Bohn Stafleu van Loghum:
module medisch rekenen

Hoe bepaal je de hoeveelheid zuurstof die een patiënt nodig heeft? Of de druppelsnelheid van een infuus? Verpleegkundigen doen dit door medisch te rekenen. Een essentieel onderdeel van hun werk, maar niet voor iedereen het leukste onderdeel. Reden voor uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum om samen met aNewSpring een laagdrempelige en aantrekkelijke leerinterventie te ontwikkelen.

Het probleem

Verpleegkundigen moeten kunnen rekenen om medicatie te kunnen toedienen

Het geven van de juiste medicijnen in de juiste hoeveelheid vergroot de medicatieveiligheid, een belangrijk punt in de zorg. Hoewel er hierin al veel is geautomatiseerd, vinden zorginstellingen het belangrijk dat verpleegkundigen begrijpen en kunnen beredeneren hoe dat werkt.

Uitgever Bohn Stafleu van Loghum zocht hiervoor een leerinterventie die leuk en eigentijds is; een zo aantrekkelijk mogelijk ontwerp met zoveel mogelijk interactie.

De oplossing

Een adaptief leerpad, medische rekenen

De module medische rekenen is een adaptive learning journey. Niet een module waar iemand eindeloos doorheen moet klikken, maar precies datgene leren en oefenen dat de cursist nog niet onder de knie heeft, waardoor het niet meer tijd kost dan nodig.

De leerinterventie wordt ondersteund door filmpjes van rekendocent meneer Megens, die aan de hand van praktijkvoorbeelden uitlegt hoe ingewikkelde sommen gemakkelijk kunnen worden uitgerekend.

De casuïstiek werd geleverd door verpleegkundigen van het Radboudumc, die steeds hebben meegekeken of de cursus goed aansloot op de praktijk.

Het resultaat

Een laagdrempelig leerpad om de basis onder de knie te krijgen

“Klanten in de zorg zijn er echt heel enthousiast over”, vertelt Karin Linden, senior uitgever bij Bohn Stafleu van Loghum. “Omdat de methode zo laagdrempelig is, vanwege de filmpjes en omdat je niet meer hoeft te doen dan nodig is. Mensen krijgen er zelfvertrouwen van, want ze hebben het gevoel dat ze medisch rekenen kunnen leren, terwijl sommigen van zichzelf dachten dat ze dat niet konden.”

Drie maanden na de lancering volgen 4500 deelnemers – verplicht door hun werkgever – de module medisch rekenen. De leerinterventie is gemaakt voor kinderverpleegkunde en radiologie, maar kan ook voor andere specialismen en andere typen zorg worden ingezet. De module bestaat uit een basismodule met alle basisvaardigheden aangevuld met modules met specifieke casuïstiek die is gericht op de verschillende deeldisciplines. Deze worden in de toekomst verder uitgebreid.


De learning journey
medisch rekenen

Om goed uit te leggen wat het platform nu precies betekend voor Bohn Stafleu van Loghum, gaven Karin Linden en Maartje de Jonge tijdens de aNewSpring Awards een kijkje achter de schermen.  Zij presenteerden de learning journey “medisch rekenen” waar een rol is weggelegd voor dé rekenexpert voor verpleegkundigen: meneer Megens. Karin en Maartje lieten in een aantrekkelijke presentatie zien hoe ook hier adaptiviteit ook hier kan zorgen voor een hoger leerrendement. Bekijk hiernaast de video van hun presentatie.

Nieuwsgierig naar meer?
Lees de aNewSpring Awards write-up om nog meer verhalen van klanten te horen.Leren en professionaliteit in de zorg zijn meer dan waar dan ook belangrijk. Een fout maken of je professionaliteit niet op orde hebben, heeft in de zorg meteen gevolgen. Daarom is opleiden daar ook zo ongelooflijk relevant.– Karin Linden

“Karin Linden wil eerst een hardnekkig misverstand uit de wereld helpen: het idee dat uitgevers niet met leren bezig zijn. ‘Mensen denken vaak dat uitgeverijen puur van de content zijn, maar ik vind dat echt een vergissing. Uitgevers zijn juist heel vaak bezig met opleidingsproducten. Zij moeten zich dus bezighouden met hoe mensen leren. Ze kijken weliswaar naar de content, maar moeten zeker ook rekening houden met de context, anders kun je geen succesvolle titels maken.”

Geïnspireerd?

Wil jij ook graag weten hoe aNewSpring voor jou een oplossing kan zijn?
Vraag dan een persoonlijke en gratis demo aan!

Trainers Vaardigheidstraining Blended Learning

Kompas Veiligheidsgroep kwam tot de onaangename ontdekking dat een derde van de cursisten die zich bij hen inschrijft, niet start met de cursus.

Met aNewSpring brachten ze dit percentage terug naar negen procent. Hoe? Dat ontdek je in dit klantverhaal.

Opleiders Werkplekleren Blended Learning

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de ongevallen op bouwplaatsen wordt veroorzaakt door menselijke fouten.

In deze klantencase ontdekken we hoe KPE, opleider in de bouw- en vastgoedbranche, in staat was om gedrag van werknemers in de bouw te voorkomen en onder controle te houden.