Ontvang onze frisse inzichten en inspiratie
binnen opleidingsland in je mailbox
Op een bepaald moment wil je je misschien aanmelden voor iets of contact met ons opnemen, maar dat werkt niet meteen. Dat komt omdat we een programma (Hubspot) gebruiken om dat soort zaken werkend te krijgen, bijvoorbeeld jouw inschrijving of chatbericht veilig op te slaan en te gebruiken. Daarvoor vragen we nu netjes om jouw toestemming.
Bekijk detailsTja, dan wil je je aanmelden of contact opnemen, maar dan lijkt het (nog) niet te werken. Misschien even vervelend, maar we willen het graag op de juiste manier doen; door jouw toestemming te krijgen. Klik hier om te zien welke cookie-optie je moet accepteren om dit te fixen.
© 2003-2020 aNewSpring
|
Privacyverklaring |
Gebruiksovereenkomst aNewSpring voor Trainers
|
Gebruiksovereenkomst aNewSpring Webapplicatie
Ger’s Learning Notes #43 – Conferenties zijn terug!
Dit is een bijzonder voorjaar omdat de conferenties terug zijn. Sommige mensen aarzelen nog of ze bij een conferenties aanwezig willen zijn, en zo ja, hoe ze zich moeten gedragen. Maar over het algemeen zijn degenen die het doen heel blij dat ze weer de gelegenheid hebben om in het echt met vakgenoten bij elkaar te komen en een gesprek te voeren met een kop koffie of thee in de hand.
Ik had onlangs de gelegenheid om drie verschillende conferenties te bezoeken en een presentatie te geven. Ik ben een geluksvogel: het bezoeken van conferenties maakt deel uit van mijn werk. Dat vind ik erg leuk.
Het is ook deel van mijn werk om interessante inhoud en inzichten van die conferenties te delen met de Learning Community; onder meer via deze Learning Notes. Deze aflevering is een ‘video only’ versie waarin je de keynote sprekers op de eerder genoemde conferenties kunt bekijken. In deze video’s delen ze (deels) dezelfde boodschap als op het podium. Ik hoop dat dit je helpt en je FOMO minimaliseert.
Ger’s Learning Notes #42 – Less is more
Als learning designer en trainer wil(de) ik mijn publiek altijd zo goed mogelijk van dienst zijn. Mijn grootste zorg is vaak: bied ik wel genoeg content aan. Natuurlijk is content aanbieden niet hetzelfde als kennis overdragen.
Na verloop van tijd (en door vergissingen te maken), leerde ik dat te veel content schadelijk kan zijn voor het leerproces. Het risico op ‘te veel’ is zelfs groter dan op ‘te weinig’. Onlangs mocht ik deel uitmaken van het juryteam van de ‘most inspiring learning journey award’ die aNewSpring uitreikt. Tijdens het beoordelen van de kandidaten op de shortlist, zag ik niet alleen geweldig werk, maar ook een aantal voorbeelden van ‘content overkill’. Dat motiveerde me om ‘less is more’ als onderwerp voor deze aflevering van de learning notes te kiezen. Maak je geen zorgen: je krijgt nog steeds vier bronnen!
Wat opleiders moeten weten over de huidige ‘skills-obsessie’
Omscholing, bijscholing, de skills-gap, de skills odyssey, de op skills-gerichte aanpak, de skills-obsessie…
Het gesprek in de wereld van leren en opleiden gaat dezer dagen over skills, skills, skills. Waarom is dit zo en wat is er precies aan de hand? En nog belangrijker, is het relevant voor opleiders of zijn de kansen alleen voor corporate L&D-afdelingen?
We verkennen deze vragen samen met de zeer deskundige mensen van Mind Tools in een audio-opname van een gesprek dat we samen hadden. Ja, je zou het een podcast kunnen noemen.
Ger’s Learning Notes #41 – Leren en Pijn en ‘Desirable Difficulties’
Kun je je de laatste keer of het meest ongemakkelijke moment herinneren wanneer je professionele waarden, normen en standaarden onder druk kwamen te staan?
Ik heb dit heel wat jaren geleden ervaren toen ik samen met een team heb gewerkt aan het ontwerpen en opleveren van een leerprogramma. De doelgroep was wat je ‘millennials’ zou kunnen noemen. Ik ben geen fan het stereotyperen van doelgroepen op deze manier, maar iemand anders drong erop aan.
Wat de wetenschap zegt over blended learning
De wetenschap laat zien dat blended learning effectief is. In 2017 publiceerde dr. Will Thalheimer zijn bevindingen over de vraag: werkt e-learning? Deze vraag die hij stelt gaat misschien niet over blended learning, maar zijn conclusies wel. Over het algemeen overtreffen de resultaten van blended learning die van e-learning en klassikale training; een combinatie van de twee blijkt dus meer succesvol.
Het is echter niet zo zwart-wit als hierboven beschreven. We duiken in de nuances, maar laten we eerst een stap terug doen en kijken naar hoe het concept ‘blended leren’ is ontstaan. Tot slot geven we vijf stappen die je helpen de juiste balans hierin te vinden.
Ger’s Learning Notes #40 – Speciale Editie: Productive Learning Strategies
Heb je ooit de film The Matrix gezien? Ik vind vooral de scene leuk waarin Neo en Trinity proberen te ontsnappen van de slechteriken die achter ze aan zitten. Ze komen aan bij een dak van een gebouw en zien daar een helikopter staan. Neo vraagt aan Trinity: “Kan jij vliegen met dat ding?” Waarop Trinity antwoordt: “Nog niet.” Ze belt een operator om een ‘helikopter-vlieg-app’ in haar brein te laten uploaden en hup, daar gaan ze.
Hoewel ik geloof dat leren ooit zo makkelijk zal zijn als uploaden, denk ik ook dat er nog heel veel jaren zullen zijn waarin we nog op de ‘ouderwetse’ manier zullen moeten leren. Dus laten we voor nu gebruikmaken van evidence-informed practices. We weten dat het betekent dat het harde werk gedaan moet worden door de deelnemers. Dit is waar Productive Learning Strategies over gaan.