangeboden! Daarom wilden ze een modern, online product op de markt brengen waarmee brandweerlieden makkelijk en efficiënt de benodigde theorie onder de knie konden krijgen.

“Theo en Flinn vonden het ook erg belangrijk dat de stof herhaald kon worden.”, vertelt Anne. “De brandweermannen en -vrouwen moeten natuurlijk wel op de hoogte blijven van alle bestaande en nieuwe regels om hun beroep zo goed mogelijk uit te kunnen oefenen. De keuze voor aNewSpring werd gemaakt, waarbij de MemoTrainer de doorslag gaf. Zo kunnen we zorgen dat brandweerlieden de belangrijke leerstof niet zomaar weer vergeten. Daarnaast is het fijn dat aNewSpring ons een centrale en gebruiksvriendelijke omgeving biedt om de cursussen in te ontwikkelen.”

Scores per persoon, per korps of per regio zijn snel inzichtelijk

“Je kunt je voorstellen dat het bij de brandweer niet altijd goed gaat. Wanneer er een fout wordt gemaakt bestaat de kans dat zij zichzelf moeten verantwoorden voor de rechter. Daarom wilden we er ook voor zorgen dat in zulke situaties de brandweer aan kan tonen welke kennis zij op het moment van de fout wel of niet beheersten. Dat kan met aNewSpring heel makkelijk. Daarnaast kunnen we goed zien hoe een bepaald persoon, maar ook een heel korps, regio of post scoort en daarop reageren.”

Discussie leeromgeving van Fire-learning

Theorie herkennen en meteen toepassen in de praktijk

Gevraagd naar reacties van deelnemers vertelt Anne dat deze erg positief zijn. Bespaarde kosten, tijd en verbeterde gebruiksvriendelijkheid worden geprezen. “Vooral tijdens de praktijkdagen merken we een groot verschil. Waar we eerst lang bezig waren om de theorie uit te leggen, kunnen de brandweerlieden nu meteen aan de slag en herkennen ze situaties uit de video’s die ze online hebben gezien. Zo loopt alles veel soepeler!”

“Ik vind het fijn en makkelijk om met het platform te werken. En als ik eens iets niet snap, dan zijn de lijntjes met het Support team zo kort dat ik snel antwoord op mijn vragen heb. Er staat altijd iemand voor je klaar.”.
__
Anne Boreel
Content Creator
Fire-learning

Als enige in het land

Fire-learning bevindt zich op het moment in een ideale situatie, zij zijn namelijk de enige in Nederland die opleidingen voor brandweerlieden op deze manier online aanbieden. Op het moment maken 5000 brandweerlieden gebruik van hun cursussen, maar ze streven naar een gebruikersaantal van 100.000 door een landelijke en wellicht Europese uitrol van hun product. Daarnaast houden ze zich bezig met het uitbreiden van hun trainingsaanbod. “We denken bijvoorbeeld aan meer specifieke cursussen, zoals het blussen van natuurbranden of het gebruik van geavanceerde apparatuur. Er worden altijd weer nieuwe dingen uitgevonden die het werk van de brandweer beïnvloeden, dus onze cursussen zullen ook blijven veranderen.”

Firelearning gebruikt:

  • Blended Learning
  • Social & Mobile Learning
  • MemoTrainer™ als retentie  tool
  • Condities om nieuwe activiteiten vrij te geven
  • Certificaten voor deelname
  • Inleveropdrachten
  • Videohosting
  • Catalogus om modules aan te bieden 

Hoe ontwerp je blended learning?

Tegenwoordig kun je blended leerprogamma’s met tal van werkvormen en tools vormgeven. Zo gebruik je online en offline activiteiten om tot een ideale mix te komen. Lees meer over hoe jij blended learning programma’s kunt opzetten.

Geïnspireerd?

Wil jij ook graag weten hoe aNewSpring voor jou een oplossing kan zijn? Vraag dan een persoonlijke en gratis demo aan!Meer weten over de case?
Patricia helpt je graag verder.
+31 (0)10 2447460
Stuur Patricia een email

Bekijk andere cases: