aNewSpring
  • Platformtour
  • Oplossingen
  • Help & inspiratie
    • Support
    • Learning Center
    • Klantcases
    • Ons blog
    • Events
    • Vraag een demo aan »
  • -sep-
  • Prijzen
  • Contact
    • Over ons
    • Vacatures
    • Release Notes
  • Start gratis
  • Menu

“De eerste vraag die je moet stellen: is blended of online learning een oplossing voor mijn probleem?”

Roy de Vriesjuli 15, 2019How-to's

Hoe ontwerp je blended learning?

Je hebt dus besloten om te beginnen met blended learning? Dat is geweldig! Blended learning heeft de mogelijkheid om een geweldig ervaring te zijn op het gebied van hybrid learning, mits correct ontworpen en ontwikkeld. Het verbinden van verschillende leeractiviteiten, zowel offline als online, om de leeromgeving te verrijken heeft een grote kans op succes. Maar wat ligt er voor je in het verschiet en wat is de beste manier om te beginnen?

Riemen vast, want we gaan een ritje maken!

De (meest) belangrijke stap: ‘stap 0’

We zullen het ontwerpproces stap voor stap beschrijven. Zoals bij elk ontwerpproces is het belangrijk om de eerste stap uit te voeren voordat je met de volgende stap begint. Laten we starten met ‘stap 0’.

Voordat je besloot om blended learning te gebruiken als jouw leeroplossing, heb je al enkele beslissingen genomen op basis van belangrijke vragen. De volgende vragen heb je dan dus beantwoord met ‘ja’:

  • Ik weet wat mijn doelgroep is.
  • Ik weet wie mijn deelnemers zullen zijn.
  • Ik heb het dagelijks leven van mijn deelnemers onderzocht.
  • Mijn onderwerpen passen perfect bij een verscheidenheid aan leeractiviteiten.

Zo, nu dat klaar is, kunnen we verder gaan en beginnen met stap één. Oh wacht, je bent nog niet klaar met stap 0? Dan doen we even een stapje terug.

Stap 0 uitvoeren

Voordat je begint met het ontwerpen van een cursus met blended learning, is het belangrijk om na te denken over een aantal verschillende aspecten. Deze zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat blended learning de juiste leer-oplossing is voor jou.

Één van de belangrijkste aspecten is de analyse van het probleem dat je probeert op te lossen. Is het probleem een prestatie- of trainings-probleem? Als het antwoord ja is, laten we dan wat dieper ingaan op dit probleem. Het probleem kan te maken hebben met het gebrek aan bepaalde kennis, met een nieuwe vaardigheid die mensen nodig hebben omdat je aan een nieuwe strategie hebt gedacht, of met compliance training omdat er nieuwe regels komen.

‘De eerste vraag die je moet stellen: is blended of online learning een oplossing voor mijn probleem?’

Als dat het geval is, denk dan aan de mensen die je moet trainen. Zijn er speciale kenmerken waarmee je rekening moet houden? Als je bijvoorbeeld tot de conclusie komt dat je doelgroep niet in staat is om één keer per week een face-to-face bijeenkomst te hebben en dat ze geen toegang hebben tot het internet, dan is het onhandig om te beginnen met een blended learning cursus met online elementen. Het lijkt voor de hand liggend, maar dat weet je pas als je een beetje onderzoek doet.

Één van de meest effectieve manieren om deze analyse gedaan te krijgen is door met een paar leden van de doelgroep te praten. Vraag hen hoe ze graag leren, hoe hun dagelijkse schema eruit ziet en of ze de kennis of vaardigheden missen die je hen zal leren.

Je moet pas verder gaan met stap 1 als jouw doelgroep past bij de kenmerken van blended learning en wanneer je ervan overtuigd bent dat je probleem wordt opgelost door de toepassing van blended learning.

Onthoud: de verschillende analyses die hierboven beschreven zijn, zijn de analyses die je de meest relevante startpunten geven voor je blended cursus!

Checklist:

  • Ik weet dat blended learning een mogelijke oplossing is voor mijn probleem.
  • Ik heb mijn doelgroep onderzocht.

Stap 1. Wat moeten mijn deelnemers bereiken?

Je hebt jezelf ervan overtuigd dat blended learning de oplossing is. Dat komt omdat je het probleem hebt vastgesteld dat moet worden opgelost. De volgende stap is het analyseren van welke kennis of vaardigheden ontbreken. Wat moet de deelnemer weten of kunnen na deze specifieke training? Dat bepaalt de onderwerpen die je moet bespreken in jouw training. Vervolgens is het mogelijk om leerdoelen (doelstellingen) te formuleren. Die helpen je om de focus te behouden bij de volgende stappen.

Checklist:

  • Ik ken het probleem dat moet worden opgelost.
  • Ik weet welke kennis/vaardigheden mijn deelnemers missen.
  • Ik heb de leerdoelen (doelstellingen) geformuleerd die na mijn training moeten zijn bereikt.

Stap 2. Hoe moet ik de verschillende onderwerpen beoordelen?

Wanneer is jouw probleem opgelost? Je moet de nieuw verworven kennis of vaardigheden beoordelen voordat je kunt concluderen dat de training heeft gewerkt. Er zijn verschillende mogelijkheden. De meest effectieve beoordeling is afhankelijk van het gewenste resultaat van de training. Wil je dat jouw werknemers meer weten over de nieuwe koffiemachine? Een eenvoudige multiple choice test zou dan voldoende zijn. Help je hen bij het trainen van hun communicatieve vaardigheden? Dan zal je hen waarschijnlijk moeten beoordelen tijdens een rollenspel of terwijl ze op hun werkplek zijn. Beslis daarnaast of je de deelnemers wil testen per onderwerp of per specifieke leerdoel.

Checklist:

  • Ik weet wanneer mijn probleem is opgelost.
  • Ik heb besloten op welke manier de beoordeling plaatsvindt.
  • Ik weet wanneer mijn deelnemers zijn geslaagd voor hun beoordeling.

Stap 3. Welke structuur moet ik toepassen?

Het is niet altijd mogelijk om bepaalde kennis of vaardigheden te verwerven voordat je iets over een bepaald onderwerp hebt geleerd. Denk terug aan jouw leerdoelen, onderwerpen en de beoordeling: is er een bepaalde structuur die je kunt toepassen op de cursus? Zijn er bepaalde grenzen waarmee je moet werken? Hebben jouw deelnemers bijvoorbeeld slechts 2 uur de tijd om de training af te ronden? Of kun je hen 5 weken lang, 4 uur per week trainen? Dat is belangrijke informatie voor het structureren van de cursus. Een andere analyse die je moet uitvoeren is of elk onderwerp voor elke deelnemer toepasbaar is. Is er een behoefte aan aanpassingsvermogen of heeft iedereen de desbetreffende kennis en vaardigheden nodig?

Checklist:

  • Ik heb een structuur waarin ik mijn onderwerpen en leerdoelen heb geïntegreerd.
  • Ik weet welke kennis en/of vaardigheden nodig zijn voor welk type deelnemer.
  • Ik heb een duidelijk beeld van de voorwaarden van mijn training.

Stap 4. Welke leeractiviteiten passen het best?

Samengevat: je hebt de onderwerpen, leerdoelen, beoordeling en structuur van jouw cursus. De volgende stap is het ontwerpen van welke leeractiviteit je per onderwerp of leerdoel wil gebruiken. Als je van plan bent een leermiddel te gebruiken, beoordeel dan de mogelijkheden van dat middel. Hoe kun je een ontwerp maken met een verscheidenheid aan verschillende leeractiviteiten die samenhangend en uitdagend zijn voor de deelnemer. En het belangrijkste is dat je de doelstellingen bereikt en dat jouw probleem wordt opgelost.

Je zult tot de conclusie komen dat sommige online activiteiten niet de oplossing bieden. Sommige onderwerpen zijn ook niet geschikt voor een face-to-face bijeenkomst. Probeer de perfecte blend te vinden op basis van je vorige analyses.

Checklist:

  • Ik weet welke leeractiviteiten geschikt zijn voor wat ik wil bereiken.
  • Ik heb de blend gedefinieerd die ik in de cursus wil toepassen.

Stap 5: Test jouw ontwerp

De basis voor jouw cursus is klaar. Je hebt het meeste denkwerk gedaan, en nu is het tijd om het in de praktijk te brengen. Het ontwerpen, bouwen en lesgeven gaat verder. Maar voordat je onomkeerbaar aan de inhoud gaat werken, moet je eerst de tijd nemen voor deze stap. Het is mogelijk dat je zelf over de voorgaande stappen hebt nagedacht, helemaal alleen. Je hebt aannames gedaan en een aantal goed onderbouwde inschattingen gemaakt. Om er zeker van te zijn dat het allemaal klopt, moet je je ontwerp testen met ten minste een paar collega’s, experts op het vakgebied (als je niet zelf een expert bent), en enkele leken. Vragen die gesteld kunnen worden, zijn: Is het duidelijk? Missen er onderwerpen voor wat we graag zouden willen bereiken? Heeft het voldoende diepgang?

Checklist:

  • Ik heb mijn ontwerp getest met een aantal collega’s, experts op het desbetreffende vakgebied en leken.

Stap 6: Ontwerp de content

Nadat je jouw ontwerp hebt bijgesteld op basis van de feedback die men je heeft gegeven in stap 5, is het tijd om te beginnen met het ontwerpen en ontwikkelen van de content. Er zijn enkele tips en trucs om in gedachten te houden bij het ontwerpen van de content, die je ook kunt gebruiken als checklist.

Checklist:

  • Zorg ervoor dat je toestemming hebt voor het gebruik van bestaande content van bijvoorbeeld YouTube.
  • Kies je bestaande content zorgvuldig: Geeft dat stukje content de deelnemer de informatie die hij of zij nodig heeft? Helpt het hen bij het bereiken van hun doelen?
  • Blijf dicht bij jouw onderwerpen en leerdoelen. Het is makkelijk om steeds interessante content toe te blijven voegen, maar dat helpt misschien niet bij het bereiken van jouw doelen.
  • Pas de principes voor e-learning content toe bij het ontwerpen en ontwikkelen van content. Denk aan de multimedia principles van Richard Mayer en het schrijven van tekstfragmenten voor het scherm.

Stap 7: Start het bouwen!

Tijd om te integreren. Bouw de ontworpen en ontwikkelde leeractiviteiten in jouw leersysteem, maak een scenario voor jouw face-to-face bijeenkomst. Op dit punt heb je alle benodigde ingrediënten bij elkaar om een geweldige blended cursus te maken.

Checklist:

  • Ik heb de stappen 0 tot en met 7 voltooid en ik kan dus beginnen met bouwen.

Stap 8: Test en start de pilot

Geen enkel leerprogramma is gelijk vanaf het begin perfect. Alles moet worden verfijnd op basis van de feedback van de gebruiker. Zorg ervoor dat je dit al tijdens het hele ontwerpproces in jouw stappen opneemt. Je hebt één stap gezien in deze blog, namelijk stap 5, maar zorg ervoor dat vaker test en een pilot uitvoert. Gebruik deze pilot om actief feedback te vragen, met als hoofdvraag: hoe kunnen we de training verbeteren om ervoor te zorgen dat deze aansluit bij jouw behoeften als deelnemer.

Checklist:

  • Ik ben klaar met het ontwikkelen van mijn training en ik heb een aantal deelnemers uitgenodigd om mee te doen met de pilot.
  • Ik heb die deelnemers gevraagd om specifieke feedback.
  • Ik heb de feedback geanalyseerd en ik heb de nuttige feedback verwerkt.

Stap 9: Laten we live gaan

Oké, kort samengevat: je hebt leerdoelen, je hebt een structuur, je hebt nagedacht over jouw leeractiviteiten (zowel offline als online), je hebt de juiste content gezocht en gecreëerd en je hebt een pilot gedaan met jouw doelgroep. Goed, je hebt dus genoeg gedaan om ervoor te zorgen dat jouw programma met blended learning een succes wordt. Laten we live gaan en ervoor zorgen dat iedereen het geweldig doet nadat ze jouw cursus hebben afgerond! Onthoud: e-learning is niet in beton gegoten. Het is er om steeds opnieuw te worden aangepast.

Blijf feedback verzamelen en zorg ervoor dat je het in leven houdt. Veel succes!

Deel deze blog:

Deel deze blog:

Share this entry
  • Deel via Facebook
  • Deel via Twitter
  • Deel via Linkedin
  • Delen via E-Mail

Roy de Vries

Enthousiaste onderwijskundige met oog voor onderwijsinnovatie.Houdt van helpen en leren.

Wil graag nog leren: hoe je goede thrillers schrijft.

  • Email
  • Linkedin
  • Posts

Vond je onze blog leuk?
Ontvang een regelmatige dosis leerinspiratie

Blijf op de hoogte van de nieuwste tips, trucs en nieuws van aNewSpring. Schrijf je nu in en we houden ervan je op de hoogte te houden.

Bekijk meer content zoals dit

  • Praktijkervaringen met blended learning

  • Hoe gebruik ik de catalogus van aNewSpring?

  • De voordelen van blended learning

Terug naar het blog overzicht »

aNewSpring Logo

  • Over ons
  • Onze events
  • Blog
  • Support
  • Release notes
  • Neem contact op
  • Vacatures

Learning platform

  • Platform tour
  • Oplossingen
  • Prijzen
  • De learning center
  • Klant cases
  • Ger’s learning notes
  • Vraag een demo aan

Leermethodes

  • Blended learning
  • Adaptieve training
  • Social learning
  • Microlearning
  • Mobile leren
  • MemoTrainer
  • Performance support
  • Branche-ecosysteem

Schrijf je in voor de ‘Spring into Action’

  • NL
  • EN
sign off
  • © 2019 aNewSpring
  • Privacyverklaring
  • Gebruikersvoorwaarden aNewSpring voor Trainers
  • Gebruikersvoorwaarden aNewSpring Webapplicatie

Scroll naar bovenzijde

Neem even een momentje..

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. U kunt ze accepteren door op 'Alles accepteren' te klikken of u kunt de rechten die u ons geeft bekijken en aanpassen door op 'Cookie-opties' te klikken.

Meer informatie hierover vindt u in onze Privacyverklaring. | Sluiten
Cookie-opties