Stel je voor dat je jouw cursus wilt delen met een groot publiek. Hoe zorg je dat je al die mensen op dezelfde plek op dezelfde tijd hebt? Gelukkig is er zoiets als ‘het internet’ tegenwoordig. Online technologie maakt het makkelijk om een cursus te ontwikkelen, het online te zetten en om deze te delen met zoveel mensen als je wilt. We noemen dit een MOOC, wat staat voor Massive Open Online Course. Welke typen MOOCs zijn er, en waar moet je aan denken als je er zelf een gaat maken?
Achtergrond van MOOCs
Massive Open Online Courses (MOOCs) zijn vooral bekend geworden door bekende Amerikaanse Universiteiten die hun colleges via MOOCs online en gratis beschikbaar stelden voor een wereldwijd publiek. De opkomst dateert van voor 2010 met 2012 als ‘het jaar van de MOOC’. De opzet varieert met de cMOOC en xMOOC als meest bekende varianten.
De cMOOC leunt op het idee van sociaal leren: door met elkaar kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rondom aangeboden content. De ‘c’ in cMOOC staat voor connectivist.
De xMOOC leunt op klassiek ‘frontaal’ onderwijs waar content wordt aangeboden in geschreven tekst en/of video’s van voordrachten van experts.
Small Private Online Courses (SPOCs) ontstonden als variant met als belangrijkste kenmerk dat deze voor alleen voor een specifieke doelgroep toegankelijke zijn (Private) en daarmee ook kleiner zijn.
Toegankelijkheid
Democratiseren van onderwijs op bepaalde thema’s. Expert onderwijs wordt toegankelijk voor hele grote groepen geïnteresseerden.
Content marketing
MOOCs worden vandaag de dag ook als marketingbenadering ingezet om (potentiële) klanten te informeren, inspireren en ondersteunen in het verhelderen van het vraagstuk waar zij mee worstelen en de oplossingsrichtingen die beschikbaar zijn.
Ideeën genereren
Sommige organisaties zetten MOOCs in om innovatieve ideeën te genereren rond vraagstukken of ontwerp uitdagingen.
Recruitment
MOOCs worden ook wel ingezet om talent te scouten onder deelnemers. Interessante deelnemers worden dan door recruiters benaderd voor banen, stage- of opleidingsplekken.
The basics
Puntjes op de i