In aNewSpring zitten heel veel mogelijkheden om sociaal leren te stimuleren. Mede vanwege de populariteit van het 70-20-10 model is er veel interesse in leren van en met elkaar. In dit model wordt ervan uitgegaan dat men 20% leert van anderen en met anderen. Een mooie kans dus om een leertraject nog effectiever te maken. Maar het is niet een kwestie van knoppen aan- of uitzetten. Social learning vraagt om voorbereiding en begeleiding. In dit stuk ga ik daar wat dieper op in.
Bedenk eerst voor jezelf wanneer jij zelf hebt geleerd van anderen. Dat kan van collega’s zijn geweest of van mentoren of misschien ook wel van onbekende mensen online. Zelf heb ik aan veel mensen een voorbeeld genomen. Je kijkt dan als het ware de kunst af. Hoe spreken mensen in het openbaar en hoe doen zij hun werk? Je kunt anderen ook expliciet om advies vragen. In de praktijk heb ik heel veel geleerd van anderen. Ook online heb ik van anderen geleerd, bijvoorbeeld tijdens de MOOCs die ik heb gevolgd. Vooral de peer-to-peer opdrachten zorgden voor goede feedback en leermomenten. Jouw eigen ervaringen helpen je na te denken over werkvormen en resultaten.
We zien regelmatig dat klanten het lastig vinden om online en sociaal leren te faciliteren. In aNewSpring kun je mensen laten discussiëren op het niveau van activiteiten, maar ook in het algemeen via een forum. De reacties van deelnemers blijven echter vaak uit en dat is een gemiste kans. Hoe kun je deze online discussies stimuleren?
Ten eerste is het van belang dat je van te voren goed nadenkt over je doelen. Dit doe je natuurlijk altijd aan de start van een nieuw traject, maar je vraagt jezelf nu ook af hoe sociaal leren kan bijdragen aan de resultaten. Je kijkt naar je doelgroep, wie zijn deze mensen en op welke manier zijn zij gewend om informatie met elkaar te delen? Je ziet dat vooral jongere generaties al gewend zijn om met elkaar online in gesprek te gaan. Het is van groot belang dat je sociaal leren goed inzet en dan kun je ook ouderen meekrijgen.
Denk na of het onderwerp zich leent voor social learning. Als een nieuwe procedure al vast staat en deze moet worden ingetraind, wil je hier wellicht geen discussie over ontketenen en wil je vooral nieuwe kennis intrainen. Ben je een nieuw proces aan het vormgeven of evalueren, dan is het juist nuttig om mensen samen te laten reflecteren.
Denk ook na wat de relatie is tussen je deelnemers. Als het willekeurige medewerkers van meerdere bedrijven zijn, is het voor hen lastig om zich bloot te geven. Veiligheid is dan ook erg belangrijk. Je zult zien dat een groep trainees die bij hetzelfde bedrijf werken minder moeite heeft om hun mening te delen. Als een leertraject enkel een voorbereiding is voor een eenmalige cursus, zoals BHV, zullen mensen ook minder geneigd zijn hun ervaringen te delen om als het ware online een band op te bouwen met onbekenden.
Voor sociale interactie zijn twee zaken van groot belang, namelijk dat je je content daarop inricht en dat je goede begeleiding inzet. Ik zal dit verder toelichten:
1. Hoe richt je content in voor social learning?
Als je wilt dat mensen in gesprek gaan bij een bepaalde activiteit, dan vraag je hen om hun ideeën en ervaringen te delen. Vraag bijvoorbeeld naar het delen van een praktijksituatie of naar hun ideeën voor een oplossing van een complex probleem. Deelnemers zijn dan meer geneigd om te reageren.
2. Hoe zet je een begeleider in bij social learning?
Als deelnemers reageren is het van groot belang dat ze hier snel een reactie op krijgen. Goede begeleiding is dan ook belangrijk. Als een deelnemer een vraag stelt moet je binnen afzienbare tijd (bijvoorbeeld 24 uur) kunnen reageren. Het afbreukrisico is groot wanneer er geen interactie met een begeleider mogelijk is. Daarnaast kan een begeleider nieuwe discussies starten op basis van de voortgang in het traject. De begeleider monitort de discussie en kan ook ingrijpen wanneer dat nodig is.
We zien vaak dat de rol van de begeleider van tevoren niet helder is gedefinieerd en dat is jammer. Voordat je start, creëer je een duidelijk beeld van wat je verwacht van een begeleider. Maak duidelijke afspraken met de begeleider en deel deze afspraken ook met je deelnemers. Voor deelnemers is het namelijk ook belangrijk dat zij precies weten wat van hen verwacht wordt en wat zij van de begeleider kunnen verwachten. Laat hen weten dat het delen van informatie onderdeel is van het leerproces.
Eerder schreef ik al dat veiligheid belangrijk is. Verwacht van elke deelnemer (dus ook van de begeleider) dat zij met zorg en respect omgaan met de reacties van anderen. Het traject is gericht op leren en het is belangrijk dat iedereen fouten kan maken zodat daarvan geleerd kan worden zonder dat daar een waardeoordeel aan wordt geplakt.
Je wilt echt aan de slag met social learning in je online leertraject en je bent ervan overtuigd dat het de doelgroep en het leertraject ten goede gaat komen. Je hebt capaciteit voor de begeleiding en je hebt verwachtingen helder gesteld.
Dan zijn er tal van werkvormen die heel goed kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een webinar, georganiseerd via Adobe Connect of Skype of andere tools. Deelnemers komen echt naar een bijeenkomst, maar dan online. Iedereen kan vragen stellen of ervaringen delen. Dit kun je eenvoudig integreren in aNewSpring.
Sociaal leren wordt veel ingezet op scholen en universiteiten. Ik kan je bijna horen denken dat het wellicht niet geschikt is voor jouw situatie. Maar er zijn zo veel verschillende werkvormen en toepassingen dat je sociaal leren ook in jouw leertrajecten van waarde kan laten zijn. Kijk naar je doelgroep en naar je doelstellingen en experimenteer.
Heb je voorbeelden van hoe sociaal leren goed kan werken? Deel ze direct met ons, wij horen ze heel graag.
Happy social learning!