Iedere onderwijskundige is bekend met instructional design, maar niet design thinking. En dat terwijl de link met het ontwerpen van leeroplossingen duidelijk is. Design thinking kun je zien als zowel een gedachte, proces én een middel. Abstract en breed toepasbaar, maar stiekem ook concreet en praktisch. Klinkt best paradoxaal, toch? Ik volgde een masterclass over het onderwerp en leg je graag meer uit over wat het is en waarom je het zo goed kunt toepassen op leren.
Op maandag 17 februari 2020 bracht aNewSpring Connie Malamed naar Rotterdam om een exclusieve masterclass te komen geven over ‘design thinking voor learning designers’. Connie, ook wel bekend als The eLearning Coach, heeft ruim 20 jaar aan kennis en ervaring op het gebied van learning experience design en visueel communiceren, en stond een paar dagen daarvoor op Learning Technologies in Londen.
Voor mij was het eigenlijk een (niet-standaard) deel van mijn onboarding, want ik was net twee weken geleden begonnen als Customer Success Manager bij aNewSpring. Samen met 15 learning designers doorliep ik de masterclass en ik was vooral erg benieuwd naar het resultaat na het doorlopen van het proces van design thinking. Wat is het verschil ten opzichte van andere processen om leren in te zetten? De stappen van design thinking leken mij op het eerste gezicht namelijk vrij logisch. Tijdens de masterclass merkte ik dat het verschil zat in het begin. Belangrijkste element? De start van het proces, en dus je klant.
Bij Design Thinking doorloopt de ontwerper verschillende fases om de behoefte van de gebruiker te achterhalen en hierin te voorzien. Vertalen we dit naar leren, dan hebben we het over de lerende, die een leerbehoefte heeft om zich te professionaliseren. De fases van design thinking zijn: empathise, define, ideate, test, prototype. Deze fases worden opnieuw doorlopen (iteraties) totdat het gewenste prototype (bijvoorbeeld een learning journey) gecreëerd is en afgestemd op de lerende.
Ik loop door kort de fasen van design thinking heen om de essentie van design thinking te begrijpen.
De ontwerper verplaatst zich in de schoenen van de lerende om de behoefte te achterhalen. Dit kan je doen door een persoonlijk beeld van de lerende te creëren. Het toepassen van fictief karakter en zijn omgeving laat zien wat de lerende nodig heeft en welke invloed zijn omgeving op de behoefte van de lerende. Eigenlijk maak je soort avatar. Hier kunnen verschillende middelen voor worden ingezet om behoeftes van een lerende beter op het netvlies te krijgen, zoals interviews (hoe wordt een situatie ervaren), observaties (hoe doet de situatie zich voor), personas (fictieve karakters) en een empathy map (inzichten van omstanders van de fictieve karakters).
De opvolgende fases zijn define, ideate, prototype en test. Tijdens de empathise fase is alle relevante informatie van de betrokken verzameld. In de define fase kan de verzamelde informatie gebruikt worden om het kern het probleem te formuleren zonder direct te verzanden in het aanbieden van een oplossing. Na het formuleren van het probleem worden er ideeën gegenereerd om tot een leeroplossing te komen; de ideate fase. Denk aan leeroplossingen, zoals e-learning, coaching, community of practice, etc. De volgende stap is het creëren van eenvoudige versie van het geheel in de prototype fase. De beste oplossingen worden aangeboden en voorgelegd aan een onafhankelijke testgroep om te ontdekken waar het prototype aangescherpt dient te worden. De complete leeroplossing wordt aangeboden in de test fase. Ook tijdens deze fase kan gesteld worden dat de leeroplossing niet compleet is. Dan begint het proces van design thinking weer opnieuw (iteratief) om nieuwe inzichten te verwerken in de aangedragen leeroplossingen.
Verrassend genoeg was het niet het resultaat na het doorlopen van de fases, maar het opstarten van de empathise fase. De conceptuele benadering tijdens deze fase gaven mij meer mogelijkheden om het probleem in kaart te brengen en dus veel beter in te spelen op de leerbehoefte. En is dat niet een soort van heilige graal voor learning designers?