Heb je ooit de film The Matrix gezien? Ik vind vooral de scene leuk waarin Neo en Trinity proberen te ontsnappen van de slechteriken die achter ze aan zitten. Ze komen aan bij een dak van een gebouw en zien daar een helikopter staan. Neo vraagt aan Trinity: “Kan jij vliegen met dat ding?” Waarop Trinity antwoordt: “Nog niet.” Ze belt een operator om een ‘helikopter-vlieg-app’ in haar brein te laten uploaden en hup, daar gaan ze.
Hoewel ik geloof dat leren ooit zo makkelijk zal zijn als uploaden, denk ik ook dat er nog heel veel jaren zullen zijn waarin we het nog op de ‘ouderwetse’ manier zullen moeten doen. Dus laten we voor nu gebruikmaken van evidence-informed practices. We weten dat het betekent dat het harde werk gedaan moet worden door de deelnemers. Dit is waar Productive Learning Strategies over gaan. Gebruik deze strategieën in je design en je zal deelnemers echt helpen met leren, veel meer dan wanneer je content door middel van tekst of video presenteert.
Hoewel kijken en luisteren ook werkwoorden zijn, verwijzen ze meer naar een soort ‘consumptie’ dan ‘productie’. Daarom wil ik je uitdagen om één van de acht strategieën te kiezen en toe te passen op deze aflevering van de Learning Notes.
Deel je bewijs op LinkedIn en/of Twitter en tag me, want misschien win je wel een leuke verrassing!
Waar gaat het over?
Deze editie van de Learning Notes is een speciale, want alle content is beschikbaar in zowel Nederlands als Engels en is van maar twee originele bronnen. De eerste is de ExCEL-blog van Tine Hoof, Tim Surma en Paul Kirschner waarin de strategie in het Nederlands wordt uitgelegd. De tweede is de 3-star Learning Experience-blog van Mirjam Neelen en Paul Kirschner, die ik sterk aanbeveel, waarin de informatie naar het Engels is vertaald.
Zoals we weten is leren het meest effectief als deelnemers actief bezig zijn met de content. Maar hoe kunnen we een learning design het best ontwerpen op basis van dit principe? Welke alternatieve strategieën kunnen we betrekken bij learning design, anders dan lezen en luisteren? Leer over zes van de acht Productive (generative) Learning Strategies.
Waarom lezen?
Waar te vinden?
1. Samenvatten
Aan de slag met de Productive Learning Strategies: samenvatten
Samenvatten als productieve leerstrategie houdt in dat je de belangrijkste informatie uit een bron haalt en herformuleert in je eigen woorden. Leerlingen kunnen deze strategie toepassen op verschillende manieren (mondeling of schriftelijk) en op verschillende momenten in hun leerproces (na het lezen van een korte paragraaf, op het einde van een groter hoofdstuk of als noteer-strategie tijdens een hoorcollege).
2. Mapping
Aan de slag met productive learning strategies: mapping
Mapping is een productieve leerstrategie die wij vooral kennen als onderdeel van een samenstelling, zoals mindmapping, conceptmapping enz. De strategie houdt in dat je de belangrijkste concepten uit een informatiebron haalt en zo ordent dat de onderlinge verbanden tussen die verschillende concepten enerzijds maar ook tussen die nieuwe informatie en voorkennis anderzijds visueel duidelijk worden door grafische verbindingen ertussen te maken, vaak in de vorm van pijlen of lijnen.
3. Zelfverklaren
Aan de slag met productive learning strategies: zelfverklaren
Zelfverklaren als productieve leerstrategie houdt in dat leerlingen uitleg genereren (dus iets verklaren) tijdens het leren waardoor relevante voorkennis geactiveerd wordt en de integratie en het organiseren van de nieuwe informatie makkelijker wordt. Met andere woorden, zij moeten proberen een stuk tekst, concept, diagram, uitgewerkt voorbeeld, stappenplan enzovoorts proberen aan zichzelf te verklaren (met zo rijk mogelijke details) om zo de nieuwe informatie dieper te verwerken.
4. Tekenen
Aan de slag met productive learning strategies: tekenen
Tekenen als generatieve leerstrategie houdt in dat leerlingen tekstueel aangeboden leerstof (verbale informatie zoals in een leerboek als in een college/les) omzetten in de vorm van een tekening (visuele informatie), bijvoorbeeld als je leest over hoe een accu werkt kan je een tekening maken van een accu met de chemische reacties die daarin plaatsvinden.
5. Leren door les te geven aan iemand anders
Aan de slag met productive learning strategies: leren door les te geven aan iemand anders
Lesgeven houdt in dat leerlingen de leerstof die ze hebben bestudeerd uitleggen aan iemand anders. Leerlingen geven dus les aan iets of iemand anders, meestal in de vorm van zogenoemde peer-teaching.
6. Zelftesten
Aan de slag met productive learning strategies: zelftesten
Zelftesten als productieve leerstrategie houdt in dat leerlingen proberen zich iets te herinneren dat zij hebben geleerd (d.w.z. uit hun lange termijn geheugen te halen) door zichzelf te toetsen daarover, bijvoorbeeld via flashcards of oefentoetsen.