Mensen zijn altijd al sociale wezens geweest, dat is niet veranderd. In deze vreemde tijden missen wij mensen het ‘directe’ contact. We kunnen elkaar niet altijd face-to-face zien door afstandsbeperkingen.
Dat is waarom we een nieuwe platformfunctie hebben gecreëerd genaamd ‘videoconferentie’, die de interactie met jouw deelnemers een stuk makkelijker maakt.
aNewSpring heeft altijd gepleit voor blended learning, waarbij de voordelen van online learning worden gecombineerd met momenten van persoonlijk en direct contact. Echter, door de huidige omstandigheden moeten aanbieders van trainingen hun cursussen (volledig) online verzorgen en de klassikale onderdelen (tijdelijk) afschaffen. Echt blended learning is op dit moment geen optie.
Het zo abrupt veranderen van jouw trainingsstrategie brengt uitdagingen met zich mee. Mijn collega Ger Driesen heeft daar onlangs een geweldig blog over geschreven: “A three-step strategy to continue learning delivery without ‘face-to-face’”.
Het gaat over de eerste stappen die je moet zetten om je cursus te verplaatsen en om te zetten in een online leerervaring. Je kunt hier ook een opname van het webinar aanvragen.
Dat is de eerste vraag waarmee je je waarschijnlijk nu bezig houdt. Wanneer je jouw cursus verplaatst of omzet naar een cursus die 100% online plaatsvindt, willen we nog steeds de impact en de betrokkenheid van die live gesprekken en contactmomenten, ongeacht of je een klassikale cursus of een blended learning cursus had.
Laat me je vertellen over de mogelijkheden en de nieuwe functionaliteit die we hebben toegevoegd aan onze leeractiviteiten om aan deze behoeften te voldoen.
Normaal gesproken heeft een (ouderwets) klaslokaal tussen de vijf en misschien wel vijftig cursisten. Tijdens de cursus maken de trainers gebruik van een grote verscheidenheid aan interacties: misschien wil je controleren hoe het met de deelnemers gaat, hen face-to-face feedback geven of het volgende deel van de cursus uitleggen. Webinar tools worden soms gebruikt als een alles-in-één oplossing voor het online brengen van elke face-to-face ervaring, maar het kan een beetje een lomp instrument zijn. We hebben een meer gespecialiseerde tool ontwikkeld die een oplossing biedt voor specifieke behoeften van trainers en docenten.
aNewSpring heeft al verschillende functionaliteiten om te helpen bij het vervangen van klassikale elementen. Denk hierbij aan het plaatsen van instructievideo’s in je cursus, het sociale element ‘discussies’ of de video-inleveropdracht.
Om je een extra mogelijkheid te geven om op te lossen wat je mist in online leeromgeving, hebben we onlangs een specifieke nieuwe functionaliteit in het platform ingebouwd en toegevoegd: videoconferentie voor events. Je hoeft je niet meer bezig te houden met een extern stuk software, maar er is een andere handige didactische tool toegevoegd aan jouw aNewSpring-toolbox.
De nieuwe event functionaliteit ‘videoconferentie’ geeft de trainer de mogelijkheid om ‘face-to-face’ bijeenkomsten direct in te plannen in de cursus of het learning journey. Het geef jou als trainer de mogelijkheid om met de cursisten te praten, je kunt jouw scherm aan hen presenteren om onderwerpen uit te leggen en je kunt zelfs een reeks vervolg-events plannen om vervolgens ‘op te breken’ in kleinere groepsdiscussies om aan een project te werken.
Dit maakt het ongelooflijk eenvoudig om die groepsdiscussies, brainstormsessies, vragenrondes en instructiemomenten in de flow van je online cursus te krijgen.
Bij het maken van online cursussen gaat het om eerst te ontwerpen, in plaats van je te laten leiden door een bepaald stuk software of technologie. Transformeer je cursus door je voormalige klassikale elementen zorgvuldig te ontleden en denk na over wat je probeert te bereiken met dat element.
Denk vervolgens na over hoe je dat doel kunt bereiken, en pas dan komt er een tool aan te pas. De videoconferentie-functie geeft je dat precisie-instrument voor het bereiken van een specifiek leerdoel.
Om een videoconferentie in de learning journey te plannen, hoef je alleen maar een event aan het leerpad toe te voegen en de online optie te selecteren. Dit geeft je de mogelijkheid om ‘aNewSpring videoconferentie’ te gebruiken. Dit heeft een aantal grote voordelen voor jou als trainer en voor jouw deelnemers:
1. Met videoconferenties hoeven jouw deelnemers de learning journey niet te verlaten om naar een ander platform te gaan.
2. Het is een volledige white label-functie, wat betekent dat het voor jou als aanbieder volledig geïntegreerd is in jouw stijl en kleuren van de learning journey.
3. Geniet van het voordeel van een geïntegreerd platform. Je hoeft de sessie niet te plannen in systeem A en te spelen in systeem B. Je hebt één centrale plek om de bijeenkomst/conferentie te plannen, te openen, te wijzigen en te organiseren.
4. Eenvoudige opzet, geen noodzaak om een account aan te maken op een extern webinar-platform en te leren werken met weer een ander stuk software.
5. Gebruik een nauwkeurige didactische tool: eenvoudig, doelgericht en direct toepasbaar.
6. Laat deelnemers aanmelden voor de videoconferentie en weet wie er aanwezig is, allemaal geïntegreerd in het platform.
7. Deel jouw scherm met de omgeving en presenteer jouw cursus of training aan de groep.
8. Heb de mogelijkheid om van de online sessie een beoordeling te maken, door het geven van een cijfer of gewoon door iemands aanwezigheid af te tekenen.
Maar ik heb meer nodig dan alleen een online conferentie(ruimte)
Als je een veel grotere groep studenten wilt bereiken en een presentatie aan hen allen wilt geven, dan wil je een stap verder gaan en een compleet webinar gaan doen.
Een webinar is enigszins anders dan een videoconferentie: het is meer een moment van lesgeven dan een moment van interactie. Je ziet het in de naam 'webinar', een korte term voor een web-based seminar. Hoewel dit je de mogelijkheid biedt om een grotere groep mensen tegelijkertijd te bereiken en het enige interactiemogelijkheden geeft, is het minder het persoonlijke ‘face-to-face’ moment dat een videoconferentie wel kan zijn. Kies verstandig welke optie je helpt jouw leerdoelen te bereiken.
Koppel een andere webinar-tool aan jouw learning journey
aNewSpring biedt twee manieren om eenvoudig een externe webinar-link te integreren in je learning journey. Binnen je learning journey (template) kun je ervoor kiezen om de activiteit “webinar” of de activiteit “event (online)” toe te voegen, waardoor je de mogelijkheid hebt om de link voor een bepaalde datum toe te voegen.
Nu zal ik je niet overladen met alle kleine verschillen tussen de twee, maar in principe geven beiden je de mogelijkheid om een externe webinar link toe te voegen aan je learning journey, met verschillende beperkingen voor elk. Op deze manier kun je gebruik maken van externe tools, zoals Adobe Connect, Whereby, ClickMeeting, Google Hangouts, GoToMeeting (ook GoToTraining, GoToWebinar), join.me, Panopto, Socrative, WebEx, WebinarGeek en Zoom.
Voor de mensen die al gebruik maken van aNewSpring wil ik graag een kleine technische opmerking maken. Als je nieuw bent in aNewSpring en je afvraagt of dit voor jou zou kunnen werken, neem dan contact met ons op via support@anewspring.nl en we helpen je graag verder.
Nu de kleine technische details:
- Het grootste voordeel van de webinar-activiteit:
Je stelt het in binnen het template, dus als je weet dat iedereen in de uitvoering(en) van dat template naar dezelfde webinar-link moet gaan, is het makkelijker om een webinar-activiteit op te zetten (events kunnen per uitvoering verschillen).- Het grootste voordeel van events:
Je kunt gebruikers zich daadwerkelijk laten inschrijven (net als bij de videoconferentie), een maximum aantal mensen toevoegen aan het webinar en je kunt eenvoudig meerdere data toevoegen om uit te kiezen.
Ik kan je bijna horen zeggen “Ik heb veel mogelijkheden en informatie gehoord, hoe kan ik kiezen wat het beste voor mij werkt?”.
Je moet je eigenlijk afvragen wat jouw leertraject nodig heeft. De aanpak is namelijk afhankelijk van het type leertraject dat je geeft, hoe groot de groepen zijn, of wat je als training nodig hebt van deze online bijeenkomst.
Misschien helpt de volgende visualisatie:
Laten we nu proberen te helpen door een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden.
“Ik heb een kleine groep deelnemers met wie ik tijdens de cursus wil afspreken om in te checken of om even te praten.”
aNewSpring videoconferentie:
De makkelijkste manier om die groepsinteractie rechtstreeks te krijgen. Je kunt elkaar zien en horen, aanwezig zijn en persoonlijke communicatie hebben tussen alle aanwezigen.
Externe webinar:
Kan een beetje overdreven zijn voor een ‘simpel’ ontmoetingsmoment en het is minder direct en minder interactief, omdat het ontworpen is voor één-op-veel overdracht of interactie.
“Ik wil dat mijn deelnemers een naadloze ervaring hebben zonder onderbrekingen van verschillende soorten applicaties, nieuwe pop-ups of inlogprocedures.”
aNewSpring videoconferentie:
Het grote voordeel van een videoconferentie is dat het volledig binnen het platform blijft, met jouw eigen huisstijl. Het voelt alsof het deel uitmaakt van jouw ding en niet van een of ander extern programma.
Externe webinar:
Ongeacht of je de webinar-activiteit of het online event gebruikt om jouw externe webinar toe te voegen, heb je nog steeds de mogelijkheid om het te integreren (‘inbedden’) in je leertraject. Dit zal echter niet in jouw stijl zijn, aangezien je nog steeds het logo van de tools die je hebt ingebed zult zien en eventuele wijzigingen in de instellingen zullen op twee verschillende plaatsen moeten worden gedaan (aNewSpring en de externe tool).
“Ik wil er zeker van zijn dat de software die ik gebruik voor videoconferenties betrouwbaar is.”
aNewSpring videoconferentie:
De videoconferentie heeft dezelfde beveiligings- en ISO-norm die we voor ons hele platform hanteren. Je kunt hier meer lezen over onze beveiliging.
Externe webinar:
Hoewel veel webinar tools prima omgaan met privacy, is het iets wat aNewSpring niet voor jou kan regelen. Wanneer je een externe tool gebruikt, zul je zelf moeten kijken hoe veilig hun video’s zijn en of ze het juiste niveau van privacybescherming hebben.
“Ik heb 100 studenten die deze cursus volgen en ik wil ze allemaal online samenbrengen.”
aNewSpring videoconferentie:
Onze videoconferentie tool heeft geen maximum aantal gebruikers, behalve het maximum dat jij als trainer erop hebt gezet. Bedenk wel dat videoconferenties zijn beter geschikt voor kleinere groepen, waarbij de communicatie gelijkwaardiger is en minder ‘één-naar-veel'.
Externe webinar:
Afhankelijk van welke tool wordt gebruikt, hebben veel van hen ook geen limiet aan gebruikers in één webinar/vergadering. Zorg ervoor dat je de vereisten en beperkingen van een tool bekijkt voordat je deze gaat gebruiken, zodat je kunt zien of deze overeenkomt met je behoeften.
“Ik wil een virtual classroom geven binnen mijn learning journey.”
aNewSpring video conferentie:
Wanneer het een zeer ‘eenvoudige’ virtual classroom is en het enige wat je hoeft te doen is de leerlingen toespreken, je scherm als virtueel schoolbord of als presentatie tonen en/of hun vragen behandelen, dan zal de videoconferentie perfect aan jouw wensen voldoen.
Externe webinar:
Het kan zijn dat je meer nodig hebt dan dat, bijvoorbeeld: interactie via polls, de mogelijkheid om op te splitsen, en virtuele whiteboards en andere meer interactieve tools gebruiken. In dat geval kan het de moeite waard zijn om enkele van de externe webinar-tools te bekijken. Meestal brengen ze wel extra kosten met zich mee om al deze functies te kunnen gebruiken.
--
Er is echter meer dan een manier om te krijgen wat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld alleen een online poll mist, kun je overwegen om een (gratis) tool zoals Kahoot of VoxVote te gebruiken die je binnen een conferentie vanaf je scherm kunt streamen.
“Ik wil de ‘offline’ momenten tijdelijk verplaatsen van mijn blended training of cursus naar volledig online, zodat ik op een later moment makkelijk kan terugschakelen.”
aNewSpring videoconferentie:
Met de videoconferentie functie kun je jouw scherm delen met de groep. Dit geeft je een eenvoudige mogelijkheid om jouw PowerPoint/Keynote/Google presentatie aan de groep te presenteren terwijl je alles uitlegt. Geen gedoe, geen kosten — Ideaal voor kleinere groepen, hogere betrokkenheid en een snelle oplossing.
Externe webinar:
Natuurlijk heeft bijna elke externe webinar tool de functie om een scherm te delen. In dat aspect kun je elke tool kiezen die je maar wilt. Webinar tools bieden meestal wat meer leermethoden om het leereffect te vergroten. Externe tools zijn niet altijd gratis te gebruiken, kunnen het wat ingewikkelder maken (voor jou en jouw deelnemers) en je moet zelf onderzoek doen naar de veiligheid van de tool.
Geïnteresseerd in meer informatie over de videoconferentie-tool of wil je deze gaan gebruiken?
Lees er meer over op onze speciale pagina: