Het geheim om te winnen in opleidingsland kent iedereen, maar toch maakt lang niet elke opleider er gebruik van. En dit terwijl het zorgt voor tevreden klanten, tevreden cursisten en onderscheidend vermogen ten opzichte van andere opleiders.
Wat dat geheim is? Een extreme focus op de deelnemer van jouw opleiding of cursus. Hieronder volgt een uitleg en een aantal concrete voorbeelden van opleiders die dit geheim al omarmt hebben, zodat jij daarna direct aan de slag kunt.
Jezelf onderscheiden als opleider is niet eenvoudig.
De kans is groot dat je concurrentie ervaart van soortgelijke opleidingsorganisaties of trainingsbureaus. Bovendien groeit het opleidingsaanbod (en de vormen ervan) elke dag en ervaar je waarschijnlijk concurrentie van de ‘all-you-can-learn platforms’ waar je voor een vast bedrag per maand makkelijk meer dan 500 trainingen kan volgen. En dan is er ook nog LinkedIn Learning en natuurlijk YouTube waar professionals kunnen leren. Je kan dan de prijzen verlagen om toch nog relevant te blijven, maar dat is een race naar de bodem.
Wat kun je doen als opleider om boven de rest uit te steken?
Nou, laten zien dat je een kwalitatief sterk aanbod hebt. Nu zeggen veel opleiders dat ze dat al hebben, maar hier is vaak snel doorheen te prikken.
Een kwalitatief sterk aanbod valt of staat met een extreme focus op de deelnemer. Je kan het niet ‘een beetje’ doen. Door extreme focus is de training voor de deelnemer altijd uitdagend en motiverend waardoor goede leerresultaten geboekt worden. Deze resultaten leiden weer tot prestatieverbeteringen, zodat ook de werkgever van de professionals tevreden zijn.
Een ontzettend fijne ervaring voor deelnemers en een hoog leerrendement
Alle succesvolle opleiders laten zien dat de ervaring voor deelnemers ontzettend belangrijk is. Hieronder belangrijke zaken om dit mogelijk te maken:
1. De training ziet er goed uit
2. De training is gemaakt met een sterke visie op leren
(breinprincipes, blended learning modellen, etc.)
3. De training heeft een goed delivery model
(combinatie van tooling, platform, bijeenkomsten, etc.)
4. De training heeft inhoudelijk sterke content
5. De training is op het juiste niveau
6. De training maakt gebruik van de mix van tussen video, audio en tekst
Terugkerende klanten zorgen voor meer training
Zijn deelnemers (en de bedrijven waarvoor zij werken) positief over jouw training, dan blijkt uit klantgesprekken dat ze terugkomen bij je als ze weer training nodig hebben.
Tevreden klanten vertellen het door aan anderen
Blije en tevreden klanten vertellen het door aan anderen. “Je moet eens bij < Naam van jouw opleidingsbureau > kijken. Daar had ik laatst een gave training gedaan” is de beste reclame.
Hogere waardering door deelnemers
Goede training wordt hoger gewaardeerd door deelnemers. Bijvoorbeeld op Springest, Google Reviews en andere feedbacksites. Uiteraard kan je ook zelf de review op je site gebruiken wat leidt tot een groter vertrouwen.
Prijzen winnen met je training en daardoor onderscheidend vermogen
Er zijn veel prijzen te winnen als opleider. Om er een paar te noemen: Learning Technology Awards, aNewSpring Awards, NOBTRA Trainer van het Jaar (zie ook het blog met de winnaar), LPI Learning Awards, etc. Het meedoen aan deze Awards zorgt al voor exposure om je mee te onderscheiden en het winnen ervan uiteraard helemaal.
Bij elke vorm van Awards kijkt er namelijk een jury naar jouw training, en als je de voorrondes haalt of zelfs een prijs wint is dat een objectieve aanwijzing dat je kwaliteit levert. En daar haken jouw potentiële klanten op aan. Zeg nou zelf, als de Consumentenbond een product als ‘beste uit de test’ aanmerkt, dan weet je zeker dat het met de kwaliteit wel goed zit.
Meer weten over het winnen van prijzen? Lees dan dit blog:
anewspring.nl/de-waarde-van-awards-voor-opleiders
Tijd om het concreet te maken.
Waar zijn die voorbeelden van opleiders die (prijzen) winnen? Nou, hier:
Vomar zet de deelnemer op #1 en combineert technologie met een persoonlijke aanpak:
Probleem:
Voor veel jongeren is een bijbaan in de supermarkt hun eerste bijbaan. Maar hoe werk je die op een zo goed mogelijke manier in, ook gezien het hoge verloop? Dit ging voorheen klassikaal waarbij jongeren op eigen gelegenheid naar de training op het hoofdkantoor moesten komen. Dat bleek voor veel jongeren lastig en het onboardingsprogramma liet te wensen over.
Oplossing:
Er werd een online pre-boardingstraject ontwikkeld, gecombineerd met een onboardingsprogramma op de werkvloer. Ze bekijken vooraf video’s, beantwoorden vragen en krijgen tips van collega’s nog voordat hun eerste werkdag begint.
Resultaat:
“Mooi om te zien hoe technologie en een persoonlijke aanpak elkaar versterken in dit onboardingstraject.”
Inge de Ruyter – coördinator Opleiding en Ontwikkeling bij de afdeling HRM, NCOI
Vomar was finalist tijdens de aNewSpring Awards.
Lees de gehele klantcase: anewspring.nl/cases/vomar-onboarding-programma
Kriton zet de deelnemer op #1 en door gebruik van adaptiviteit:
Probleem:
Kriton is specialist in opleidingen voor financiële professionals. Voor hun training Professionele e-mails schrijven voor accountants blijkt dat er te grote verschillen in startniveau zijn en te grote verschillen van kennisniveau tijdens klassikale training.
Oplossing:
Kriton heeft een adaptieve, online training gemaakt die ondersteunend is aan de klassikale training. Er wordt online een intake gedaan en op basis daarvan kiest het systeem de juiste leeronderdelen uit. De online eindtoets is een vereiste om deel te nemen aan de bijeenkomst.
Resultaat:
Door de intaketoets in combinatie met adaptiviteit wordt er een ‘persoonlijke’ training gemaakt voor elke cursist. Doordat de eindtoets verplicht is voor deelname aan de bijeenkomst is het kennisniveau van alle deelnemers gelijkwaardiger.
Kriton was finalist tijdens de Awards in 2020.
Bekijk de video van de presentatie van Peter van Loevezijn en Leja Gouwens.
NCOI Online Academy – Adaptieve compliance training bespaart vele uren aan training en verhoogt de kennisopname
Probleem:
Als alle deelnemers dezelfde training krijgen, dan is het niveau voor sommige mensen te laag en voor andere te hoog. Zeker bij compliance training, waarvan je wilt dat iedereen de stof goed beheerst, wil je zeker weten dat de kennisopname optimaal is.
Oplossing:
Wat gebeurt er als je een adaptieve cursus maakt die zich aanpast aan de deelnemer? Met deze mogelijke oplossing is Online Academy van start gegaan. Er werden twee cursussen ontwikkelt, een reguliere cursus en een adaptieve cursus zodat de resultaten konden worden vergeleken.
Resultaat:
Mensen die een adaptieve training (op basis van kennis) hadden gevolgd lieten een hoger leerrendement zien. Meer mensen maken de training af, ze leren er meer van en vinden het een fijne manier van leren.
Bij de aNewSpring Awards in 2019 werd de case van NCOI’s Online Academy door klanten van aNewSpring gekozen tot winnaar. Ze deden vervolgens mee aan de internationale Learning Awards, waar ze in 2020 zilver wonnen in de categorie Learning Impact. De enige Nederlandse prijswinnaar dat jaar.
HBtraining en HBBA – Hoe breng je één dag live training terug naar twee uur online leren (en nog acht uitdagingen)
Probleem:
Hoe kun je sales promoters (Gen Z-jongeren die in allerlei winkels staan) zo goed mogelijk en zo snel mogelijk trainen terwijl ze niet erg gemotiveerd zijn om te leren? Hoe kan je nu een handboek dat supersaai is leuk maken? Hoe vervang je een klassikale training door een online training van twee uur inclusief een competentiecheck? En zo waren er nog veel meer uitdagingen voor HBtraining – die je kan teruglezen in de uitgebreide klantcase.
Oplossing:
Er is een programma gemaakt dat past bij de doelgroep en mobiel toegankelijk is. Met bovendien veel afwisseling in leervormen en veel interactiemogelijkheden. “We hebben gebruikgemaakt van video, vloggen, quiz-elementen en (inlever)opdrachten. Verder is de vormgeving aantrekkelijk, gebruiken we grappige gifjes en een tone of voice die de doelgroep aanspreekt,” aldus Nicole van de Ven – Smeelen, Managing Director van HBtraining. Zo is er geen ellenlang handboek om door te ploegen, maar worden er komische illustraties gebruikt die ingaan op de huisregels. Door de top down aanpak hoeven deelnemers alleen te leren wat zij nog niet weten. “Heel efficiënt.”
Resultaat:
Het onboarding programma zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers een warm welkom krijgen, dat ze sneller productief zijn in hun functie en meer bekendheid en binding hebben met HBBA, zegt Nicole van de Ven – Smeelen. “Tachtig procent van de deelnemers slaagt voor de eindtoets. Er wordt ook al veel gevlogd.”
Ze wonnen de aNewSpring Awards 2020 en vervolgens sleepten zowel bij de Learning Technologies Awards als de Learning Awards een nominatie binnen. Bij de eerste leverde dat zelfs een zilveren plak voor Best Technology Based Onboarding.
GITP – business continuïteit door online vaardigheidstraining met verbluffende resultaten.
Probleem:
Wat moet je als soft-skills opleider, die zwaar leunt op face-to-face training, doen als er geen klassikale training meer mogelijk. Is vaardigheidstraining te vertalen naar online met dezelfde, positieve, resultaten?
Oplossing:
Er werd een nieuwe training gemaakt op basis van een innovatief design. Er werd duidelijk gekozen om niet de klassieke opzet 1:1 over te nemen, maar juist goed te kijken naar wat online leertechnologie kan bieden om de ervaring voor de deelnemer zo goed mogelijk te maken. Waar je dan aan moet denken? O.a. Intakes met deelnemers voorafgaand aan de training, virtual classrooms, discussiefora om social learning te stimuleren en video inleveropdrachten.
Resultaat:
Dankzij de online versie kon GITP doorgaan met het opleiden van mensen, zelfs in een tijd waarin door de pandemie geen klassikale training mogelijk was. Alles wat in een ‘klassieke’ training kan, kan namelijk ook in een digitaal ontwikkeltraject met zelfs betere resultaten. De voortgang van deelnemers is bij virtual classrooms 30% hoger dan de klassikale variant. Sommige online elementen (bijv. het online intakegesprek) zijn zo effectief gebleken, dat die ook aangeboden worden in het ‘nieuwe normaal’.
“De online leeromgeving (aNewSpring) speelt een centrale rol in onze Virtual Classrooms en zetten daarbij hoog in op de learner experience.”
Jet Zantvoord – Product Developer Leren & Ontwikkelen, GITP
GITP is winnaar van de aNewSpring Awards, neem een kijkje op: anewspring.nl/de-waarde-van-awards-voor-opleiders , of lees verder op de site van GITP.
Hebben de voorbeelden je gretig gemaakt om ook een trainingsaanbod te ontwikkelen waarbij de deelnemer centraal staat?
Kort samengevat begint dat met een goede doelgroepanalyse, zodat je als opleider kan aansluiten op waar de leerbehoefte van de deelnemers ligt.
Heb je de leerbehoefte in kaart gebracht dan moet jouw team van learning designers en ontwikkelaars aan de slag met ontwerp, content en type opdrachten. Hierbij gaat het om zowel content als type opdrachten en rekening houdend met hun situatie (wanneer hebben ze bijvoorbeeld tijd om met de training aan de slag te gaan?).
Daarnaast is er het afgelopen decennium veel veranderd in de leerwereld. We weten beter hoe mensen leren (o.a. breinprincipes) en er zijn tal van tools bijgekomen die we kunnen inzetten om mensen te helpen met leren. Deze twee ontwikkelingen zorgen ervoor dat een opleider de deelnemer nog beter kan helpen. De fundamentele manier van opleiden is dus niet veranderd, maar je kan als opleider nieuwe technologie en inzichten wel in zetten om je als opleider te onderscheiden.