Je kunt leerdoelen vergelijken met de eindbestemming van een route. Heb je je eindpunt helder? Dan kun je je weg ernaar toe uitstippelen. Maar hoe vind je je eigen route? Hoe formuleer je leerdoelen en welke leeractiviteiten of producten koppel je hieraan?
In april 2022 hielden Kelly Irons van DevelopUS en aNewSpring een superpraktische webinar over het scherp formuleren van leerdoelen met behulp van een klassieke theorie. Maak kennis met Bloom’s taxonomie, een praktisch hulpmiddel dat jou gaat helpen met het schrijven en verbeteren van je (huidige) leerdoelen!
Dit hulpmiddel bestaat uit zes elementen, met elk een associatie naar een werkwoord en een vraagstuk. Zo kijk je naar wat je deelnemer wil leren, in welk niveau het valt en welke leeractiviteiten je eraan kunt hangen.
In deze write-up leer je de zes elementen van Bloom’s taxonomie kennen, kun je ze onthouden door een (eigen verzonnen) ezelsbruggetje en vind je handige tips voor je eigen leerdoelen in aNewSpring. Scroll naar beneden of bekijk de gehele webinar hier. Voor alle fanatieke learning designers… Laten we beginnen!
DevelopUS is onze gewaardeerde servicepartner in de Verenigde Staten. De organisatie is gespecialiseerd in het ontwerpen van leeroplossingen, assessments en coaching die waarde toevoegen aan het aNewSpring-platform. Kelly Irons richtte in 2013 DevelopUS op, na bijna twintig jaar in leidinggevende functies in corporate Amerika. Haar achtergrond omvat rollen in zowel training als organisatieontwikkeling en publieke, private en non-profit sectoren.
Maak je wel eens mee dat de deelnemers van je training de rode draad kwijtraken? Ze zijn afgeleid, lijken verward of hebben geen idee wat ze moeten oppakken. Of bevind je je wel eens in een (virtuele) leeromgeving waar je, aan de gezichten te zien, merkt dat de deelnemers het niet begrijpen? Als deze situaties herkenbaar zijn, dan kan de taxonomie van Bloom zomaar jouw uitkomst vormen.
Volgens Kelly Irons is leren is pas echt succesvol als er gedragsverandering heeft plaatsgevonden. Er is een verschil tussen iets weten en werkelijk iets leren op een manier die een onderdeel wordt van je doen en laten, zonder dat je het doorhebt. Misschien is Bloom’s taxonomie geen vlekkeloze tool, maar het helpt je deelnemers wel ‘echt’ met leren.
Bloom’s taxonomie is ontworpen door Benjamin Bloom in 1956. Het is een hiërarchische indeling van de verschillende niveaus van denken, op hoge en lage orde vragen.
Van onder naar boven: onthouden, begrijpen, toepassen, analyseren, evalueren en creëren.
Wanneer je de taxonomie googelt, zie je dat het is opgebouwd in een lineaire piramide. Mensen vragen zich af of leren daadwerkelijk zo lineair gebeurt; moet ik echt iets onthouden, begrijpen en toepassen voordat ik kan evalueren?
Ook vanuit de wetenschappelijke hoek is er kritiek op de onderscheidendheid, de overlap en ook op de hiërarchie van de elementen. Daarom zie je verschillende vormen van het model: de piramide (meest gebruikt), gelijkwaardige elementen (zoals hier afgebeeld) en een mix.
Kelly Irons concludeert dat er situaties zijn waar de deelnemers zich aan de lineaire volgorde houden en vervolgens tot het diepste level van leren komen. Maar er zijn ook situaties waar dit niet hoeft. Sommige deelnemers hoeven niet onderaan te beginnen om hun weg naar boven te vinden.
Echter neemt dat niet weg dat wanneer je Bloom’s taxonomie gebruikt op een manier om herkenning te creëren door ze mee te nemen door alle niveaus, je eindigt met een aardig eindresultaat. Zie het als een tool die je helpt je training of opleiding beter te maken. Dat wil iedereen, toch?
De taxonomie kun je dus koppelen aan je leerdoelen en de hieraan gerelateerde leeractiviteiten. Goed, genoeg achtergrondtheorie. Laten we beginnen met de zes elementen van Bloom’s taxonomie. Leren is een emotionele reis, dus maak het zo leuk mogelijk!
Element 1: Onthouden
Dit vormt de basis. Als je iets niet kunt onthouden, is het lastig om het te analyseren of toe te passen. Laat de deelnemers tijdens je training of opleiding met elkaar samenwerken. Content op een makkelijke manier onthouden kan al door een ezelsbruggetje of door de kracht van herhaling met de MemoTrainer.
Wanneer je leercontent ontwerpt die mensen moeten onthouden, is het ontwerpen van een creatief hulpmiddel zoveel meer effectiever dan het alleen vertellen.
Element 2: begrijpen
Welke leeractiviteit je precies moet toepassen voor elk niveau van leren, kan knap lastig zijn. Wanneer je wilt dat je deelnemers de content begrijpen, is het belangrijk dat ze het kunnen uitleggen, classificeren, herkennen, selecteren, enzovoort. Een tactisch sorteerspel kan daar een prettig en leuk hulpmiddel voor zijn. Zo kun je kaartjes maken met termen en definities die de deelnemers bij elkaar moeten plaatsen.
Op deze manier help je je deelnemers de content écht begrijpen. In het aNewSpring leerplatform vind je verschillende gamification-activiteiten waar je dit kunt toepassen in jouw learning journey.
Element 3: toepassen
Wanneer de deelnemers je content begrijpen, is een volgende logische stap het toepassen. Rollenspellen werken uitstekend bij dit niveau. Kunnen ze het demonstreren, uitvoeren, gebruiken of implementeren?
Dit geeft je als trainer of opleider de mogelijkheid om te horen wat er gezegd wordt en feedback te geven voordat ze, voor het echie, aan de slag gaan.
Element 4: analyseren
We bevinden ons al over de helft van Bloom’s taxonomie! Kan de deelnemer de content vanaf een ander niveau onderscheiden? Of contrasten vergelijken? Het gaat hier om het geven van informatie en het op de een of andere manier zien te verwerken.
Dit kun je doen door iemand aan te wijzen die de rol van observeerder op zich neemt tijdens een rollenspel. Geef diegene een afvinklijst of een observatieformulier.
Element 5: evalueren
Het gaat bij element vijf om het bekritiseren, beoordelen, beargumenteren of selecteren van de content. Dit kun je aanpakken door te ‘debatteren’ in de (online) leeromgeving.
Formuleer een goed standpunt en laat de deelnemers met elkaar in discussie gaan. Of verdeel de groep in twee, waarbij het ene deel eens is en het andere deel oneens.
Element 6: creëren
Misschien wel het leukste niveau, waar alles samenkomt en de deelnemer al de niveaus heeft doorlopen. Het is tijd om te ontwerpen en te ontwikkelen met de content die ze hebben geleerd.
Dit kan van alles en nog wat zijn. Denk aan een whitepaper, het schrijven van een adviestekst of het opnemen van een podcast. Laat de creativiteit vloeien!
Zo, we zijn bijna aan het eind. Zoals eerder geschreven, is het geen verplichting om van beneden naar boven de zes elementen door te lopen. Wil je alleen dat iemand iets onthoudt? Dan geeft het geen zin om ze activiteiten te laten doen gebaseerd op creatie en vice versa.
Heb je toekomstplannen voor het ontwerpen van een nieuwe training? Gebruik Bloom’s taxonomie! Op welke manier kan het nuttig zijn?
Blijf altijd nadenken over die ene vraag: wat wil ik dat mijn deelnemers anders doen na mijn training of opleiding en welk(e) element(en) van Bloom’s taxonomie kan ik daarvoor toepassen? Veel succes!